Street workout – Edzés a szabadban – 1. rész

Egyik reggel, valamikor májusban, a munka előtti edzés alkalmával két gyakorlat között azon kaptam magam, hogy hosszú másodpercek teltek el azzal, hogy bámultam ki az ablakon. Néztem a napsütést, a madarakat, a felhőket és ábrándoztam a friss levegőről a legkondicionált, zárt, mesterséges fényben úszó edzőteremben. Tavasz van, itt a jó idő, én pedig bent izzadok és jólesően szenvedek egy teremben. Vajon lehetne ezt másként is csinálni? - Kovács Niki, országos fitnesz sportigazgató cikkét olvashatjátok.

Délután egy kolléganőmmel beszélgettem erről, az ábrándjaimról, hogy milyen szívesen edzenék a szabadban. Tőle megtudtam, hogy a budaörsi Decathlon áruháztól nem messze van egy street workout pálya. Még aznap munka után felfedeztem, körbesétáltam a 700 méteres futópálya mentén elhelyezett eszközöket, és alig vártam, hogy kipróbálhassam őket.

Street workout - edzés a szabadban

Amit mindig magammal viszek: kényelmes cipő, ruházat, kulacs, törülköző, egy pár kesztyű

Másnap már úgy készültem, hogy munka után életem első street workout edzését fogom megejteni. Kényelmes cipő (én egy terepfutó cipőt használok), ruházat, kulacs, törülköző és egy pár kesztyű. Ezek nélkül sosem indulok el edzeni. Később kibővítettem a repertoárt hordozható hangszóróval, egy gumiszalaggal a húzódzkodásokhoz, és még egy törülközővel azon elemek használatához, ahol a fa felületek megsértik a bőrt, vagy túlságosan kemények.

Nincsenek kötöttségek

Már az első edzés alkalmával tudtam, hogy beleszerettem ebbe a sportba (is). Minden porcikám elfáradt a végére: húzódzkodás, fekvőtámasz, ugrás, mászás, lógás, lábemelés, hiperhajlítás, felülés, majomlétra. Nem mindig volt őszinte a mosolyom, de minden percét imádtam. Függő lettem. Edzeni a napsütésben, egy erdőben, a szabad ég alatt, friss a levegő, a pályán sportolók mind köszönnek egymásnak, találkozom kutyát sétáltatókkal (Buksi kutyus azóta nagy haverom lett, mindig találkozunk és már nem megharapni akar, hanem jön a fülvakarásért), csiripelnek a madarak. Nincs feszengés, megfelelési kényszer (nem szenvedek hangosan az edzőteremben, mert furán néznek rám… itt ez nem számít), kötöttségek. Csak Te és a sport. Kikapcsol.

Street workout - edzés a szabadban

A gyakorlatok változatosak: húzódzkodás, fekvőtámasz, ugrás, mászás, lógás, lábemelés, hiperhajlítás, felülés, majomlétra…

Természetesen tele lettem szúnyog- és csaláncsípésekkel, vízhólyagokkal,  bőrkeményedéssel és apró sebekkel. Volt, amikor kevés vizet vittem és szomjaztam, eláztam, megsültem, elszédültem, túlerőltettem magam, megbotlottam, leestem, elestem, sokszor fel akartam adni a pálya felén. Fájt, sokszor a pokolba kívántam az egészet…de akkor is végig csinálom. És az érzés, amikor az utolsó állomáson is végzek, ömlik rólam a víz, nem kapok levegőt, de csak ülök és mosolygok…és tudom, hogy holnap is eljövök.

Azóta sokat bújtam az internetet, újabb és újabb gyakorlatok után néztem, hogyan tudnék még erősebb, ügyesebb, gyorsabb lenni, hogyan tudom magamból kihozni a maximumot. Minden edzés alkalmával emeltem az ismétlés- és sorozatszámot, váltottam a fogásokat, variáltam amit csak lehetett. Bújtam az internetet, gyakorlatokat, pályákat kutattam, videókat néztem…najó, ez nem csak múltidő.

Jó pár magányos edzéssel a hátam mögött úgy gondoltam, elkél egy társ, aki ugyanolyan őrült mint én, és még jobban is ért ehhez, tanácsot ad, segít változatossá tenni az edzést új gyakorlatokkal.

Street workout - Edzés a szabadban

Elkél egy társ, aki hasznos tanácsokat ad és új gyakorlatokkal segít

Ha jól emlékszem, az első közös edzés alkalmával körülbelül 35 fok volt árnyékban. De ez minket egy cseppet sem zavart…

A cikksorozat következő részében Niki edzőtársa, Peti személyes beszámolóját olvashatjátok az új sportágban szerzett tapasztalatairól, kezdőként megélt észrevételeiről.

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​