Mi az a metabolizmus? – Gyorsítsd fel az anyagcseréd!

Metabolizmus - azaz anyagcsere. A metabolizmus egyike azoknak a kifejezéseknek, melyet oly gyakran hallunk, de mit is jelent ez valójában? Ami még ennél is fontosabb: milyen hatással lesz a szervezetemre az anyagcserém gyorsítása?

Az egyik leggyakrabban elhangzó mondat fogyókúrázók körében: “Lassú az anyagcserém, ezért nem tudok fogyni”. Én pedig biztos vagyok benne, hogy ez nem így van, a lassú anyagcsere egyik oka, hogy nem megfelelően étkezel.

Kezdjük az elején

A metabolizmus, vagy hétköznapi nevén anyagcsere, egy orvosi és biokémiai fogalom, mely az élő szervezetekben végbemenő anyag és energia áramlását jelenti. Az egyik legfontosabb része a metabolizmusunknak az úgynevezett BMR – nyugalmi anyagcsere. Ez az az energiamennyiség, amely a testünk fenntartásához kell, hogy minden folyamat zavartalanul lejátszódhasson. Tehát energia, amit a testünk a légzésre használ, a hűtésre és fűtésre, a szervek fenntartására, stb. Minden ember BMR-je más, ez kortól, nemtől, magasságtól, súlytól és testfelépítéstől is függ, viszont nagyon drasztikus eltérések nem jellemzőek.

Basal Metabolic Rate - megtudhatod, mennyi energiára van szükséged egy nap

Basal Metabolic Rate – megtudhatod, mennyi energiára van szükséged egy nap

Mennyi az annyi…

Egy átlagos, nagyból 30 éves, 175 cm magas, 70 kg testtömegű férfi, ülő életmód mellett 2000-2200 kalóriát használ fel.  Ha az illető nehéz fizikai munkát végez, akár 3000 kalóriát is megehet egy nap következmények nélkül. Természetesen ha a cél fogyás, akkor kell lenni egy egészséges deficitnek. Ami azt jelenti, hogy vagy megeheti a napi 3000 kalóriát, de akkor emellett napi plusz 400-500 kalóriát el kell égetnie sporttal ahhoz, hogy fogyjon, vagy be kell tartania egy diétát. Egyébként a fogyáshoz az a legegészségesebb, ha a sport mellett megfelelő kalóriát veszünk magunkhoz, DE megfelelő ételekből – ez nagyon fontos az anyagcserénk működéséhez. Több oldalon is van lehetőséged kiszámolni a napi alapjárat anyagcserédet, és részletesebben olvasni arról, mennyit is kell enned és mozognod ahhoz, hogy egészséges mértékben fogyj.

A sport élénkíti a szervezeted és jótékony hatással van az anyagcserédre!

A sport élénkíti a szervezeted és jótékony hatással van az anyagcserédre!

Hopp hopp! Gyorsulj be kicsi anyagcserém!

Mi lenne akkor, ha az alapjárat kalóriám felét enném csak meg. Például: napi alapjárat 2000 helyett csak 1000 kalóriát ennék, mondjuk ezt két zacskó chips formájában. A logika nyilván azt diktálná, hogy akkor napi 1000 kalóriát égetek el és hurrá fogyni fogok. Nem. Nem zsírból fogunk fogyni elsősorban, ha ilyen egészségtelen módon próbálkozunk, hanem izomból. Nem beszélve a rosszullétről, fejfájásról, ingerlékenységről. Egy ilyen kaotikus és borzasztó “diéta” betartása teljesen lelassítja a metabolizmusunkat, ami a sejtek közti energiaáramlást befolyásolja, ezzel fáradtságot okozva. Nem mellesleg a szokásainkat az illemhelyiségben elmarasztalja a nem megfelelő étkezés.

Mit tegyek?

Megfelelő ételek: zöldség, gyümölcs, gabona, húsok, legalább napi 2 liter víz. Megfelelő mértékű kalóriabevitel, nagyból 400-500 kalóriás deficittel a napi energiaigényhez képest, ha sokat mozogsz, kicsit többet ehetsz. A sport élénkíti az anyagcserét. A megfelelő életritmus: alvás, rendszeres étkezés és mozgás segíti a metabolizmusunk helyes működésében.

Tehát sokadjára ismétlem önmagam: igyekezz a testedet egészséges ételekkel és mozgással jutalmazni, amikor csak megteheted.

Képek: https://pixabay.com/

György Friderika

György Friderika

Nem voltam sportos alkat, sem fitt. Viszont ahogy felnőttem, elvégeztem a főiskolát és biológusként kiszabadultam a világba: egészségorientált lettem. A... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​