10 kérdés és válasz a Quechua sátrakról

Jön a nyár, a fesztiválok, a nyaralás, és a kutyásoknak a nyári versenyek... Hogy mi a közös bennük? Mindegyik esemény élményfaktorán sokat javít, ha van egy jó sátrunk is hozzá. No de milyet is válasszunk...?

Mikor az átlag vásárló megszólít a kemping showroom (bemutatótér az áruházban) környékén, hogy sátrat szeretne venni, általában van már ötlete, hogy milyet keres, utánanézett a neten, de a bőség zavarában nem feltétlenül tud azonnal dönteni, és általában rengeteg kérdése van. Az alábbiakban néhány FAQ (gyakran ismételt kérdés) következik, no meg néhány alapinfó a Quechua kempingezésre szánt csodáiról.

Táborozz le bárhol és bármikor

Melyik sátor vízhatlan?

Mindegyik :). Komolyan. Az összes Arpenaz és 2 másodperces (más néven 2″) 200 mm/h/m2 vízhatlanságú, azaz már egészen komoly trópusi esőket is túl kell élniük. Ezen felül a Forclaz túrasátraink ponyvája 2000 mm vízoszlopot is elvisel, az alsó ponyvája 5000 mm-t. A reggeli páralecsapódás elleni védelmet pedig a kettős réteg szolgálja, azaz a sátorponyván belül a hálófülke rétege. Fontos, hogy ha a hálófülke hozzáér a külső ponyvához, akkor viszont hamar be tudunk ázni! Ezért érdemes a poggyászt úgy rendezni, hogy ne érjen hozzá a sátor széléhez. Ha már régóta van használatban a sátrunk, vagy egyszerűen csak biztosra akarunk menni, akkor érdemes lefújni impregnáló spray-vel.

Nem fogja elvinni a szél?

A legolcsóbb sátrunkat, az Arpenaz 2-t is 40km/h-s erősségű szélnek megfelelő légfúvással tesztelik forgótálcán, a másodperces sátraink, mint amilyen a 2 Seconds 2 50 km/h erősségű szelet is kiállnak, a túrasátrak, mint a Quick Hiker 2 pedig a 70 km/h-t is ki kell bírják. Ennél a kérdésnél viszont már sokat számít az is, hogy megfelelően tudtuk-e rögzíteni a sátrat. Ha a cöveket ki tudja szedni a szél a földből, akkor mint egy vitorlába belekap és onnan már nem kis feladat komolyabb viharban visszaszerezni a sátrunkat. Ha biztosra akarunk menni, akkor beszerezhetünk extra cövekeket kemény talajhoz, vagy homokhoz is. Ne feledjünk, a cövekeket 45°-os szögben kell a földbe leverni!

A sátorban alvás is lehet élmény

Minden benne van a csomagban?

Igen. Cövek, rúd, kikötőmadzag, és az összes ponyva, plusz egy leírás az összerakással, de mindegyik sátorhoz található kis videó is a weboldalunkon 🙂 .

Mi történik, ha eltörik az egyik rúdja?

Pánikra semmi ok, tudjuk cserélni 🙂 Egy-egy ügyesebb sporttanácsadó az áruházban helyben megoldja, de a központi műhelyben mindenképp helyre tudjuk állítani a rudazatot. Fontos viszont, hogy a sátorrudakra nem tudunk garanciát vállalni, a 2 év szavatosság a ponyva gyártási hibáira vonatkozik.

A 2 másodperc valóban kettő

Mitől 2 másodperces egy sátor?

A Quechua saját szabadalma, a 2″ technológiára már lejárt, így különböző nevekkel, pl.: “pop-up”, már más gyártók és készítenek “kidobós” sátrakat, de a legnagyobb múltja és tapasztalata ebben kétségtelenül a saját márkánknak van. Az évek során sokféle dizájnnal és újítással kedveskedett a Quechua a felhasználóknak, és ha körülnézünk egy fesztiválon, elmondható, hogy az egyik legnépszerűbb sátortípust köszönhetjük neki. Az innováció lényege, hogy a végtelenített hajlékony rudakkal folyamatosan feszített állapotban van a sátor. A hajlékony üvegszálat a megfelelő mozdulatokkal egész kicsire össze tudjuk csomagolni, majd a következő nyitásnál a saját feszültsége miatt szétrúgja magát, és gyakorlatilag magától feláll.

Felállítani és összecsukni is nagyon egyszerű

Hogy tudom én ezt összecsukni?

No para, megmutatjuk 🙂 A sporttanácsadóink minden évben legalább egy elméleti és egy gyakorlati képzésen vesznek részt azért, hogy ezekre a kérdésekre választ adjanak, illetve adott esetben megmutassák a vásárlóknak, hogyan kell összecsukni a másodperces sátrainkat. Ha kérdésed van, vagy kétségeid vannak, nyugodtan kérj meg egy kollégát, hogy mutassa meg :).

Egy megfelelő sátorral élmény a kempingezés.

Mitől jobb a Fresh and Black?

Egy újabb Quechua innovációról beszélünk, ami biztosítja, hogy a sátor ne melegedjen túl és tovább tudjunk benne aludni. A külső ponyvát titánium-dioxiddal vonták be, belülről pedig aluminizált, ezáltal visszaveri a napsugarakat, és a hő nagy részét, illetve 50 faktoros UV védelmet biztosít. Ezzel elkerülhető, hogy a sátorban “fóliasátor” hangulat legyen, helyette kellemes árnyékot ad, és akár napközben is lehet benne szunyókálni. A Fresh&Black “black” része pedig a fekete szövetből készült hálófülke, melyben nem ébredünk fel a hajnalban kelő napra. Emellett az összes F&B sátorban vannak extra szellőző nyílások, hogy utat engedjenek a légmozgásnak. Ha ki szeretnénk próbálni, mégis mennyit jelent egy Fresh bevonat a sátrakon, próbáljuk ki a legközelebbi Decathlon áruház külső sátor expóját! Eddig ahány vásárlóval kipróbáltattam, mindegyik a Fresh sátrat választotta. 🙂

Fresh&black: sötét és hűvös, így tovább alhatsz benne

Melyik matrac fog elférni a sátorban?

A sátrak hálófülkéjének mérete fel van tüntetve a csomagoláson, de a Quechua matracokkal könnyen párosíthatók. Fontos, hogy ne vegyünk a fülkénél nagyobb matracot! Ha csak öt centivel szélesebb, már megvalósul a fent említett probléma: hozzáér a fülke a külső ponyvához, és beázhatunk!

Sátor éjszakára, pavilon nappalra

Összeépíthetők a sátrak?

Volt régen egy MSH termékcsalád, melynél teljesen össze lehetett építeni a különböző részeket, de ezt sajnos megszüntette a márka. Jelenleg a sátrainkat nem lehet hermetikusan összezárni, lehet viszont kombinálni. Azoknak, akik nem mindig azonos létszámmal járnak kempingezni (vagy nagyobb gyermekeik vannak, akik esetleg már külön utakat járnak) szoktam ajánlani, hogy ne egy nagy sátrat vegyenek, hanem egy (vagy kettő) kisebb, 2 vagy 3 személyes sátrat és egy pavilont. Én is ezt a módszert használom (csak gyerek helyett kutyákkal), van 2 személyes “alvós” sátram és mellé pavilon, ahol napközben kényelmesen tudok mozogni, nem kell görnyedve öltözni, lehet benne asztalnál ülve enni. Kollégáim szoktak még így kempingezni, 2-3 páros elutazik együtt, mindenkinek van alvós sátra, majd a pavilon a szociális helység, ahol eső esetén sem unják halálra magukat, összeülnek kártyázni és beszélgetni.

Pumpálós sátor

Milyen a pumpálós sátor?

Az úgynevezett “Air Seconds” sátraink felfújható szerkezetűek, vagyis a rudazatot egy tömlő helyettesíti. Ezt keményre pumpálva pillanatok alatt felállítható a sátor, még egy egészen nagy is. A megfelelő nyomás eléréséhez az 5l-es pumpánkat ajánljuk, melyen már van egy nyomásmérő, jelezve rajta a sátrak tömlőjéhez szükséges szintet. Ezek a sátrak már nem csak nagyok és kényelmesek, hanem egyéb extra zsebekkel, funkciókkal is el vannak látva. A tömlő nagyon erős, vastag anyagból készül, és van rajta egy védőponyva is, hogy megakadályozza a kilyukadást.

Ha akad még kérdés a sátrakról, nyugodtan keressétek a sporttanácsadókat a legközelebbi áruházban, vagy tegyétek fel akár kommentben, vagy a kérdezz-felelek menünkben 🙂 Jó sátrazást!

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​