Láthatatlan fitnesz – ingyenes edzések látássérült emberek számára is

A sportolás fizikai állapottól függetlenül mindenkinek örömet okoz! Ez a gondolat adta az ötletet a Láthatatlan fitnesz megvalósítására, melynek edzéselemeit úgy állította össze a két lelkes tréner, hogy azokat látássérült emberek is élvezettel végre tudják hajtani. Az órák utáni fáradt, de annál mosolygósabb társaságon végignézve, a célkitűzést sikerrel teljesítettük!

A sportóra, melyen lényegtelen, hogy ki látó és nem látó ember

Az első edzésalkalmakon még mindannyian izgultunk. A két trénerünk, Peti és Norbi gyakorlottak ugyan crossfit, a funkcionális köredzés és a fitnesztermek világában, de ezelőtt még soha nem állítottak össze gyakorlatsort látássérült embereknek. Nekünk, az első óra résztvevőinek pedig nem csak azért vert hevesebben a szívünk, mert jó diákként teljesíteni akartuk a sport-feladatokat, de egyben megmérettetésre került egy újabb ötletünk is: tartsunk nyitott gondolkodású fitnesz órákat, melyeken lényegtelen, hogy ki látó és nem látó, a feladatok mindenkinek boldog kimerültséget jelentenek a 60. perc végére.

A legelső Láthatatlan fitnesz óra résztvevői

Láthatatlan futás – Láthatatlan fitnesz

Elsőként tavaly tavasszal próbálkoztunk hasonlóval. A hatalmas mosolyáról és állandó jókedvűségéről híres budaörsi munkatársam, Ili keresett meg azzal 2017 márciusában, hogy valósítsuk meg egy Corvinus Egyetem diákja által megírt dolgozatban szereplő ötletet: szervezzünk futás edzéseket látássérült embereknek! A szót tett követte és 1 hónap múlva már 4 Decathlon csapattag heti 2 alkalommal együtt rótta a köröket a Margit szigeten a Láthatatlan Kiállítás 4 munkatársával. Kezüket vékony gumiszalag kötötte össze a közös szaladásokon a látó társakkal, ezek finom mozgatásával jelezték látássérült futópartnereiknek az irányt. A közösen kitűzött célokat ( 5 illetve 10 km lefutása) minden pár sikerrel teljesítette a program zárónapján.

„Annyira flottul ment minden! Próbáljuk meg idén fitnesszel!” – ezzel a csatakiállítással döntöttünk idén úgy, hogy folytatjuk a közös edzéseket, egy másik sportot is kipróbálva.

A nyitott sportolás

Így hát már egy bő hónapja minden szerdán 18:30-tól közösen mozgunk az ingyenes funkcionális köredzés tréningeken. A résztvevők összetétele vegyes. Látó és nem látó emberek, huszonévestől hatvanéves korosztályig , nők és férfiak is képviseltetve magukat. A feladatokat edzőink úgy állítják össze, hogy azok változatosak legyenek és könnyen teljesíthetők látássérült mozgáskedvelők számára is. Kisebb kézi súlyok, fitnesz labdák,  gumiszalagok,  kettlebell, medicin – és gumilabdák a társaink a 60 perc  funkcionális köredzés során.  Az egyes feladatokat 40 másodpercig ismételjük, majd 20 másodperc pihenés után a következő eszközzel hajtjuk végre 40 másodpercig a gyakorlatokat. Az ismétlésszámot  minden résztvevő egyéni edzettsége alapján határozzák meg edzőink. Az alapos bemelegítéssel és nyújtással kb. 75 perc a heti adag, mely kiváló kiegészítő edzés más sportok mellé, vagy ülőmunka utáni átmozgatásra.

Az m1 tévéadó Esély című műsorának forgatóstábja is ellátogatott már az óránkra

Kedvet kaptál? Csatlakozz a Láthatatlan fitnesz órákra!

Az órák ingyenesek, hobbi szinten mozgóknak is ajánlottak. Az edzéseket a Láss Egyesület termében tarjuk meg, melynek címe: Budapest, 14. kerület, Angol utca 38.

Átöltözés lehetősége biztosított, ám a zuhanyzás lehetőségét nem tudjuk nyújtani  – azt érdemes otthonra hagyni 🙂

Az edzőink kijavítják mozdulatainkat, hogy a gyakorlatokat minél hatékonyabban végezzük el.

Az érdeklődőknek azt ajánljuk, hogy regisztráljanak az esemény sportoljma.hu oldalán, hiszen túljelentkezés esetén az itt feliratkozott résztvevők  előnyt élveznek. A híreinket pedig a Láthatatlan fitnesz Facebook oldalán is követhetitek.

Várunk benneteket a nyitott fitnesz óránkra!

 

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​