Nyikorgó gördeszka? Itt a megoldás….

Gyakori probléma, hogy a gördeszka - legyen az gyerekjáték, freestyle deszka, cruiser, vagy longboard - felfüggesztése felől egy furcsa és olykor igen zajos hang hallatja magát, miközben a lapon állunk. Eme olykor igen idegesítő probléma megszüntetésének próbáltam utánajárni.

Szóval a gördeszka zajos? A súlypontot szeretnénk megfelelően elhelyezni, vagy éppen kanyarodunk, netán egy trükk véghezvitelén fáradozunk… a kellemetlen nyikorgás minden esetben jelentkezhet. Hiába próbálod megfejteni az okát, nem tudod honnan jön a zaj? A gördeszka gumipogácsái nyikorognak? A lap és a felfüggesztés közötti riserpad lenne a ludas? A kerekek rossz minőségűek?

Dobpergés… hogyan gyógyul meg a gördeszka?

A megfejtés: nem, vagy általában nem. A nyikorgás forrása a felfüggesztés fém (t)alapzatának mélyedésében található poli-urethán gyűszű. Itt találkozik, ebben a kis gödörben van beékelődve a felfüggesztés felső – egyébként a kerekeket is tartalmazó – része.


Nyikorgó gördeszka - Egy longboard lap és a felfüggesztés alapzata

Egy longboard lap és a felfüggesztés alapzata

Mi az a felfüggesztés? A gördeszka kerekei a felfüggesztésen találhatóak. A deszkával kivitelezhető kanyarodás mértékét és a board stabilitását pedig a tőcsavarral rögzített gumipogácsák keménysége és a tőcsavar feszessége, valamint a felfüggesztés szélessége határozza meg.

A műanyag gyűszű és a fém találkozása okozza tehát ezt a súrlódást, s ennek következtében a nyikorgást. Ha a megszüntetésén gondolkodsz, itt egy tipp ennek megvalósítására:

A tőcsavar teljes kiengedésével szedd le a pogácsákat és a függesztés felső részét. A gyűszűhöz így már könnyebben hozzáférhetsz. Persze így sem lesz egyszerű a dolgod, mert a gyűszűt nem egyszerű kiapplikálni. Ha van egy vékony harapó fogód, szerszámod sokat segíthet az ügyön.


Nyikorgó gördeszka - Kend be zsírral a gördeszka gyűszű részét!

Kend be zsírral a gördeszka gyűszű részét!

Miután a gyűszűt kiszedted, a gödröcskét enyhén kend be egy is kenőzsírral, majd tedd vissza a helyére. Ha ezzel megvagy, a gyűszű belsejét is bekenheted. Már csak használatra készre kell szerelned a deszkádat. Szét és összeszerelésnél is gondosan ügyelj a helyes sorrendre és az alkatrészekre!

Nyikorgó gördeszka - Szüntesd meg a nyikorgó hangot a B'twin teflon kerékpárzsírjával

Szüntesd meg a nyikorgó hangot a B’twin teflon kerékpárzsírjával

Ha mindent jól csináltál, a zaj minden bizonnyal megszűnt! Egyéb karbantartási tippekről egy korábban megírt cikkemből olvashatsz.

Mihovics Marcell

Mihovics Marcell

Úgy gondolom, hogy a magam sportjával egy kicsit kilógok a sorból, a többiek közül. Még csak nem is a freestyle,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​