Hogyan frissíts triatlon versenyen?

A triatlon egy olyan sportág, mely úszásból, kerékpárból és futásból áll, de nyugodtan tekinthetjük a negyedik számnak a frissítést, mivel a versenyteljesítményünk nem csak felkészültségünkön, hanem a frissítésen is nagymértékben múlik.

A rövidtávú triatlon verseny is, mely az amatőröknek 2,5-3 órán át tart, pontos frissítési tervet igényel, nem beszélve a közép, vagy ironman távú versenyekről.

A hosszan tartó, intenzív terhelés során a szervezetből kiürülnek a szénhidrátok és az elektrolitok, nátrium, kálium, magnézium, kalcium. Ha a vércukorszint csökken, teljesítményromlás, intenzitáscsökkenés jelentkezik.

Izotóniás ital

A kifáradás késleltetéséhez, ahhoz, hogy egyenletes teljesítményt tudjunk produkálni, a terhelés alatt is energiával kell ellátni a szervezetünket. A folyadékpótlás és energiabevitel legegyszerűbb módja az izotóniás italok fogyasztása, mivel egyúttal pótoljuk az izzadsággal elvesztett folyadékot és az elektrolitokat is.

Frissítés triatlon versenyen

A folyadékpótlás és energiabevitel legegyszerűbb módja az izotóniás italok fogyasztása.

Az iso italban lévő B1, B2, B6, C vitamin  hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez, a szacharóz, dextróz, maltodextrin energiával lát el.  Az ISO+ italpor ezeken felül szelént és E vitamint is tartalmaz, ami védi a sejteket az oxidáció ellen. A folyadékpótlás hozzájárul a vérmennyiség állandóságához, a szív és keringési rendszer normál működéséhez.

A szomjúság-érzetet soha ne várjuk meg, mert az már annak a jele, hogy felborult szervezetünk víz háztartása. A dehidratáltság tünete a fejfájás, fáradtságérzet, testhőmérséklet emelkedése, szapora légzés, pulzus emelkedése, szúrós szagú vizelet, izomgörcsök. A kiszáradás csökkentésére a vízfogyasztás kevés, de az izotóniás italban lévő elektrolitok gyorsan felszívódnak, glükóztartalmuk hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához.

Frissítés triatlon versenyen

Próbáld ki az Aptonia izotóniás italokat!

Már a verseny előtti napokban figyelni kell a folyadékbevitelre és étkezésre. Fel kell tölteni a szervezet szénhidrátraktárait. A verseny reggelén mindenképpen olyat együnk, ami szénhidrátban gazdag és alacsony a zsírtartalma (pl. zabkása, gabonafélék). Rajt előtt 30 és 15 perccel még igyunk folyadékot, ami lehet iso ital.

Úszás után, a kerékpáron 20 percenként 1-1,5 dl folyadékot( víz+izotóniás ital) fogyasszunk. Óránként 60-80 gr szénhidrátbevitel az ajánlott mennyiség, de ha ennél többet viszünk be, az nem jár teljesítménynövekedéssel, sőt, gyomorpanaszokat okozhat. Ezt a szénhidrát mennyiséget iso ital, gyümölcszselé, energiazselé, energiaszelet formájában vehetjük magunkhoz, nagyon nagy a választék, mindenki másra esküszik. A folyadék mennyisége az egyéni izzadástól és az időjárástól is függ, nem kell görcsösen ragaszkodni az ajánlásokhoz.

Energiabevitel hosszabb távon

Egy rövidtávú versenyen elegendő úszás után izotóniás ital, víz, 1-2 gél vagy szelet, kerékpáron, futáson izotóniás ital és víz. Hosszabb távon ennél jóval több energiabevitelre van szükség, ezért előre el kell tervezni, hol, mivel frissítünk, mit tudunk magunkkal vinni rajtszámtartó övben, vagy vesrsenymezben, esetleg kerékpáron.

A gyorsabb, nagyobb intenzitással, magasabb pulzusszámmal versenyző sportolók előnyben részesítik a géleket a szeletekkel szemben, mert 170-es pulzus mellett futás közben nem mindenki tud elfogyasztani egy energiaszeletet, főleg hogy inni is kell rá pár kortyot. Szerencsére már vannak nagyobb kiszerelésű, jól záródó csomagolásban gélek, amit könnyen magunkkal vihetünk, és nem leszünk nyakig ragacsosak, akkor sem, ha több részletben fogyasztjuk el.

A gélek nagy része már tartalmaz BCAA-t, és koffeint, a B2, B6, B12, E, C vitamin, és cink mellett. A koffein mérsékelt adagban jelentősen megnöveli a szénhidrátok és folyadék felszívódásának sebességét, és hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Verseny előtt és alatt soha ne próbálj ki új dolgot, mert nem tudhatod, hogyan reagál a szervezeted! Bárki ajánlja, minden ember más, mindenkinek más válik be. Lehet, hogy neki tökéletes, de neked okozhat gyomorproblémát. Egy rosszul megválasztott frissítő miatt ne kelljen egy versenyt sem feladni! Mindig edzésen próbáld ki, amit versenyen használni szeretnél.

Ahhoz, hogy a maximumot tudd kihozni magadból, nem csak a felkészülés szükséges, hanem az előre gondosan eltervezett és begyakorolt frissítés is. A megfelelő időben bevitt energia megnöveli a teljesítményedet, és segít az izmok frissen tartásában.

Ha a verseny végén még van erőd egy hajrára, jól osztottad be az energiádat, és jól frissítettél!

Jó felkészülést, sok sikert!

Ne feledkezzetek meg a napvédelemről sem! 🙂

Kiss Mónika, sporttanácsadó

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​