Pulzusmérés: OnRhythm 500 VS OnMove500

Avagy a cím az is lehetne, hogy első élményem a mellpánttal. :)

Szerencsésnek tartom magam, hogy sikerült elsőre egy olyan órába fektetnem, mely optikai pulzusmérős és GPS –es is, azonban sokszor lehet hallani, hogy jó-jó az optikai pulzusmérő, DE a mellpánt az igazi, annál pontosabban semmi sem mér…

Nekiindultam hát egy OnRhythm500-al és a már jól bevált OnMove500-ammal.

OnRhythm 500

Ha valaki nem ismerné a két készüléket, az OnRhythm500-ról azt kell tudni, hogy egy digitális karóra és egy bluteoothos pulzusmérő mellkaspánt található a csomagban, amely kódolva van az órával. Mindkettő elemmel működik. Az órán 5 edzés adatait lehet visszanézni, a következő információkkal: edzés időtartama, átlagos szívritmus, edzés intenzitás/célzónában töltött idő, elégetett kalória.

OnMove 500

Az OnMove500-as beépített optikai pulzusmérője mellett GPS-szel már a távolságot is méri. 80 óra memóriájával több edzés adatait tárolhatjuk a karórán. A hozzá tartozó micro USB kábellel tölthető a készülék, és ugyanezen kábel segítségével már számítógépre is feltölthetők az edzések (ONconnect → Decathlon Coach/Strava), de a telefonon keresztüli bluetooth adatátvitel is működik (myGeonaute connect app→ Decathlon Coach/Strava). Az órán az edzésadatoknál a következő információkat látjuk: edzés időtartama, megtett távolság, átlagsebesség (km/h), tempó (idő/km), összesített szintkülönbség, átlagos szívritmus, elégetett kalória.

Kicsit körülményes volt az elindulás, mert felöltözés után 2x is be kellett nedvesítenem az övet. Addig készülődtem, hogy az első vizezésnek indulásra már nyoma sem volt, de ez legyen a legnagyobb baj, benedvesítettem újra.

Az előkészületek után kellemes csalódás volt, hogy kényelmetlenséget nem okozott a pánt viselése, hiszen pontosan oda kell tenni az övet, ahova a sportmelltartóm alsó gumis része is esik!

Eszembe jut, hogy lehet is kapni olyan sportmelltartót, amelyre felpattintható ez az érzékelő, és akkor végképp kiküszöbölhető a plusz pánt okozta esetleges kellemetlenség, legalábbis a hölgyek számára. 🙂 Visszatérve a pánt viselésével kapcsolatos tapasztalataimra, megjegyezném, hogy futás közben egyáltalán nem mozdult el, nem dörzsölt, nem volt vele problémám.

Nézzük hát most már a várva-várt pulzus érték(ek)et.

Az OnRhythm 500-as mellpántos, pulzusmérős óra és az OnMove500 optikai pulzusmérős órám szinte az összes alkalommal, mikor ránéztem – és sokszor néztem rá, – ugyanazt az értéket mutatta! Amikor nem, akkor kb. 2-3 másodperces késéssel követte az optikai mérő értéke a mellpánt által mutatott értéket, de akkor már teljesen pontosan ugyanazt!

Pulzusmérés

Balázs Kata, elektronika termékképző

Futásom végén elégedetten állapítottam meg, hogy egy optikai mérő is tud közel olyan pontos értéket mérni, mint egy mellpánt.

Fontos azért megjegyezni, hogy viszonylag egyenletes tempóban, egy pulzuszónában mozogtam, nem biztos, hogy egy crossfit edzésnél vagy intervall futásnál is hasonló tapasztalatokkal tudnék beszámolni. Ha utána olvasunk a két technológiának, nem is kell ezen annyira meglepődni. Az optikai mérő periférián méri a pulzust, míg a mellkaspánt közvetlen a szív jeleit veszi, így nyilván gyorsabban reagálja le a szívfrekvencia változást is. Éppen ezért is van az, hogy az optikai mérős órák nagy része fejleszthető mellkaspánttal, ahogy az OnMove500-am is!

Hobbi futóként, a pár másodperces késés engem abszolút nem zavar, inkább futás után szoktam kiértékelni a teljesítményem, amihez viszont hasznát veszem az OnMove500 nyújtotta applikációs megoldásnak, ahol részletesen, percről percre látom a pulzusom változását egyéb adatok mellett.

Futás közben pedig élvezem a tájat és a zenét. 🙂

Balázs Kata

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​