Bevezetés a triatlonba

A triatlonhoz szükséges felszerelés és kiegészítők teljes választéka nemrég jelent meg a Decathlon áruházakban. Mit is takar pontosan ez a sportág? Milyen távokat kell teljesíteni a versenyzőknek? Kiss Mónika, a győri áruház egyik sporttanácsadója írását olvashatjátok, melyben bemutatja a legfontosabb tudnivalókat erről a sportról, így betekintést engedve a triatlon fantasztikus világába.

Miből áll a triatlon?

A triatlon egy összetett sportág, mely úszásból, kerékpárból és futásból áll, amit pihenés nélkül, egyben kell teljesíteni, sőt a számok közti öltözés (triatlonos nyelven depózás) is beleszámít az időbe.

A triatlon ma az egyik legdinamikusabban fejlődő sportágak egyike, mely 2000 óta az Olimpián is szerepel.

Ha valaki meghallja azt, hogy triatlonista, rögtön az Ironman jut eszébe, és az, hogy ez egy túlélőtúra, egy teljesíthetetlen táv, és minden triatlonista őrült. Pedig a triatlonisták nem őrültek, igaz kivétel erősíti a szabályt. Az Ironman is egy teljesíthető táv, virágkorát éli hazánkban is. Bizonyíték erre, hogy a rajtlisták nagyon hamar betelnek.

Azért az átlag halandóknak ennél jóval rövidebb távokon is rendeznek versenyeket.

A standard távok

Sprint: 750 m úszás, 20 km kerékpár, 5 km futás.

Rövid vagy olimpiai táv: 1500 m úszás, 40 km kerékpár, 10 km futás.

Középtáv: 1900 m úszás, 90 km kerékpár, 21 km futás.

Hosszú vagy Ironman táv: 3800 m úszás, 180 km kerékpár, 42 km futás.

Gyerekeknek ennél jóval rövidebb távokon rendezik a versenyeket: 200 m úszás, 4 km kerékpár, 1 km futás a legkisebbeknek, és a 16 év alattiaknak is csak 500 m úszás, 12 km kerékpár, 3 km futás a táv.

Triatlon - futás

A triatlon úszásból, kerékpározásból és futásból áll.

Az úszást nyílt vízen, tóban, folyóban vagy tengerben tartják, ezért nem árt, ha biztos az úszástudásod. A kerékpár típusát illetően nincsenek kikötések, csak biztonságosnak kell lennie, fékek tökéletesen működjenek, a kerékpáros bukósisak használata viszont kötelező.

Országszerte nagyon sok amatőr versenyt rendeznek, különböző távokon, ahol bárki kipróbálhatja magát. Ha szeretsz úszni, futni, bringázni, és szeretnéd kipróbálni, milyen ez a három sport együtt, vágj bele bátran, mert a triatlon nem csak a dobogón állónak győzelem, hanem mindenkinek, aki teljesíti a távot, a maga elé kitűzött célt. Ez több, mint mozgás, út magadhoz, hogy kitágítsd a határaidat. Egy olyan élmény lehetősége, amely megváltoztatja az önmagadba vetett hited. Ráadásul egy szuper buli, fantasztikus közösségi élmény, egy örök emlék.

Remélem felkeltettem az érdeklődésed egy számodra ismeretlen sport iránt, és találkozunk a versenyeken. Mert ha egyszer elkezded, nem fogod abbahagyni.

Sok sikert, jó felkészülést!

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​