“Cuki vagyok, de NE nyúlj hozzám!”

A túrázásban engem sosem a sport része fog meg, inkább az, hogy az erdőben vagyok. Levesz a lábamról a természet, pláne ha már jön a jó idő és minden kivirul. Azonban, ha az erdőt járjuk, jusson eszünkbe, hogy nem a mi birodalmunk.

Sétálsz az erdőben, csodaszép a táj, és csiripelnek a madarak, fúj a szellő… hoppá, egy őzike a bokor alatt?! Sokan azt gondolják: jaj de cuki, mi lesz itt vele egyedül? Szegényke biztos árva…Mi a megoldás a bajra?

Ki mondta, hogy baj van?

Nagyon fontos, csak azért, mert egy őzike szép csendben lapul a fűben, nem biztos, hogy árva. A kis gida születése utáni napokban nem képes követni anyját, meglapulnak egy bokor alatt az avarban, és mozdulatlanul várják vissza anyjukat. Ettől függetlenül a “gyermek” nem beteg vagy árva. Az anyaállat több okból kifolyólag is magára hagyja kiesebb-nagyobb időtartamokra gidáját. Az első ok pont azért van mert túl közel kirándulunk hozzájuk. Az őz észleli a turisták vagy kirándulók közeledését és menekülőre fogja. Sajnos a kirándulók egy része csupán jó szándékból megsimogatja, vagy legrosszabb esetben magával viszi, hogy felnevelje az “árvát”. A fogságban a gida azonban csak a legritkább esetben marad életben, a nagy stressz és az anyatej speciális összetevőinek hiánya miatt néhány hét vagy akár nap alatt elpusztul. Ha nem is viszik el az állatot, a visszatérő anyaállat az idegen szagot megérezve már valóban sorsára hagyja.

Kölyökállatok az erdőben - ne nyúlj hozzájuk!

Ne nyúlj hozzá!

Nagyon fontos tehát, hogy ne nyúljunk az árvának tűnő cukiságokhoz. Ne simogassuk meg. Lehetőleg ne is közelítsünk hozzá, mert az anya megérzi az emberszagot.
Ha az ember úgy gondolja, hogy az állat veszélyes helyen van, akkor sem szabad megközelíteni. Ilyen esetben a vadásztársaságot érdemes értesíteni. A vadászok majd megítélik, közbe kell-e avatkozni.

Eszmei érték

Ne feledjük, hogy ezeknek az állatoknak kiszabott eszmei értéke van, így elvinni őket az erdőből lopásnak is minősülhet. Egy őz vadgazdálkodási eszmei értéke akár 150-400 ezer forint is lehet. Ettől nagyobb értéket képvisel a gímszarvas, ami akár 1 milliós tétel is képviselhet.

Kölyökállatok az erdőben

Ezt a látványt csak szeretni lehet

“Figyelj rám, ha az erdőben vagy!”

Amellett, hogy elárvultnak tűnő kisállatokat nem illik fogdosni, arra is törekedjünk, hogy inkább semmilyen állatot ne fogdossunk. Több oka van: alapvetően a védett állatokat nem csak bántani, megsebezni vagy megölni tilos, de megzavarni őket életritmusukban sem szabad! A lepkék egy jó része, a bogarak közül például a szarvasbogár és az orrszarvúbogár, Magyarország minden hüllő és kétéltűje védett státuszú. Nem csak természetvédelmi státuszuk miatt nem jó ötlet tapogatni az állatokat, a saját biztonságunk érdekében sem szabad  hozzájuk nyúlni. Az emlős állatok terjeszthetnek veszteség vírust, ami halálos kimenetelű is lehet. Ne csak magunkra vigyázzunk, házi kedvencünket se engedjük játszani rókákkal, sünökkel vagy őrült tekintetű mókusokkal. A kisebbik bajt talán az erdei állatokon megtelepedő, emberre szívesen átmászó, élősködő bolhák jelentik. Bár kellemetlen, és nem örülünk neki, de legalább nem életveszélyes.

Veszélyes állatok hazánkban

Szerencsénk van, Magyarországon nem találkozhatunk halálos mérgű vadállattal, ennek ellenére legyünk óvatosak, hová lépünk! Őshonos kígyófajunk a rákos vipera , mely fokozottan védett és eszmei értéke 1 millió forint. Viszont nem kell félnünk, mert ritka és általában rejtőzködő életmódot él, valamint marása nagyjából egy méh csípésének felel meg. Veszélyesebb mérgű faj a keresztes vipera. A hazai siklófélék marása nem mérgező. Kellemetlenséget leginkább a rovarcsípések okozhatnak, veszélyforrást pedig a méhcsípésre allergiásaknak jelent.

Kölyökállatok az erdőben

Nehezen megértett sport

A vadászat mint sport?

Ha már szóba került az erdő és a vadvédelem, mindenképp ejtenék szót a vadászatról is. Sokan talán nem mondanák, hogy a vadászat sport. Én sem igazán. Viszont tisztáznunk kell a határokat, a vadászat nem puszta állatgyilkosságok sorozata, komoly és szigorú jogszabályokhoz között tevékenység. Alapvető célja a vadpopuláció (népesség) kordában tartása. Illetve a vadászathoz tartozik a vadgazdálkodás, a vadvédelem, a trófeák kezelése, az állatok gondozása és esetleges befogása is. A veszélyeztetett, ritka, illetve védett állatok kilövése és elejtése minden esetben tilos és a törvény bünteti. A vadászok számára meg van határozva milyen szezonban, milyen egyedeket ejthetnek el. Tehát nem lövöldözhet senki csak úgy. Ennek ellenére sajnos az orvvadászat nem ritka jelenség, és olyan védett és ritka állatok kihalását eredményezi világszerte, melyeket nem pótolhat egy trófea vagy egy bunda.

Képek: https://pixabay.com/

György Friderika

György Friderika

Nem voltam sportos alkat, sem fitt. Viszont ahogy felnőttem, elvégeztem a főiskolát és biológusként kiszabadultam a világba: egészségorientált lettem. A... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​