Az útravaló – Mit vigyél magaddal a Velencei-tó körre?

2018. április 28-án, az I. Decathlon kerékpáros családi nap keretein belül körbetekerhetjük a Velencei-tavat. A helyes felkészülésről már olvashattunk egy cikket Kézsmárki Tamás, B'twin nagykövettől, ebben az írásában pedig azt foglalja össze, mi minden szükséges egy ilyen jellegű kerékpáros túrához.

Ha már a felkészülésünk jól halad a bringás napra, szót kell ejtenünk arról a nagyon fontos dologról, hogy mit is kell magunkkal vinni a körre. Csak gondoljunk bele, ha a táv felénél kapunk egy defektet és tolni kell a paripát 10 kilométeren keresztül? Hogy ez ne fordulhasson elő, az alábbi dolgokat mindenképpen tegyük be egy váz-, nyereg-, vagy hátizsákba, ha elhagyna minket a szerencse.

Egy megfelelő méretű gumibelső, gumileszedő, foltkészlet, pumpa és egy mulitool nélkül nem érdemes elindulni. Ugyan lesz két kísérő autónk, kollégáink igyekeznek a bajba jutott bringások segítségére, de semmit se bízzunk a véletlenre!

Defekt esetén mi a teendő?

És, ha megtörtént a baj… A szeleppel ellentétes oldalon “bontsuk meg” a gumileszedővel a lapos gumit. A külső levétele után mindenképpen nézzük meg azt, nincs-e benne tüske, drót, üvegdarab. A lyukas belsőt, ha megfoltoznánk, akkor a lyuk megkeresése után a csiszolópapírral dörzsöljük meg a felületet és kenjük be ragasztóval, majd pár perc várakozás után simítsuk rá a foltot. Ha ezzel megvagyunk, akkor fújjunk bele egy kis levegőt és helyezzük fel a belsőt. A szelepnél kezdjük visszatenni a külsőt és haladjunk párhuzamosan lefele.

Egy megfelelő méretű gumibelső, gumileszedő, foltkészlet, pumpa és egy mulitool nélkül nem érdemes elindulni.

Egy megfelelő méretű gumibelső, gumileszedő, foltkészlet, pumpa és egy mulitool nélkül nem érdemes elindulni.

Ha cseréljük a belsőt, ugyanígy vegyük le és tegyük vissza a külsőt. Pumpáljuk fel a megfelelő nyomásra a gumit, tegyük vissza a kereket és irány tovább…

Egy jó tanács: ha a hátsó kerék lyukadt ki, tegyük a legkisebb fogaskerékre a láncot, úgy sokkal egyszerűbben ki és be tudjuk majd tenni a gurigát.

Folyadékpótlás, táplálkozás

Ugyan a felkészülésben ejtettem pár szót a folyadékpótlásról és az étkezésről, de ezt is összegezném.

Velencei-tó kör, Bringás családi nap

Müzliszelet, izotóniás ital, energiazselé legyen nálad!

Ezeket szerezzük be, melyek elférnek a bringás mez zsebében, hátizsákban: 2 müzliszelet, 1 zselé (ezt ne a rendezvény napján próbáljuk ki először!!) és egy kulacs double use víz/iso a kulacstartóba. A telefonunkat tegyük egy kis nejlonzacskóba, hogy ne érje nedvesség, izzadság, ha a bringás mez zsebébe kerülne. Kár lenne egy több 10-100 ezres telefonért, ha tönkremenne.

A bukósisak és napszemüveg a bringás “kötelező tartozéka”. Remélem ezt nem kell írnom!! 😀

Velencei-tó kör, Bringás családi nap

Napszemüveg és sisak – kötelező viselet!

Még egy apró dolgot szoktam javasolni a kedves csapattársaimnak is, mielőtt versenyre készülnek. Tiszta bringával menjük a túrára. Na de miért is? Ha lemossuk a paripát, úgy jobban látjuk, ha elkopott a fékbetét, rossz állapotba kerültek a bowdenek, ne adj Isten elrepedt a váz, stb… Na meg, mégis szebb látvány egy tiszta kerékpár, mint egy olyan, ami évek óta nem volt lemosva!”

 

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​