Az utolsó hó nyomában – Irány a Normafa

Lassan véget ér a tél. A ragyogó tavaszi napsütésben szinte hihetetlen, hogy egy héttel ezelőtt még havazott. A városban már el is tűnt a hó nyoma, már csak a hegyoldalak árulkodnak a télről. A hétvégén még adódott egy utolsó lehetőség azoknak, akik még egy kicsit csúszkálni akartak a havon. Elmesélem, mit tapasztaltam a Normafánál.

A február végén jött havazásnak és hidegeknek köszönhetően a Budapest környéki hegyekben elég jelentős mennyiségű hó hullott, ami a sísport szerelmeseit is megmozgatta. A hétvégéken kicsik és nagyok indultak el az egyik legkedveltebb helyre, a Normafához, hogy lécet csatoljanak és élvezzék a csúszkálás örömét. Sokszor kicsinek is bizonyult a terület az embertömeghez képest, de aki tapasztalt, az tudja, hogy hétköznap élvezhető a síelés igazán ezen a helyen.

Bár a lesiklók számára elég mostohák a körülmények, mivel sem kezelt pálya, se felvonó nincsen. Azért a legelszántabbaknak egész jó lejtők állnak rendelkezésre, ami a hegymászással párosítva kiváló edzettséget biztosít. 🙂

Sífutók a célpontban

A sífutóknak viszont annál ideálisabb a helyzet. A sok erdei út lehetőséget biztosít különböző nehézségű terep kipróbálására. Ráadásul már géppel kezelt nyom is rendelkezésre áll. Azt tudni kell, hogy a Normafa – azon belül is az Anna rét – évtizedek óta a sífutók egyik fontos bázisa.  A nagynevű budapesti egyesületek mind itt tartották sífutó edzéseiket, és generációk kóstoltak bele ebbe a sportba rajtuk keresztül. Mára csak a Vasasnak maradt meg a bázisa, de ők kitartóan küzdenek, hogy újra sífutó paradicsom legyen a környékből. Ebben most úgy tűnik, jó partnerre találtak a Normafa projekt szervezőivel. Ennek köszönhetően sikerült elérniük, hogy a Vasas ház alatti réten nyom kerüljön lefektetésre, valamint a legendás MHK kör is géppel legyen kezelve. Ráadásul ez nem is csak egyszeri alkalom most már, hanem minden havazás után újra megcsinálják, és a kirándulók számára is figyelmeztetéseket raknak ki, merre halad a sífutónyom.

Géppel fektetett sífutónyom

Géppel fektetett sífutónyom

Pozitív tapasztalat

A múlt hét folyamán én is ellátogattam a Normafa környékére és örömmel tapasztaltam, hogy tényleg jó irányba halad a kezdeményezés, és egyre jobb körülmények várják a sífutókat. Bár javítani mindig lehet, de így is nagy az előrehaladás az évekkel ezelőtti helyzethez képest.  Amit sportbarátok is meghálálnak azzal, hogy egyre többen jelennek meg a pályán és veszik igénybe a lehetőséget. Amikor ott jártam – pedig hétköznap délelőtt volt – sok sífutóval találkoztam. Gyerekek, felnőttek, profik és amatőrök, akik lelkesen rótták a köröket, kihasználva a havat és a pályát. Persze én is beálltam, hogy kihasználjam a lehetőséget egy jó edzésre és megpróbáljam felvenni a ritmust a legjobbakkal. Végül inkább a saját ritmusomban mentem és élveztem a havat, a jó levegőt és a mozgás örömét. Gyorsan elszaladt az a kis idő, amennyire el tudtam szabadulni, és nagyon sajnáltam, hogy nem maradhatok tovább. Pedig szívem szerint az egész napot is el tudtam volna ott tölteni.

Végül hazafelé a jóleső fáradtság mellet azzal a élménnyel távoztam, hogy a Normafánál elindult fejlődés érezhetően pozitív hatású. Egyre több sífutót vonz ide a környékről és lehetőséget ad, hogy egyre több ember megismerje és kipróbálja ezt a sportot is.

Demény Endre

Demény Endre

Már kisgyerekként elvarázsolt a tél és a hóesés, mindig csodáltam, ahogy a kis hópelyhek egymásra hullanak és gyönyörű fehérség lepi... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​