Mi az a funkcionális edzés?

A funkcionális edzés eltérő módon mozgat meg, mint egy klasszikus fitnesztermi edzés. De mi is az a funkcionális edzés? Minya Péter 13 év versenyszerű futballozás után kezdett el a beltéri edzések - erőemelés, konditermi edzés, crossfit, funkcionális edzés - iránt elköteleződni. Peti foglalja össze, miről szól ez a sport és milyen előnyökkel jár.

“A funkcionális edzés eltérő módon mozgat meg, mint egy klasszikus fitnesztermi edzés. Az elmúlt évek során a konditermi edzés kezdett háttérbe szorulni, és előtérbe került egy anatómiai, és élettani filozófián alapuló edzésforma, a funkcionális edzés.

A funkcionális edzések során nem egy koncentrált izomcsoportot dolgoztatunk meg, hanem az egész testet terhelő gyakorlatokat végzünk. Nincsenek külön testrészre lebontva az edzések, hanem komplex módon az egész test dolgozik minden egyes gyakorlat során. Bárki végezheti, kortól, nemtől függetlenül, a saját erejéhez, képességeihez mérten. Tartalmazzák a street workout, crosstraining, crossfit, súlyemelés, erőemelés alapelemeit. Mindenkinek mást jelent a funkcionális edzés, attól függ, az egyénnek melyik képességfejlesztő gyakorlatot helyezzük előtérbe.

Funkcionális edzés

Előnyei:

Ezzel az edzésmódszerrel megtanuljuk az emberi test egészséges használatát, felkészít a hétköznapi mozdulatok helyes, egészséges kivitelezésére. Ilyen például a guggolás, felhúzás, húzódzkodás, tolódzkodás.

Pozitív következménye a test izmosodása, testzsírszázalék csökkenése, közérzet javulása, önbizalom növekedése, valamint egészséges életmód hozzájárulója. Továbbá fejleszti az állóképességet, hajlékonyságot, koordinációt, gyorsaságot.

Ha szeretnéd magad gyorsan formába hozni, akkor itt az ideje, hogy Te is kipróbáld ezt a fajta edzésformát. Csatlakozz sportközösségeinkhez, és tapasztald meg Te is!”

Funkcionális edzés

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​