Terepfutás Galliából, avagy élmények egy futófesztiválról!

Úgy hozta a sors, hogy Völgyi Attila képzőtársammal a Kalenjinél kiérdemeltünk egy franciaországi futóversenyen való részvételt. Amit nem olyan rég be is hajtottunk, pontosabban futottunk. Élménybeszámoló következik.

Miért is volt ilyen nagylelkű velünk a gall márkánk? A 2016-os naptári évben a képzésen résztvevők/értékelések kategóriában a TOP 3-ba kerültünk – nem mellesleg, Mr. Kalenji Ati már nem első alkalommal.  A három dobogós, a lengyel kolléga és jómagunk nyereménye egy általunk választott nemzetközi versenyen való részvétel és annak összes költsége – ahogy felénk mondanák: tokkal, vonóval. Voksunk nem holmi New York Marathon lett, hanem egy Kalenji által támogatott eseményen rajtoltunk.

Terepfutás - Futófesztivál Franciaországban

Mona Lisa

Franciaországban nem kis népszerűséggel bír a terepfutás, és van egy 1995 óta évről-évre megrendezésre kerülő Templomos lovagok ihlette futófesztivál, ahol a Decathlon futómárkája évek óta fő támogatóként van jelen. Eseményünk helyszíne egy csodás kis város (alig 120 km-re Montpellier-től), a 22 ezer főt számláló Millau volt. Ezen a fesztivál-hétvégén, az ikonikus Mona Lisa névre hallgató 28 km-es,  +1000 m szinttel megspékelt terep etapon indultunk. Erre a versenyre jelentkeztünk és nem olyan rég teljesítettük, futottuk, másztuk és csúszkáltuk végig.

Terepfutás - Les templiers

A gall középhegység „aprócska” dombjain le-fel futva kellemes momentumok égtek a retinánkba. Úgy papíron, én mint aszfaltos szaladó sejtettem, hogy a terepfutók legtöbbje nem teljesen a futásba, hanem a lélegzetet elállító tájba szeret bele. Csodás dolgokkal áldott meg minket a teremtő, az egyszer szent. Verseny szempontból a legkeményebb rész nem 20 kili után jött, áhh dehogy. Az elején, a  negyedik km-nél érkezett a 660 m azonnali szint, ott nyomban meg kellet mászni a legnagyobb dombunkat – de ahogy az örök közhelyek egyike mondja, jobb az elején túl lenni rajta. Igaz, ezt követően is jöttek a le-fel részek, ám ahogy Ati fogalmazott: „Az első 8-10 km ha meglesz… vidáman és nevetve tesszük magunkévá ezt a versenyt ”. Igaza volt. Egyetlen fal volt úgy 14 km-nél, ahol rám jött „minek ez neked, hagyd a francba, itt franciába”,  aztán laza hessegetésekkel arcon teremtettem a rossz gondolatokat.

Terepfutás - futófesztivál; Zsoca a célban

Kalenji MT

Kiváló egy kaland volt ez. Amellett, hogy jó volt a futás és a társaság, a szivárványfelhős tortánkra a hab a cipő volt. Ugyanis kaptunk egy Trail MT-t, mely a Kalenji legújabb terepfutásra gyártott surranója (nem olyan régen írtam is egy posztot róla). Hogyan szuperált? Kérem alássan, kiválóan. Úgy falta a földet, mint a frissen munkába állított markológép. Csak úgy habzsolta a kemény terepet. Azon felül, hogy kiválóan fogta a bokát és jól tapadt a nem gyenge sziklás, olykor csúszós, saras részeken… a lefele futáskor oly bátorságot adott, hogy az utolsó 5 km-ben tucatnyi embert voltam kénytelen előzgetni. Nincs mese, 5/5 pontot adok az MT-nek, ugyanis a kötelező terepcipő maximálisan visszaadta azt, amit elvártam.

A szervezők az esemény betétdalával zárták a versenyt. Nos, meghagyom ezt a jó szokást, és én is ezzel köszönök el. Jó futásokat, #futniYO 😉

Era – Ameno

Dimény Zsolt

Dimény Zsolt

Azért ragadtam képzeletbeli tollat, hogy leírhassam nektek Zsoca és a világ futásbirodalmának történeteit! Szeretném átadni a szaladásban megtalált sportélményeimet, tapasztalataimat... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​