Kerékpározz télen is! – Decathlon home trainer körkép

A tél, az egyre hűvösebb időjárás közeledtével a sportszeretők körében mindig aktuális kérdés a sportolás „hogyantovábbja”. Nincs ez másképp a kerékpárosoknál sem. Többféle ok kényszeríti „ zárt-osztályra” (szoba, garázs magánya vagy a tesztoszteron-gőzös edzőterem rejteke) a kerékpárosokat. Féltjük a technikát a sós-latyakos télvíztől, a vaskos mínuszokra nincs megfelelő öltözékünk vagy épp egészségünk, ízületeink védelme szólít partvonalon kívülre.

Bárhogy is legyen, a kerékpárt letenni vétek, elherdált hetek, hónapok egész sora vár így ránk. Egy alapos téli alapozás után minőségében üdítő tavaszi szezonrajt reménye kecsegtet, amennyiben valódi megoldásra lelünk. Ha voksunk az edzőtermekre esik, úgy a különféle spinning-variációk kínálnak alternatívát vagy az avíttas szobakerékpár nyugdíj-hangulata. Ha az igazi élmény, a jól megszokott kényelem vonz, akkor az ideális partner nem lehet más, mint egy home trainer, azaz magyar köznyelvre fordítva: görgő. Ez a szerkezet manapság reneszánszát éli, hiszen a mechanikus-elektronikus eszközöket úton-útfélen megihlető „smartosítás” a home trainerek esetében sem volt tétlen az elmúlt években(erről mindjárt bővebben).

Home trainer Decathlon
A görgők legnagyobb előnye, hogy saját kerékpárodat, a saját beállításaidat használhatod. Nincs kompromisszum, nincs az idegen eszköz állítgatásából, finomhangolásából fakadó frusztráció, mint ahogy a kondi napijegyét is elfelejtheted. Amivel viszont szembe kell nézned, az a monotonitás tűrés „ingoványa”. Mert ez a bringa nem nagyon halad – áll, mint bálám szamara. Erre kínáltak a korábbi modellek megnyugtató alternatívát a különböző tájakat, versenyeket megidéző DVD-k formájában. Az egyórás intenzív edzés így sokkalta gördülékenyebbé vált.

Home trainer
Manapság viszont hódít a többek között a Zwift-el kompatibilis ANT+-os illetve bluetooth-os smart-görgők őrülete. Mi is ez? Eszközödet (kerékpárodat) csatlakoztatva a világhálóhoz, a leadott teljesítményedet a virtuális térben láthatod viszont TV-d, PC-d képernyőjén. Nem elég, hogy az adataid visszaköszönnek rád, de kerékpárodra pattanva, a nappaliból indulva járhatod be az egész világot Barcelona utcáitól San Fransisco „derékszögű” emelkedőin át – természetesen a Föld bármely pontjáról csatlakozó kollégákkal együtt. A gamification élményt tovább erősíti, hogy különböző kihívások által pontokat gyűjthetsz, fejlődhetsz, napról-napra „kipattanhat” a virtuál-imázsod. Ahogy az alábbi linken olvashatod egy erről blogolótól: „tiszta Need for Speed”.

Home trainer
A Decathlon három márka termékeit forgalmazza, sorrendben: a Tacx, az Elite és a Btwin home trainereit. Összesen nyolc különféle modell érhető el, 29,990 Ft-tól 114,990 Ft-ig. Ami a smartokat illeti, a következők közül lehet válogatni: Btwin In’Ride 500, Elite Aleno, Elite Turbo Roteo, Elite Intera, Tacx Blue Motion, Tacx Flow T2240, Tacx Vortex T2180.

A lényeg persze nem változik: a görgő segít megtartani, vagy épp megerősíteni állóképességedet – formában tart és bármilyen időjárásban, bármilyen napszakban hódolhatsz kedvenc sportodnak. Csak javasolni tudom a kerékpársportok szerelmeseinek.

Dovák Dávid

Dovák Dávid

Nekem az írás olyan, mint a fotósnak valamit a lencse végére kapni. Úgy szeretem a toll hegyére tűzni a szavakat,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​