Merj városban bringával közlekedni!

A VÁROS LEKEREKÍTVE – 2013-ban a Decathlon kérésére ezzel a címmel forgatott Kádár Viktor négy olyan kisfilmet, melynek szereplőit a városi kerékpározás köti össze. Ezekben a rövid filmekben négy különböző szemszögből kapunk képet a fővárosi bringázásról, a „bringás életérzésről” és arról, hogy egyáltalán miért jó tekerni a városban. Négy év elteltével újra felkerestük a főszereplőket, hogy megtudjuk, mi változott az utóbbi időben a kerékpározás és az aktív életmód terén.

Második interjúalanyom Pignitzky Ágó volt, aki négy évvel ezelőtt egy hazai nagyvállalat CSR menedzsereként dolgozott: “nagyvállalatnál állás, albérlet, budapesti élet…. ” Ám végül pont a filmek forgatása után, 2013-ban döntött úgy, hogy otthagyja irodai munkáját és belekezd valami teljesen újba.

Ágó számára a kerékpár ma már nem sporttermék, hanem a napi közlekedés eszköze

„Akkor voltam 30 éves. Arra gondoltam, hogy mikor, ha nem most váltsak, vagy próbáljam ki másban magam. Kitaláltam, hogy elmegyek biogazdálkodást tanulni. Olaszországban kötöttem ki, ott lehúztam egy évet. Mióta hazajöttem, mindent csináltam, mert azt éreztem, hogy nem tudok visszaülni egy 40 órás irodai állásba. Belefolytam a vendéglátásba, gyerekre vigyáztam, takarítottam. Öt állásom volt. Az az igazság, hogy nem nagyon tudom klasszik címkékbe tenni magam, az alapján, hogy mi a foglalkozásom. Útkeresésben vagyok. Azóta hallottam, hogy erre már szakkifejezés is létezik: mozaik karriernek hívják, ha az önbeteljesítés és saját fejlesztésed miatt  minimum 2 állást is vállalsz.”

Ágóról a beszélgetésünk előtt annyit már sejtettem, hogy a bringázás a lételeme. Az elmúlt évek fordulatos történéseit hallgatva pedig meg is erősített abban, hogy tulajdonképpen ez az egyik biztos pont az életében.

A filmben elhangzó zeneművek címe: Sneeuwland és Les Sablons, szerző: Oskar Schuster, jogtulajdonost képviseli: Schubert Music Publishing Kft. 

„Ez tényleg így van. A kerékpározáson kívül nem nagyon van állandó dolog az életemben. Jó is, hogy kijelentetted ezt,  mert magamtól nem biztos, hogy kimondtam volna. Nekem annyira evidens a bringázás, hogy ebben nem is vagyok tudatos. Nem tudok kívülről ránézni.

Ez az evidencia élsportolói múltjából is fakad, hiszen közel húsz éven keresztül versenyszerűen sportolt, melyből néhány évig pályabringázott. A kerékpározást, mint sportot és mint közlekedést élesen kettéválasztja, „de ha bringával közlekedsz, azért mégiscsak valamennyire sportolsz.” Sok embernek például fel sem merül, hogy le kéne nyújtani egy hosszabb kerékpározás után, pedig sokan legalább napi egy órát tekernek. Az ülőmunka és a bringázás együttesen okozhatja az izmok „bekötését”, erre a problémára szerinte fel kéne hívni a figyelmet. Ezekkel eddig Ágó sem nagyon foglalkozott, de most már gyógytornára jár és jobban figyel az egészségére.

Én nagyon sokat lágyultam magammal szemben, például télen már nem ülök bringára.  Egyrészt, hogy kíméljem magam, másrészt  az öltözködés miatt is. Ha bringával közlekedek, az nekem teljesen olyan, mintha fölszállnék a BKV-ra, vagy beülnék a kocsimba: nem akarok hozzáöltözni.

De télen ezt nem lehet elkerülni. Fel kell venni a térdvédőt, a kesztyűt, a bringás kabátot, a bicajos sapkát. Mert ha erre nem figyelek, akkor beleizzadok, illetve megfázom, vagy az ízületeimnek lehet nagyon káros. Viszont megváltoztam és már nem szeretnék funkcionálisan öltözködni csak azért, mert bringával közlekedek. Így télen BKV-zok és nyugi van, kicsit lelassulok. Amikor kitavaszodik, akkor meg annál jobban örülök a bringának, mert változást hoz.

Ágó régebben mindenhová bringával járt, de ez a radikális hozzáállása mára már kezd enyhülni és sokkal rugalmasabb ezzel kapcsolatban.  Óriási változásként és fejlődésként éli meg például, hogy a klipszes pedálját is lecserélte taposópedálra, csakis azért, hogy ne tegye tönkre cipőinek orrát. 🙂

A filmben elhangzó zeneművek címe: Sneeuwland és Les Sablons, szerző: Oskar Schuster, jogtulajdonost képviseli: Schubert Music Publishing Kft. 

A beszélgetésünk közepette egyszer csak leszakadt az ég és elkezdett zuhogni az eső, meg is beszéltük, hogy ilyen időben egyikünk sem pattanna már biciklire. Az egyenletesen kopogó esőcseppek hangjait hallgatva, a kávénkat kavargatva egyre jobban belemélyedtünk a kerékpározás és a városi, budapesti közlekedés rejtelmeibe…

Ágó többször részt vett az “Én és a biciklim” fotózáson – Próbáljátok ki ti is!

„Amikor elmentem egy évre Magyarországról, mire visszajöttem, nem is egy egész év alatt rengeteget fejlődött Budapest! Eufóriában voltam: ez az én kis városom mennyire király lett! Rengeteg bringaút van és nagyon jó, hogy bringasáv kialakítások és felfestések is történtek. A Bubi is nagyon menő!  Én mondjuk életemben nem használtam, mert nekem saját biciklim van. De az, hogy erre lehetőség van, igazán jó. Budapestet sok szempontból  Amszterdamhoz és Koppenhágához hasonlítják, ami egy óriási dolog. Büszke vagyok erre!”

Látva, hogy mennyit jelent Ágónak a kerékpározás, érdekelt, hogy a bringázás teljesen lefedi-e számára az aktív életmód fogalmát.

„Most már szerencsére nem. Élsportoló voltam 20 évig, utána elvágólag álltam le vele. Akkor a mozgás tényleg csak a közlekedés volt, de mostanra lettek olyan mozgásszervi problémáim, amiért elkezdtem gyógytornára járni. Úgyhogy most visszatért a kedvem a sporthoz, de már nem akarok versenyezni. Funkcionális erősítést végzek és evezek.”

Nem olyan rég lelkesen én is eldöntöttem, hogy bringával fogok munkába járni. Ezért, mint laikus megkérdeztem, mit tanácsolna a hozzám hasonló kezdő bringásoknak a nagyvárosi közlekedéssel kapcsolatban.

Ágó “A város lekerekítve” filmek egyikében

„Merj közlekedni! A félelem – mert sokan félnek talán – abból fakad, hogy ők maguk közlekednek veszélyesen. Én mindig is azt gondoltam, hogy az autós nem fog direkt elütni és az életedre törni. Bár az én esetem azért is kicsit más, mert versenyeztem és megtanítottak minket bringán közlekedni. Ami szerintem a problémát adhatja néhány esetben, hogy a bicajosok többsége bringázni ugyan tud, de bringával közlekedni már nem. Legyél kiszámítható, közlekedj úgy, ahogy a közlekedés többi résztvevőjétől is elvárt. Egyébként a bringázás nem extra dolog, ugyanolyan közlekedési eszköz, mint a lábad, a kocsid vagy a BKV. Tényleg ugyanolyan. Mindig egy picit feszegesd csak a határaidat, hogy ne legyen túl sok egyszerre. Illetve figyelj oda a biciklidre, legyen jó állapotban.”

Ágóval élmény volt beszélgetni, egy igazán laza, szókimondó nőként ismertem meg. Bátor ember, aki mert 30 évesen is gyökeresen megváltoztatni az életét. Átalakult a bicajozáshoz fűződő viszonya is. Ami viszont változatlan: a kerékpározás iránti szeretete.

 

városi bringázást 4 budapesti szemszögéből bemutató kisfilm elérhető a youtube-on.

 A filmekben elhangzó zeneművek címe: Sneeuwland és Les Sablons, szerző: Oskar Schuster, jogtulajdonost képviseli: Schubert Music Publishing Kft. 

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​