Munkaeszköz a mérlegen – Btwin RR 960

Jócskán túl az ezredik együtt töltött kilométeren. Az összhangunk kiváló. Sok kovácsmunka nem volt benne, jól passzolunk egymáshoz. A tapasztalataimat egybegyúrva azért igaz, lakva ismerszik meg az ember. Az új neuf-soixante versenyzésre született - ezt szereti.

Sokadik bringa ez már alattam. Többet kipróbáltam, “megedzettem” már, így amikor hosszabbtávra először  teszt-jelleggel megkaptam a Btwin brand pompás fregattmadarát – az RR960-at. Igyekeztem belesüllyedni a tudósmunka bársonyosan körülölelő elefántcsont-foteljába, hogy objektívan, ha kell szigorúan alkossak véleményt útitársamról. (Legutóbb egy Cannondale Supersix Evo Hi-mod-ot kaptam teszt-bizományba a nyíregyházi forgalmazótól, Petrol Misi barátomtól, így a lecke ugyancsak fel volt adva. Az életem kerékpárja volt…)

Btwin RR 960 tesztelés alatt

A tények szubjektíve objektíven: 960-as gyönyörű. Megnézik az utcán s a versenyeken egyaránt – persze utóbbi kulisszáiban a gyanakvó fürkészés is velejár (“Dávid, ez meg mi!?”). A külcsíny összhangja kéz a kézben andalog a felszereltség letisztultságával. Tudatosan, okosan összeválogatott alkatrészekből legózták ki a legkompaktabb végeredményt francia barátaink. De erről talán részleteiben később, máskor.

Lássuk, hogy működött hosszabb távon

Ami viszont biztos, hogy az elmúlt időszakban ezer kilinél is többet  pakoltam bele, de nem volt egyetlen egy technikai hibám sem. Leszámítva a 24 órás MTB váltón egy fia láncleesést – amit azért nem dramatizálnék túl. Nem kaptam defektet, nem tört el küllőm, sem más egyebem, és a beállítások is tartósan finomhangoltak. Recsegésnek, kattogásnak, idegen zajnak nyoma sincs. Ugyanakkor a terhelést meglehetősen szereti – és talán itt van egy olyan, nagyon fontos határvonal, ami elválasztja az átlagos, és “competition” felhasználói igényeket. Mire gondolok? A 960-as nagyon nem az a tipikus munkábajárós, városban grasszálós kerékpár. Ilyen körülmények között egyszerűen nem komfortos és hatékony. Már az áttételezéséből (32×11-42) is kiderül, hogy tartósan magas, sík sebesség kivitelezésére nem igazán alkalmas. Persze felhasználó függvénye is a kérdés.

Tökéletes meredek emelkedőkre és lejtőkre

Az otthonom, és a munkahelyem között 14 kilis szakaszt járok be Ez országúti kerékpárral 24-26 perc szokott lenni, a monti 26-28 környékén áll meg. A 30-as kilométer-átlag az a tartomány, amit síkon leginkább szeret. De a lényeg messze nem itt van! Ahhoz, hogy megismerjük vizsgálatunk tágyát ki kell mennünk a terepre és mint egy David Attenborough-nak, az új fajt saját közegében kell felfedeznünk.

Ami jó, az jó

Ez a bringa két dolgot szeret: felmenni, meg lejönni – és a Bükk ehhez tökéletes táptalajt nyújt. Ezelőtt egy-két éve egy karbon Haibike Light RC montim volt. Szerettem, magam raktam össze – agresszívan használtam, versenyrevaló “szekér” volt. Viszont az semmi ahhoz képest, amit a 960-as enged. Már az első alkalmakkor nagyon bátran mertem engedni a legmeredekebb, köves lejtmenetekben is. És bizonyos pillanatokban inkább a saját határaimat éreztem közeledni sorompó képében, mint a kerékpárét. Persze váz-geometria ide vagy oda, nem szabad szó nélkül elmenni a RockShox Reba teleszkóp mellett sem, ami inkább ösztönösen cselekszik, sem mint gépiesen és nem éreztem, hogy számára valós akadály jöhet szembe (talán az erdészet fakitermelő teherautóit leszámítva:P). A legutóbbi cikkemben leírt versenybeszámoló is ezeket a képességeket támasztja alá, hisz az akkori negyedik helyet is inkább gurulással “nyertem” meg, mint mászással.

De mégis, mi a helyzet az emelkedőkkel szemben állva? A következő versenybeszámolómból ez is kiderül. A VIII. Fehérkőlápa Hillclimb hegyi időfutamánál keresve sem találni jobb terepet az uphill gondolatok megosztására.

Addig is kövessétek ilzoncolano-t az Instagram-on. #btwinambassador #btwinrr960

Fotók: Urr Szabolcs

Dovák Dávid

Dovák Dávid

Nekem az írás olyan, mint a fotósnak valamit a lencse végére kapni. Úgy szeretem a toll hegyére tűzni a szavakat,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​