Eddz akár okosgépekkel!

A neten bukkantam a fitneszteremre, ahol elvileg 36 perc alatt a teljes testet átmozgató, hatékony edzést ígértek. De ez még semmi: okosgépekkel. Hát felvettem az okostelefonom, bejelentkeztem, és őrülten XXI. századinak éreztem magam. Elmentem, kipróbáltam. A Smartfitben jártam.

Elsősorban nem az időspórolás, inkább a kíváncsiságom, ami idehozott. Még sosem voltam okosgépes teremben, de már többször olvastam róla. Őszintén szólva kicsit szkeptikus voltam a dologgal, főleg, hogy kifejezetten szeretek edzőtermekbe járni, a vasak között olyan igazán erősnek lehet érezni magad. Itt viszont hiába keresnéd a szépen összerendezett  kézisúlyokat, tárcsákat vagy a fekvenyomópadot, helyette valami egészen mást kapsz.

Hogyan zajlik egy okosgépes edzés?

Elrontani nem nagyon lehet a dolgot, belépsz, és azonnal kedvesen fogadnak a recepciós pultnál, ahol ki kell tölteni néhány adatot a korodról, nemedről, arról, hogy milyen edzést szeretnél, vagy van-e bármi egészségügyi panaszod. Azt hiszem, nekem már ezen a ponton eldőlt, hogy szeretni fogom a helyet. Sajnos nincs túl sok jó tapasztalatom a recepciósokkal. Itt viszont a kedvességen kívül valódi odafigyelést is kaptam. Új voltam, ezt ő jól tudta, így megmutatta az öltözőt, elmondta mi fog történni, és hol várhatom az edzőmet.

Gyorsan felkaptam az edzőscuccom, felcsatoltam a pulzusmérő övet, és pár perc múlva már szkenneltük be a testem az edzőlánnyal. Gyors testzsírszázalék mérés, alapanyagcsere kalkuláció, és kezdődhet is a bemelegítés. Az edző mutatja, te pedig követed, közben pedig elmagyarázza, hogy hogyan is fog működni a dolog.

  1. Kapsz egy kártyát az adataiddal.
  2. Minden gyakorlatot 1 percig csinálsz, majd fél perc szünet.
  3. A gépeket sorrendben kell követned: kártyát betesz, időt látod a középen található oszlopon, visszaszámol, és indulhat is.
  4. Ha lejárt az egy perc, kártya kihúz, másik géphez odamegy, kártya bedug, és mehet.
  5. 1 kör-17 perc, ezt kell kétszer megcsinálni.

    Okosgép segítségével teljesen más edzeni

Az első körön végigkísért az edzőm, aki segített beállítani a súlyokat. Legyen kihívás, de egy percig bírni kell az adott gyakorlatot. Aztán mehet a menet! Cardio és erősítő gyakorlatok váltakoznak. Te beülsz, a kar kinyúlik, a háttámla feléd jön, a bicikli a magasságodra beáll. Durva. Első körben legalábbis meglepő. Szépen sorban haladunk, combhajlítás, evezés, ellipszis, hátizomra és hasizomra is egy-egy gép. Az első 17 perc után nem is tudom hova tenni a lihegésem. Nehogy már 1 perces gyakorlatsorokat ennyire nehezen bírjak. Aztán kezdődik elölről ugyanez, de már gyakorlottabban, nem igényel külön koncentrációt, hogy mi is a feladat, tényleg hamar bele lehet jönni. A gép mutatja hogy milyen sebességgel, milyen mozgástartományban végezd a gyakorlatot. A második kör után nyújtással végzünk.

Neked is ajánlom!

Az okosgép segítségével az egész test rövid idő alatt átmozgatható

Összességében nagyon örültem, hogy kipróbáltam ezt az edzésmódszert. Valóban hatékony (másnap tök izomlázam volt), és tényleg gyors. Kifejezetten ajánlom azoknak, akik ismerkednek még az edzőtermi edzéssel, akik szeretik, ha nem kell nekik kigondolni a gyakorlatokat, akik egy gyors, egész testet átmozgató edzésre vágynak. Viszont ha neked már a szépen izolált, formás vállak vagy a kockás has a kitűzött cél, akkor inkább mint kiegészítő edzés lehet hatékony. Minden nagyobb izomcsoportra végeztünk gyakorlatokat, kétszer egyperces kivitelezéssel jó formába kerülhetsz, de a testépítőversenyeket még érdemes lesz kihagyni. Jó választás lehet idősebbeknek, sérülésből felépülőknek is, hiszen itt edzői felügyelet mellett erősödhetsz. Figyelik a fejlődésed, és ezek alapján állítják az ellenállásokat is. Viszont ne válaszd, ha szívesen találod ki önmagad, hogy mikor, hogyan szeretnél edzeni, vagy könnyen elunod magad, hiszen itt 2 körön keresztül ugyanaz a feladat.

Maga a terem kifejezetten szép, a fehér okosgépek amúgy is különleges hangulatot kölcsönöznek, amihez jól megválasztott zene, kedves személyzet, tisztaság is társul. Az edzőteremben csoportos órákat is tartanak (zumba, gerinctorna, trx cross taining stb), ezeket még nem próbáltam, de a pozitív élményeim után, lehet, hogy a közeljövőben visszanézek. Nagyjából ugyanolyan árakkal dolgoznak, mint a budapesti kevésbe okos edzőtermek, ráadásul az első próbaedzés ingyenes, így akár kíváncsiságból is megéri ellátogatni. Nagyon csini weboldalukon pedig még csomó infót találsz magáról az edzésről, egyéb szolgáltatásokról, edzőkről, és árakról egyaránt.

Egy próbát tutira megér!

Köbli Hanna

Köbli Hanna

Szívesen írnám, hogy már gyerekkoromtól fontos szerepet tölt be az életemben a sport, de sajnos egyáltalán nem. Általános iskolában a... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​