GMO – a szükséges rossz?

A tudomány fejlődése vitathatatlan. Az élelmiszeriparban is felhasználják a genetikai áttöréseket és a boltokban már nem egyedi eset, hogy genetikailag módosított élelmiszerekkel futunk össze, óriási felháborodást keltve ezzel. A rengeteg TV műsor és a filmek ráadásul olyan tévhiteket generálnak, melyeket ideje tisztázni. Eljön a klónok háborúja? Ugyan, kérlek…

Tudomásul kell vennünk néhány dolgot. Ha tetszik, ha nem, egy bolygón élünk, aminek vannak határai. Több mint hét milliárd ember birtokolja a Földet, a túléléshez pedig víz és élelem kell. Ezek tények, nem vitathatóak. A génmódosított növénytermesztés és a GMO alapvetően ezért jött létre, gazdaságosabb élelmiszertermelés a cél, a tudomány segítségével. A vélemények megoszlanak, nagyon sok érv és ellenérv szól a GMO mellett és ellen is.

Mit jelent a GMO?

Genetikailag módosított élőlény, (angolul Genetically Modified Organisms) olyan élőlény, amelynek génállományát módosították. A transzgenikus élőlények esetében más fajból származó géneket ültetnek be, tehát olyan génkombinációt hordozó lényt hoznak létre, amely a természetben gyakorlatilag nem jöhet létre.

GMO

Az utóbbi időben megnőtt a bioélelmiszerekre való kereslet

A cél nemes

Óriási ellentmondásokba ütközik a tudomány, pedig a cél nemes és a legjobbat akarja. Ilyen az arany rizs esete:  a rizst genetikailag módosították a kukorica és egy baktériumfaj DNS szakaszait felhasználva, amivel az újdonsült rizsfaj magas béta-karotin tartalommal lett gazdagabb. Ennek alapvető célja, hogy az ázsiai országokban csökkentsék az A-vitamin hiányos emberek számát. Hasonló ötlet volt a kukorica génállományát úgy módosítani, hogy immunizálódjon a rovarok és gyomirtók ellen. Vagy olyan burgonyát létrehozni, ami maga termeli meg a mérget a rovarokkal szembeni védekezéshez. Bár bennem felvetődik a kérdés: akarok olyan krumplit enni, ami mérget termel?

Amerikai orvosok klinikai kutatásokat végeztek, amelyek igazolták, hogy egy  új, genetikailag módosított búza tartalmaz egy új fehérjét, a gliadint. Ez a fehérje olyan hatásokat válthat ki az agyban, amitől étvágyunk megnő és akár 400 kalóriával is növekedhet a napi tápanyagbevitelünk.

Transzgenetikus malac?

A laboratóriumi állatok, így például az ecetmuslica, a házi egér és a vándorpatkány sokféle transzgenikus alakját hozták létre tudományos kísérletek céljából. Szintén ilyen céllal hoztak létre díszhalak (zebradániók) vörös, sárga, vagy zöld színben fluoreszkáló formáit, de ezeket már díszállatként is forgalmazzák.

Az Enviropig névre hallgató transzgenikus disznófajta ürüléke más disznókéhoz képest környezetbarát, mert csökkent mértékben tartalmaz foszfátokat. Tudósok azt remélik, hogy elterjedése esetén a folyókat és tavakat kevésbé fenyegeti majd az eutrofizálódás (elalgásodás) veszélye, melyet a foszfát szennyezés okoz.

GMO

Magyarországon a hazai termelők tiltakoznak a GM növények ellen

Jönnek a klónok vagy nem?

Nem, a klónok nem indítanak háborút. Miről is van szó: a klónok gyakorlatilag természetes úton is előforduló egyedek. Sok természetes klón van a világon állatok és emberek között is, nő szülte őket és normális, teljesen hétköznapi emberek: ők az egypetéjű ikrek, tehát a genetikai állományuk ugyanaz, de két különböző ember!  Dolli, a bárány is elevenen született egy anya báránytól, ugyanúgy, ahogy minden kis bárány, egyetlen egy különbséggel: a tudósok döntötték el, hogy milyen genetikai állománya lesz Dollinak. Mire jó nekünk ez gyakorlatban? Például kihalt fajok vagy veszélyeztetett fajok fent maradásához, újra szaporításához. Genetikai betegségek elkerüléséhez.  Azonban megnyugodhatunk, az ember klónozása nincs engedélyezve. A művelet rengeteg etikai kérdést felvet és egyébként sem túl egyszerű kivitelezni. Tehát nem kell félni, nincsenek mesterséges klónok és nem is lesznek.

Genetikai kapcsoló: puccs!

A tudomány megfogalmaz egy úgynevezett genetikai kapcsolót, ami gyakorlatilag egy biológiai program. Van egy pont, amikor a test egy külső vagy belső hatásra elindít vagy leállít egy folyamatot. Egy példával egyszerűbb elmagyarázni: az talán sokaknak nem ismeretlen, hogy a vadlazacok a sós vízből egy kis  folyóhoz úsznak, nagy távolságot megtéve, ahol ikrákat raknak, majd elpusztulnak. Majd az új nemzedék az édes vízből a sós vízbe vándorol. A tengervíz hatására a növekedési folyamat megáll és a hal eléri végleges testméretét. Ezt egy genetikai kapcsoló okozza. Tudósok egy csoportja kiiktatta néhány egyednél ezt a kapcsolót, így az állat tovább növekedett akkora méreteket elérve, ami természetes körülmények között nem lehetséges. Miért tettek ilyet? A válasz igazán egyszerű. Azért, hogy több húsa legyen. A genetikai kapcsoló kutatásaival nagyban összefügg az öregedési folyamatok kutatása, valamint egyes genetikai betegségek megelőzése.

GMO

A transzgenikus élőlények esetében más fajból származó géneket ültetnek be az egyedbe

Legyen a legnagyobb és a legszelídebb

Sok esetben még csak hozzá se nyúlnak az állat DNS-éhez, mégis szembetűnő változások történnek nemzedékről nemzedékre. Ebben az esetben tervezett szaporításról van szó. Nem gondolom, hogy ez újdonság, hiszen ha egy kutyatenyésztőt megkérdeznénk, biztosan azt mondaná, hogy a legszebb, legokosabb és legegészségesebb állatait szaporítja annak érdekében, hogy az utód a legjobbakat örökölje. Nincs ez másképp a szuper tehén esetében sem, ahol egy giga izmos tehenet tenyésztettek ki csupán azzal, hogy mindig a legizmosabb egyedeket párosították. Az interneten nagy népszerűségnek örvendenek a szelíd háziállatként tartott vörös rókák is, szintén ezzel a módszerrel lettek kitenyésztve.

Ellenségünk a GMO?

2013-ban egy belga tudós és két, az Egyesült Államokban tevékenykedő kutató kapta a Világélelmezési Díjat, a genetikailag módosított növények előállításában elért sikereik elismeréseként. A világon 170 millió hektár területen termesztenek GM növényeket. A kérdés továbbra is áll, akkor most ez egészséges vagy nem?

Hát az igazság az, hogy erre nincs jó válasz, a világ megosztott a kérdésben. Sok esetben gazdaságosabb a termesztésük, a permetezés és a gyomirtás egyszerűbbé válik rezisztens fajoknál. A tiltakozóknak azonban jogos az a felvetésük, hogy a gyomok is rezisztenssé válhatnak.

1994 – az első GM növény közforgalomba került

A magyar piac tiszta!

Magyarországon a GM növényfajták termesztésének esetleges engedélyezése a hazai növénynemesítők és a hazai vetőmagtermesztés álláspontján múlik. Valamint jelenleg hazánkban GMO-mentes termékekre van piaci igény, a hazai agrárexport vásárlói pedig értékelik Magyarország „GMO-mentes” státuszát. A boltok polcain ezzel szemben találhatunk élelmiszereket, melyek tartalmaznak genetikailag módosított organizmusokat, viszont ez minden esetben fel van tüntetve a csomagoláson.

Mi lesz később?

A spanyol és amerikai kereskedelmi tisztviselők az európai GMO- ellenállás megtörésén fáradoznak. Spanyolország egyike annak a néhány európai államnak, amely génmódosított növényeket, elsősorban kukoricát termel. 2010-ben az Unióban előállított génmódosított tengeri (Bt kukorica) nyolcvan százalékát Spanyolországban termelték.

A szegény ázsiai országok többségében nagy a kísértés, hogy génmódosított technológia segítségével enyhítsenek az élelmiszerhiányon. Három éve India és Kína termőterületeinek már három százalékán termesztettek génmódosított növényeket. A GM növények nagy része azonban  továbbra is hat észak- és dél-amerikai országból származik, nyolcvan százalékát az Egyesült Államokban, Argentínában és Brazíliában állítják elő.

Nyilván nagy kérdést vet fel a növekvő népesség és a Föld teherbíró képessége is. Én azt gondolom, hogy mindennek van oka, és legyen az bármilyen tudományos előrelépés, következményekkel is jár.

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/
https://pixabay.com/
https://www.magro.hu/agrarhirek/

György Friderika

György Friderika

Nem voltam sportos alkat, sem fitt. Viszont ahogy felnőttem, elvégeztem a főiskolát és biológusként kiszabadultam a világba: egészségorientált lettem. A... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​