Így készítsd a kutyád a nyárra!

Hirtelen szakadt nyakunkba a kánikula, és szerencsére a szociális médiában minden másnap megjelenik egy útmutató, "hogyan védd a hőségtől"- témakörben. Most kicsit megborzolom a kedélyeket, és arról fogok írni, hogyan öleljük keblünkre a meleget, avagy így szoktatsd a kutyád a a kánikulához.

Mert lehetséges szoktatni, felkészülni rá. Nézzük, mik a legnagyobb problémák a melegben!

Először is, a saját testhő leadása. Tudjuk, hogy a kutyák csak a nyelvükön tudnak párologtatni, ezen kívül csak mancson képesek izzadni, viszont ne felejtsük el, hogy izzadás nélkül is képes hűlni a test! Nem olyan ütemben, mint izzadással, de tud. Ezen a hűlési képességen tudunk javítani néhány dologgal:

1. Vékonyan tartjuk a jószágot. Ha nem fedi zsír a testét, akkor a belső szervei, a keringése hamarabb leadja a fölösleges hőt, és egy kis mókázás után a pulzusa sokkal hamarabb visszaáll majd normálisra. A kutyák optimális kondícióban tartásáról már írtam korábban a Deca blogra és a sajátomra is.  Röviden – felnőtt, egészséges kutya esetében- a bordaív rövid szőrnél legalább félig kilátszik lélegzéskor, hosszabb szőrű kutyáknál simogatásnál “zongorázható”, soványnak akkor számít, ha a csigolyák, főleg a gerinc, vagy rövid törzsű kutyáknál a medence, kitapinthatók/látszódnak. Bizonyos hosszú törzsű kutyáknál (pl. agarak) a kilátszó medenceív normális! Azzal, hogy legalább nyárra leszedjük róla a zsírt (ez amúgy roppant egyszerű: kevesebb zsír/szénhidrát -a táp csomagolásán van összetétel – és több mozgás) már hatalmas segítséget adunk a hőháztartásának!

Találós kérdés: hány bordája látszik ki Ozzy-nak?

Találós kérdés: hány bordája látszik ki Ozzy-nak?

2. Nem hagyunk rajta fölösleges szőrt. Megy a vita minden nyáron, hogy jó-e a kutyáknak, ha le vannak nyírva… Saját tapasztalatom szerint igen, de persze nem nullással csutkára, hanem néhány centisre hagyva, és ez is csak a nagyon hosszú szőrűeknél szignifikáns. A sajátjaim 3-6cm-es szőrrel bírnak, tehát rövidnek már éppen nem mondható, de szerencsére véletlenül sem kell a nyíráson gondolkoznom. Mikor bejön az első meleg, elkezdenek vedleni, és ilyenkor naponta jelentős időm megy el arra, hogy ezt a rengeteg piheszőrt kifésüljem – pedig nem hosszúszőrűek! Nehezen tudnám szavakkal kifejezni, mekkora oltári nagy könnyebbség a kutyának, ha kiszedjük, vagy kozmetikussal kiszedetjük az aljszőrét…! Rengeteget számít, és egy jól sikerült vedlés-kiszedés után láthatóan jobb hangulata lesz a kutyának. A kozmetikusoknak van speciális felszerelése hozzá, így nem csak a Fifi, de a gazdája is jobban jár! Ha nincs aljszőr, a fedőszőr jobban szellőzik, ha vizes lesz, eljut a nedvesség a bőréig, így a kutya vizezése is hatékonyabb lesz.

Rebelle szőre most, és néhány hónappal ezelőtt...

Rebelle szőre most, és néhány hónappal ezelőtt…

3. Fejlesztjük a tüdőkapacitását. A hűtés alapja a jó légzés/keringés, ezt pedig “kardio” edzéssel tudjuk javítani. Természetesen nem délben kell nekiállni a felkészítésnek (én tavasz óta fokozatosan terhelem a bandát), ha most kezdünk neki, akkor húzzuk az órát reggel ötre, és napfelkelte utánra időzítsük a futtatást. Labda, peca, bringázás, futás… Én főleg labdáztatok dombon, 30-40 perces etapokkal, és hétről hétre kicsit később kezdem el a dobálást. Mindig figyelni kell, hogy hol a kutyák határa, a nagyon drive-os (fut, mint a bolond) kutyák képesek túlhevíteni magukat, náluk a gazdának kell észnél lennie és leállítani a bulit. Ha a légzése zakatol, és lelátunk a torkáig, akkor elég a mókából, pihenjen egyet az árnyékban.

Boldog, fáradt állatok labdázás után

Boldog, fáradt állatok labdázás után

4. Vitaminkészítményekkel is segíthetünk a tüdőkapacitásán, vannak már az interneten elérhető kiegészítők versenykutyák számára, ezek minden “koksztól” mentes keverékek, amik a vér vastartalmát emelik meg, illetve vitamin-ásványianyag komplexek.

Másodszor, a külső környezet hűtése. Ha a kutya szervezete megkapott mindent ahhoz, hogy jól tudjon hűlni, akkor nézzünk körül, hogy hol szokta ideje javát tölteni, így is tudunk javítani a komfortján:

1. Vígan élünk egy vastag falú családi házban, növényekkel teli udvarban, így hajlamos vagyok elfelejteni, hogy a panellakásokban milyen állapotok tudnak lenni nyáron… A szellőztetés általában kevés, de vannak ma már reális áron elérhető hűtőmatracok (akár a gazdinak is!), amiket a kutyák nagyra szoktak értékelni.

2. A kerti kutyáknak ilyenkor illik hagyni, hogy ássanak egy kényelmes gödröt (még meg is szoktam nekik locsolni), és vannak a hipermarketekben cuki kagyló alakú homokozók, amiket meg lehet tölteni vízzel, és ha melege támad a Fifinek, beleállhat/fekhet kicsit.

3. Az edzések előtt/alatt vizezzük a kutyát, esetleg vegyünk neki hűtőmellényt. Ez nagyon sokat segít a komfortján, de fontos, hogy míg nem normalizálódik a légzése, ne engedjük, hogy vízbe ugorjon vagy belefeküdjön!

4. Az úsztatást használjuk fő edzésnek. Kevés az országban az erre alkalmas hely, de személy szerint nem is ajánlom a strandokat, az maradjon az embereké, a kutyákkal menjünk olyan helyre, ahol nem vagyunk útban és lehetőleg horgászok sem tevékenykednek.

A lányaim órákat elvannak a vízben

A lányaim órákat elvannak a vízben

5. Felejtsük el a betont! Nem győzöm mondani, a beton nem állatnak való! Nem feltétlen hiszek abban, hogy a kutya mancsáról azonnal leolvad a bőr, ha nyáron a betonra ér a talpa, de az biztos, hogy mozgatásra nem alkalmas… Sem a talpnak, sem az ízületeknek nem tesz jót, edzéshez menjünk ki a természetbe.

Mindenképpen jól gondoljuk át, ha nyáron versenyre visszük a kutyát, hogy milyen körülmények lesznek, és mivel tudunk segíteni a komfortján, bár általában nem ezekkel a gazdikkal van a probléma, hanem a hobbistákkal, akik nem készítették fel a kutyájukat a külső környezet változásaira… Ha nyáron megyünk valahova kirándulni, mindig legyen bekészítve víz, keressük a vízközeli- és az árnyékos helyeket, figyeljük a kutya jelzéseit. Azt pedig már nem is mondom, hogy kutyát nem hagyunk az autóban, a csapból is ez folyik, már biztos mindenki tudja 🙂 Érdemes kiemelten odafigyelni az időjárásra – és a rövidorrú kutyákra, nekik ez az időszak jóval megterhelőbb!

Ha szeretnél személyesen beszélgetni akár a nyári kondiról, akár bármi másról, vagy kipróbálnád a kutyás korongokat, akkor június 24-én találkozhatsz velünk a Blogíró-olvasó találkozón, Velencén! Itt pedig további olvasnivalót találsz a sportéletünkről.

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​