Bazi nagy Fouganza nyári nadrágteszt

Fouganzáéknál tett eddigi két látogatásom alkalmával összesen négy lovaglónadrágot kaptam tesztelésre. Mindegyiket a nyár igen meleg időszakában kezdtem használni. Miért? Kiderül!

Nos, elsőre – talán nem meglepő módon – idegenkedtem ezektől az új anyagoktól. Olyan volt, mintha nem is lovaglónadrágot viselnék, hanem minimum futónacit – és mivel annyira utálok futni, hogy még ha kergetnek is, először megnézem, ugyan ki elől kellene elfutnom – ennek megfelelően először úgy éreztem magam, mint aki sportágat tévesztett. Annyira szokatlan, az általam megszokottól eltérő volt már a kinézetük is elsőre.

Pedig már évek óta a Br 700-at gyűröm, még versenyre is, és ez is hasonló anyag, de mégsem. Meg is vártam azt a bizonyos időjárást, amikor már nem bírom tovább, és felveszem azt a sajátos szokásomat, amit az emberek sosem tudnak hová tenni, hogy edzés előtt ruhástól beállok a lómosó alá, mer’különben meghalok alapon,  és csak ezután szántam rá magam a nagyszabású nadrágtesztelésre.

Tesztalanyaim voltak:

Br 500 “lélegző” női lovaglónadrág

Szellőzés szuper, légáteresztés kifogástalan. Leszámítva, hogy eleinte az első szellő hatására olyan érzésem volt benne, mintha elfelejtettem volna nadrágot felvenni. Az egyetlen hátránya a többiekhez képest, hogy neki még saját anyagából készült a térdfoltja, és ebből adódóan… Nem mondom, hogy csúszik, mert nem lenne igaz. Tényleg. Fogalmazzunk diplomatikusan, mert valóban jóval közelebb van az igazsághoz, ha azt mondom, hogy a másik három nadrág sokkal jobban tapad. A pamutnaci, amelyiknek a térdfoltja is pamut, na az csúszik.

Mentségére szóljon, hogy harmatos kezdő korom óta nem lovagoltam olyanban, meglehet, hogy most mást éreznék. Én mindenkinek azt szoktam mondani, hogy a nadrág tapadásának mértéke még senkit nem tanított meg lovagolni, az csak segítség. A Br 780 telibőrjéről is simán lemondtam egy szép,  igényes, varrott minta miatt a térdfoltos modell javára. Semmi hátrányát nem érzem.

Br 140 női lovaglónadrág csúszásmentes térdfolttal

Még a vártnál is jobban tapad, köszönhetően az új, két irányban rugalmas anyagnak, amelyből a térdfoltja készült. Ha lehet benne még furcsább érzése az embernek, hát ez is olyasmi, amit szokni kell, legalábbis nekem. Mondjuk, amikor átlovagolok a locsoló alatt, száradás után meglátszik rajta a vízzel való kontakt.

Technikailag egy szavam sem lehet, még egy optikailag szűkített telefonzsebbel is megáldották, amelybe az ember azt hinné, hogy nem fér bele a nagyobbik almafon, nos, deigen. Tokostul. Pedig azt a tokot még csak modortalanság sem lenne egy féltéglához hasonlítani. Persze ez nem véletlen, kicsi elődjének fémház hatású tokját pont egy félórás tereplovaglás alkalmával sikerült szétvernem az oldalamra rögzített, szintén tekintélyes méretű kulccsomómmal egyetlen vágtaszakasz alatt a szőlősor szélében. Mostanáig nem mondtam el senkinek. Azért – biztos, ami biztos – megjegyezték kint, hogy említett termék gyártója, valamint kedvenc konkurense igazán leállhatnának a készülékek méretének növelésével, mert ennél nagyobb zsebet nem lehet a nadrágokra varrni.

Én persze vaskalapos vagyok az egyik oldalon, mert lóháton mégis mi a bánatos eget csinál az ember a telefonjával, amikot ott lovagol, de persze azért nálam is előjönnek a bociszemek, és az “Életem, vedd fel kérlek, ahogy ezt itt megugrom” – jellegű, 21.-dik századbeli ártalmak. Beletörődtem, hogy a telefonzseb jobb, ha van, mintha nincs, főleg terepen, és nagy nehezen elfogadtam jellememnek eme gyarlóságát.

Br 900 lovaglónadrág szilikonpöttyös ülőfelülettel

Tapadás szempontjából mindent visz. Ebben már teljesen komfortosan éreztem magam az első pillanattól, még akkor is, ha vékony az anyaga, a szabása, a szilikon rajta viszont határozottan lovassá teszi. Anyaga egyébként különlegesen rugalmas, ebből adódóan elég lett volna nekem az eggyel kisebb méret is. Külön említést érdemel, hogy amikor egy egész napos gyakorlati képzés után már nem bírtam magamon megtűrni a lábszárvédőt, és annak levétele után vérszemet kapva eljátszottam a gondolattal, milyen jó lenne, ha a nadrág szárát egészen a térdemig felhajtogathatnám –  ez legnagyobb meglepetésemre minden akadály nélkül életemben először sikerült is, ennek köszönhetően a teljes társaság konstatálhatta, hogy bizony, nem szoktam napoztatni a lábam.

Paddock grippy női nadrág szilikonos térdfolttal

 Ő a kivétel. Nem azért teszteltem, mert nyári, hanem mert szilikonos. Az első ilyen nadrágom volt, és a színén kívül azonnal beleszerettem. (Tavaly még babakék volt, idén már karamell, szürke, és sötétkék színekben lehet megtalálni…) Ha elterjed, hogy mennyire jó, szerintem sokaknak lesz az új kedvenc darabja.

Összességében pozitív csalódás ért. Az anyagokkal kezdek megbarátkozni. Bár még mindig nincs az a kifejezett “lovas” érzésem abban a két modellben, melyről feltételezem, hogy a vékonyságuk tehet. Viszont az is elmondható, hogy sokkal viselhetőbb bennük a kánikula.

Update: 2018 nyarára már többet hordom a nyári, mint a nemnyári nadrágjaimat, annyira megszoktam, és megszerettem őket.

Vinnay Patrícia

Vinnay Patrícia

Az életemnek célt és igazi értelmet adó, abszolút „flow” érzést a nyeregben és a lovak mellett találtam meg. Frissen érettségizett,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​