Tervezel beszerezni egy neoprént a szezonra? – Hasznos tanácsok neoprén ruha vásárláshoz

A neoprén nem egy olyan ruhadarab, amit minden héten vesz az ember, ezért nem árt jól átgondolni, milyet választunk, és hogy pontosan mire is számítsunk a használatakor.

A Decathlonnál jelenleg  kétféle neoprén ruha elérhető.

Az egyik 18 fokig, a másik 14 fokig ajánlott. A különbség a kettő között az anyag vastagsága. A 18 fokig javasolt dressz 2 mm vastagságú, míg a hidegebb vízbe ajánlott 3 mm a végtagoknál, illetve 4 mm vastag a törzsnél. A külső bevonata mindkettőnek vízlepergető. A ruhák szabása úszáshoz van kialakítva, így nem kell aggódni, hogy a vízben akadályozná a szabad mozgást. Nem mehetünk el amellett sem, hogy mind a két modellből kapható férfi és női változat is!

18 fokig ajánlott neoprén ruha

18 fokig ajánlott férfi neoprén ruha

A neoprén előnyei

A neoprén előnye a hideg elenni védelmen túl, hogy az anyagban lévő légbuborékoknak köszönhetően viselőjének könnyű a víz felszínén maradnia, így könnyebben siklik – javulhat az úszóideje.

Fontos, hogy a méretválasztásnál figyeljünk arra, hogy passzentos, tehát testhezálló legyen a ruha, mert ha nagyobb a kelleténél, akkor könnyen belekap a víz, ami nehezíti az úszást.

A neoprén felvételét megkönnyíthetjük, ha egy nejlon zacskót húzunk a lábunkra és a karunkra, úgy bújtatjuk át a ruhán, így nem akadnak el a végtagjaink. Ezzel az apró trükkel nem kell túlzottan húzni, tépni a neoprént, nem kell félni, hogy kárt teszünk benne.

Neoprén ruha

Fontos, hogy testhezálló legyen a ruha, így javulhat az úszás teljesítményünk

Ha valaki még nem úszott neoprénben, érdemes felkészülni, hogy úszás közben kidörzsölődhet a viselő nyaka, tarkója a levegővételhez szükséges fejforgatás miatt. A kidörzsölés súlyosságát csökkenthetjük, ha felvétel előtt bekrémezzük a nyak hátsó és oldalsó részét. Erre megfelelő lehet a gyógyszertárakban is kapható vazelin, de jó más – viszonylag vízálló – krém is.

A nyílt vízi úszóneoprének hátul cipzárasak, mert így könnyebb őket levenni. A cipzárt egy hosszú zsinór segítségével tudjuk fel- és lehúzni, így nem kell aggódni az ebből származó kellemetlenségek miatt.

A neoprén overallok hátul cipzárral vannak ellátva, így könnyű a fel-és levétel

A neoprén overallok hátul cipzárral vannak ellátva, így könnyű a fel-és levétel

Ha sérülés, szakadás keletkezne az overallon, akkor a búvárruhákhoz is használatos neoprénragasztóval tudjuk javítani.

Nem utolsó sorban, jól jöhet még a hideg vízben egy neoprén anyagból készült úszósapka is, hogy a fejünk se fázzon, mivel egy szilikon sapka nem sokat véd a hideg ellen.

Koller Kata

Koller Kata

Óvodáskoromban ismerkedtem meg az úszással, onnantól kezdve ez a sport folyamatosan végigkísérte az életemet, és jelenleg is szerves része. Számomra... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​