Régi menő a szobafitnesz II.- Tippek otthoni edzéshez

Ha otthoni edzésről esik szó, akkor a legtöbb embernek a rózsaszín polifoam mellett buzdító Rubint Réka jut eszébe. Ami persze nem baj, viszont azért ez mégsem csak ilyen lehet. Otthon is ugyanúgy végezhetsz erősítő vagy kardió jellegű mozgást. Nyomathatod a videó előtt, de akár letölthetsz edzésprogramokat, vagy magadnak is összeírhatsz egyet.

Előző cikkemben már összeszedtem, hogy miért is tök jó, most pedig saját kis praktikáimat osztom meg veletek. Bár én nem vagyok egy igazi otthonedzős típus, de időnként megesik, hogy nincs kedvem, vagy időm kimozdulni. Ilyenkor pedig általában a kedvenceimet veszem elő.

Ha videóra edzenék, akkor Fitness Blender. Először, azt hiszem a Youtube-on, valami gyors popsiedzés után kutatva találtam rájuk. Azóta, ha videóra edzem, akkor csak ők. Van csatornájuk is, de amit nagyon szeretek, hogy az oldalukon a rengeteg videó közül tudok szelektálni aszerint, hogy mennyi időm van, mire edzenék, milyen nehézségű legyen, milyen eszközöket használnék, milyen típusú mozgáshoz van kedvem, vagy hogy kb. hány kalóriát szeretnék elégetni. A videók alatt nincs zene, így bekapcsolhatod te a kedvenced, vagy akár zene nélkül is csinálhatod. A gyakorlatokat kommentálják, a videók mellett pedig látod, hogy melyikből hány másodperc van még hátra. Nincs meglepi +8 ismétlés, nincs óriási buzdítás, minden teljesen kiszámítható és nekem ez nagyon bejön.

A kézi súlyzó egy idő után elengedhetetlenné válik, így nem is ezt említeném a kedvenc eszközömnek.  Az mondjuk elég szívás, hogy minél erősebb vagy, annál drágább lesz a súly, de erre aztán tényleg igaz, hogy nem fog egyhamar tönkremenni.  A TRX kötél, DST vagy heveder viszont szuper lehet színesíteni az edzésed. Meg tudjuk vele mozgatni az egész testünket, a saját testsúlyunkat használjuk ellenállásként, az intenzitást is mi szabályozhatjuk, így egy igazán jó befektetés, hiszen az edzettségi szinted javulásával sem kell majd új eszköz után nyúlni. Hatékony izomfejlesztő, de növeli az állóképességünket, kifejezetten megdolgoztatja a core izmokat, és a koordinációd is fejlődik. Rengeteg gyakorlat közül válogathatsz, akár a láb, a kar, a hát izmaira is. Ajtóra, rúdra szerelve otthon, vagy állványra, oszlopra felrakva kertben is könnyen használható. Szandi cikkében gyakorlatokat, tippeket is találtok hozzá.

Ha a fenekeden formálnál, a guggolás és kitörés mellett még számos gyakorlatot bevethetsz otthon is. Például  a padra/székre lépés. Itt figyelj, hogy húzd ki magad, egyenes háttal lépj fel a stabil emelvényre, majd vissza. Egyszerre az egyik lábaddal vagy váltogatva is végezheted. Nehezítheted kézisúllyal, vagy magasabb padra lépve. Esetleg csinálhatsz lábemeléseket könyöktámaszban. Fontos, hogy a hátad végig egyenes maradjon, a fejed ne lógjon. Legalább vízszintesig emeld a combod, majd vissza. Nehezítheted bokasúllyal, labdát vagy kézi súlyt is szoríthatsz a lábadhoz.

Kedvenc hely. Bizony érdemes kiválasztani, mert ha a lakásnak mindig ugyanabban a részében edzel, akkor az növeli a rendszeres edzés iránti elkötelezettségedet. Úgyhogy találd meg a megfelelő helyet, és onnan ne tágíts.

Az otthoni edzés is lehet rendkívül hatékony, viszont ne feledd: eredményt csak rendszerességgel, megfelelő intenzitással, és kitartással érhetünk el.

 

Köbli Hanna

Köbli Hanna

Szívesen írnám, hogy már gyerekkoromtól fontos szerepet tölt be az életemben a sport, de sajnos egyáltalán nem. Általános iskolában a... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​