Repülő kutyák – Miről is szól a kutyás frizbi?

A "canine frisbee", főleg a "freestyle" szakága az egyik leglátványosabb sport a kutyás szférában. Trükkös dobások, látványos leszedések. Állati menő fotókat lehet így készíteni, és mindehhez nincs egyéb anyagigény, mint egy kutyakompatibilis frizbi. Hogy hol a csapda? Mindjárt mondom...

A dolgok neheze ott kezdődik, hogy kutyás frizbit nem lehet akárhol beszerezni. Csak azok a korongok felelnek meg, amik harapás esetén nem törnek, nem cakkosodik a szélük, és megfelelően szilárdak ahhoz, hogy egyenesen repüljenek 20-30 vagy akár 50 méteren át. Tehát már a beszerzés előtt érdemes olyan ember segítségét kérni, aki tudja, honnan lehet a legjobb frizbiket rendelni. További nehezítés, hogy nem minden kutya fog elsőre szép íves ugrásban levegőben úszó korongot leszedni… Ezért meg kell dolgozni.

Kezdő kutya gurított koronggal

Kezdő kutya gurított koronggal

A kutyák frizbire kapatását már el lehet kezdeni egészen pici korban is, a zsákmányszerző ösztönt építve lehet “huzizni”, hergelni a kiskutyát a korongra, játsszon vele olyan hévvel, ahogyan egy labdával, vagy ronggyal. Amikor már elég nagy a fejleszthető apporthoz (nem kell ahhoz sok idő, akár 2-3 hónaposan is lehet) el lehet kezdeni néha-néha elgurítani neki a játékot. A frizbi jó tulajdonsága, hogy a füvön szépen kacskaringózva gurul, ezzel is a zsákmányszerzést buzdítva, ha elindul utána, szájába veszi, nagyon dicsérjük meg, és folytassuk a huzizást, hagyjuk nála kicsit az elejtett korongot. Felnőtt kutyánál hasonló a helyzet, náluk is rákapatással, hergeléssel indítunk, majd gurítással folytatjuk. Ha gurításra stabilan mozdul, utána próbálhatunk meg rövid egyenest dobni.

Az első dobásoknál ne legyen cél, hogy a kutya magasról szedje le a frizbit! Egy évnél fiatalabb kölyköknél pedig csak akkor dobjunk korongot, ha biztosan tudunk alacsonyat küldeni neki, véletlenül se ugrabugráljon! A frizbi legnagyobb kihívása (legalábbis nekem) az egyenes dobás. Ha az megvan, utána már minden sokkal könnyebb, viszont amíg nem tudunk megdobni 20 métert egyenesen, addig fölösleges a kutyát elővenni. Ilyenkor jön jól egy edzőtárs, akivel naponta 1-1 órát egymásnak dobálunk. Vannak ugyan őstehetségek, sőt, 9-10 éves gyerekek, akik életük első dobására elküldik a korongot nyílegyenesen ötven méterre, de a nagy többség sajnos nem ilyen… Ez egy kitartást és pontosságot igénylő sport, viszont kiváló felüdülést nyújt a többi sport edzése között.

Ahogy arra már céloztam, mindez a kutyák számára is komoly fizikai tevékenység, ám szellemileg is bőven igénybe veszi őket. Míg az egyszerű labdázásnál a kutya fejben ki tud kapcsolni és csak tombol egy jót, addig a frizbinél – ha már megtanulta, hogy a levegőből kell leszedni – koncentrálnia kell, figyelni a lépésére, arra, hogy hogyan pörög a korong, merre fog elmozdulni. Pogo kutyám mentései frenetikusak, mikor először láttak játszani minket komoly versenyzők, finoman megjegyezték, hogy bár én borzalmasan ügyetlen vagyok, a kutyám egy zseni és a dobások 90%-át kompenzálja nekem. Ám ő kivételes, a kutyák többsége azért igényli, hogy a gazdája ne legyen teljesen kókler, és elég sokat ki is vesz belőlük ez a fajta tevékenység. Általában feleannyi idő alatt ki lehet sütni frizbivel egy kutyát, mint labdázva – feltéve, ha elvárjuk, hogy leszedje a levegőből és meg is adjuk neki erre az esélyt.

A frizbi versenyek három fő versenyszámból állnak (ezek szabályzata a verseny típusától függően változik), egyik a “távolsági”, azaz egy percen belüli dobások sikeressége. Itt a cél a 20-30 méteres egyenesek sikeres leszedése a levegőből, minél hosszabb dobásokat abszolvált sikerrel a kutya, annál több pontot gyűjthetünk.

A freestyle az ügyességről szól, trükkös dobások, bravúros elkapások, látványos elemek és kombinációk… Persze amilyen mutatós, olyan nehéz is, nem csak a dobásokra, de a koreográfiára és a kutya megfelelő irányítására is figyelni kell. Jelenleg szakértői segedelemmel egy alap free kűrre gyúrunk, hogy majd a májusi 13-i (vigyázat, spoilerezek!) Decathlonos kutyás napon felvonulhassunk egy performansszal. (Csak viccelek, felkérünk majd valakit, aki tényleg ügyes freestyle-os).

A frizbi versenyek harmadik fő szakága az úgynevezett quadruped. Itt nem számít az idő, csak a távolság, a kutyákat előre kiküldik, majd 50-60 méteres dobásokat reptetnek utánuk.

Szívesen leírnám, hogyan érdemes megtanulni dobni, de még magam is csak tanulom a helyes technikát, ám heti kétszer, délutánonként a pécsi Béke parkban szívesen megmutatjuk annak, aki arra jár, és érdekli. 🙂 Aki pedig nem jár arra, ám érdekli, itt olvashatja a kalandjainkat.

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​