Szertelenül élek – Mondj nemet a drogokra!

Komoly téma és mindenképpen meg kell említenünk, hiszen az egészséges életmódhoz hozzá tartozik. Nem dughatjuk homokba a fejünket. A szervezetünket időszakosan, de akár véglegesen is módosító szerekről van szó: a drogokról. Határozzuk meg a fogamat és bontsuk kategóriákra.

Nem vehetünk egy kalap alá minden drogot, hisz ez a fogalom elég tág. Eredetileg ugyanis a drog természetes eredetű gyógyszerhatóanyagot jelentett, vagy olyan természetes eredetű anyagot, amely  hatással van a szervezetünk működésére, bár ma már sok szintetikus drog is létezik. Általában azonban növényi eredetű anyagokról van szó, alkaloidokról. Az alkaloidok olyan vegyületek, amelyeket a növény az alapvető biokémiai folyamatai elvégzése során hoz létre, tehát melléktermékekről beszélünk. A növényi alkaloidok jellegzetesen keserű ízűek. Ilyen növényi melléktermék, amit fogyasztunk például a koffein, nikotin. Ha kicsit tovább haladunk, gyógyszerként használt növényi termék a morfin is, vagy illegális szer, de szintén alkaloid a heroin. Rögtön ki is derül, hogy a drogokat több típusra osztjuk: legális és Illegális szerekre.

Fiatalabb koromban (nem mint ha most öreg lennék) volt lehetőségem részt venni egy Vöröskereszt által szervezett képzésen, ahol tanultunk mindenféle betegségről, a drogoktól és azok hatásairól. Érdekes volt a három napos intenzív tanulás. Akkor, 16 évesen elég jól belém ültette a gondolatot: Én szertelenül élek!

Mondj nemet a drogokra!

Az illegális drogok közé rengeteg minden tartozik, amit a törvény büntet. Tudatmódosító hatásuk van és függőséget okoznak, súlyos függőséget. Amit kiemelnék, – mert az egyik legközvetlenebbül életveszélyes a fiatalokra – azok a serkentőszerek. Előfordul, hogy buliban előkerülnek és annak nagyon nincs jó vége. Súlyos kiszáradást, szívritmuszavart okoznak és történtek már tragédiák emiatt.  Ez úgy gondolom már egy nagyon komoly téma, amit tovább nem ragoznék. A következő diagram a legveszélyesebb drogokat , valamint azok hatásának erősségét hasonlítja össze egy tízes skálán mérve.

Mi van a gyógyszeres fiókban?

Bár a gyógyszerek, fájdalomcsillapítók nem tartoznak az illegális kategóriába mégis rengeteg a visszaélés velük.  Épp a napokban láttam erről egy érdekes dokumentumfilmet, hogy az emberek mennyire tudatlanul használják és néha mennyire veszélyes módon élnek vele. A fájdalomcsillapítás önmagában nem baj, de nem mindegy hogyan adagoljuk és milyen hosszú távon. Én nem vagyok maratoni futó és megdöbbenve hallgattam tátott szájjal, hogy maratonistáknál szokás fájdalomcsillapítót bevenni a verseny előtt, hogy így jobban bírja a versenyző a hosszú távot. Sok esetben a határok elmosódnak és a trükk nagy bajt okoz. A sok fájdalomcsillapító rosszullétet eredményez, arra még egy gyógyszert be kell venni ami csillapítja a hányingert, majd a versenyző kiteszi magát egy amúgy is rettenetesen megterhelő 42 kilométernek és a vérkeringés összeomlik. Általában egyébként ájulással jár a dolog. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden sportoló ilyen módon élne a fájdalomcsillapítókkal, de ez is előfordul. Óvatosan kell tehát lennünk ezekkel a szerekkel is, azért mert vény nélkül kapható, nem kell naponta használni, ártalmas mellékhatásokkal járhat.

2015-ben, felmérések alapján a megkérdezett 9-10. évfolyamos diákok 26,8%-a vallotta, hogy fogyasztott már életében valamilyen illegális drogot. Minden ötödik diák próbált már tiltott szert, minden hatodik pedig vett már be gyógyszert orvosi javaslat nélkül. ESPAD kutatássorozat hatodik felmérésérése alapján készült az alábbi diagram, mely tartalmazza a 16 éves korosztály álltál leggyakrabban fogyasztott szereket %-os értékben kimutatva, nemekre bontva, azok körében, akik vallották, hogy már használtak valamilyen típusú szert.

A sport világa

Kanyarodjunk a sport világára. Gyakran hallani a TV-ben,  hogy szteroidhasználat miatt egy profi sportoló eredményeit érvénytelenítik. A szteroid kifejezés már rögtön negatív felhanggal bír. Dopping célokra általában anabolikus-szteroidokat használnak, melyek a hormonháztartásra és növekedési folyamatokra vannak hatással. Hosszútávú hatásuk még nem ismert és pont emiatt nagyon megosztó a vélemény róluk. A szomorú, hogy bár mi csak a profi sport világára figyelünk oda ahol a hírnév és a rengeteg pénz a tét, de a mindennapi emberek, főleg fiatal férfiak is használják abban a reményben, hogy ettől jobban fognak kinézni és izmosodnak. Sok beszámoló van arról, hogy a rossz koleszterinszint megnő a vérben anabolikus-szteroidok hatására és az érszűkület, vagy a teljes elzáródás sem ritka. Számontartják a daganatos megbetegedések egyik tényezőjeként is.  Mivel ezt kísérleti körülmények között nem lehet bizonyítani, főleg nem hosszútávon ezért adataim ezzel kapcsolatban nincsenek. Ami viszont már biztosan kiderül, hogy a férfiak saját tesztoszteron szintjét csökkentik, hiszen kívülről pótlódik, rövidtávon, de akár véglegesen is nemzőképtelenséget okozhat a használónál. A nőkre gyakorolt hatása az elférfiasodás, túlzott izmok, szőrösödés, férfias kopaszodás, mélyülő hang és a meddőség stb.

Tudom, hogy ez a bejegyzés hosszúra és tartalmasra sikerült, szomorú, de még ebben  sem tudtam összeírni mindent, amit ezek a szerek okozhatnak. Ez egy fontos téma és az illegális drogok fogyasztásának megelőzése még fontosabb. Fel kell hívni mindenki figyelmét a veszélyekre!

Képek: https://pixabay.com/

György Friderika

György Friderika

Nem voltam sportos alkat, sem fitt. Viszont ahogy felnőttem, elvégeztem a főiskolát és biológusként kiszabadultam a világba: egészségorientált lettem. A... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​