Jó zsír – rossz zsír? – Az esszenciális zsírsavakról

Szükségünk van a zsírokra, olajokra egy diéta során? Rögtön meg is válaszolom! Igen, a szervezetünknek szüksége van ezekre. A legnagyobb tévhit, hogy semmilyen zsírt nem ehetünk diéta alatt. Hogyan folyik az emésztésük és mire jó a zsiradék nekünk?

A zsírok, olajok emésztése a cukorral ellentétben nem kezdődik el rögtön a szájban, a gyomorba érve indul meg a folyamat. A gyomorból továbbhaladva elemeire bomlik. A zsírok emésztésében nagy szerepet játszik az epe, amit a máj termel és az epehólyagba tárol. Az epeváladék összetételében szereplő savak a víz-oldhatatlan zsírokat a vékonybélben emulgeálják, vagyis az epe hatására a zsírokból apró golyócskák keletkeznek, így segítve a lipáz enzim tevékenységét.

Epe – kis hólyag, ami több bajt okoz, mint gondolnánk

Szóval az epe a zsírok lebontásában szerepet játszó váladék. Amikor eszünk, főleg zsírosabb ételt, akkor jobb esetben kiürül az epehólyag. Az epehólyag megbetegedések nem igazán ritkák. Akinek van epeköve (sajnos nekem is), az azt hiszem, tudja, hogy igencsak fájdalmas eredményekkel jár, ami műtéttel megoldható, de igazából az sem javít mindig a helyzeten. A fájdalmas tüneteket csak diétával kerülhetjük el. Az epekövesség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak: női ágon öröklődik a hajlam. Tehát Csajok! Akinek a mamája vagy anyukája epeköves, az figyeljen oda, mert nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nála is a rossz étkezést követően.

De mi az, hogy rossz étkezés?

Mostanában már kiderült kutatások szerint, hogy alapvetően nem a zsírok fogyasztása miatt alakul ki, hanem az időszakos koplalás okozza. Bár tény, hogy az extrém zsíros ételek állandó fogyasztása is rá tesz egy lapáttal. Viszont ha nem eszünk,  az epe nem ürül ki és az epehólyagban teng-leng. Egy idő után besűrűsödik és akár kövek is képződhetnek.  Az epekő, az nem más mint megkövült epeváladék. Fájdalmas órákig tartó görcsrohamot eredményezhet. Akár életveszélyes állapotot is idézhet elő: a kő jobbára a hólyagba csücsül és akadályozza az epeürítés (ez okozza a görcsrohamot); de előfordul, hogy vándorútra kell. A vándorkő kijut az epehólyagból, de nem jut a bélbe, hanem elzárja a közös epevezetéket. A hasnyálmirigy, epehólyag és a máj ilyenkor begyullad.

Nem csak az emésztési gondok elkerülése miatt érdemes fogyasztanunk zsírokat. A szív és érrendszer ugyan csak igényli. A nem megfelelő zsírok fogyasztása magas koleszterin és zsír szintet eredményez a vérben;  érszűkületet, magas vérnyomást okoz. Viszont a jó zsiradékok fogyasztásával pont az ellenkezőjét érjük el. Az esszenciális zsírsavak  megakadályozzák az érszűkület kialakulását.

Ma már igen köztudott, hogy vitaminok két nagy csoportját különböztetjük meg, a zsírban és vízben oldódó vitaminokat. Ebből rögtön ki is derül, ahhoz, hogy néhány  vitamin felszívódásához és hasznosulásához kell egy minimális zsiradék. Nem véletlen, hogy sok olyan formában árult vitamin van, ami eleve oldott olívaolajban vagy esetleg halolajban, ezzel a vitaminok gyorsabb, jobb felszívódását eredményezve. Illetve például a halolajnak magas omega-3 zsírsav tartalma van, ami a szív és érrendszer barátja.

Na jó jó, de milyen zsírok a jó zsírok?

A zsírokat két nagy csoportra osztjuk:
-telítetlen zsírsavak
-telített zsírsavak

A különbség a kémiai szerkezetükben van: a lánchossza és szénatomszáma változó. Ez a tulajdonságuk fogja meghatározni a zsiradék halmazállapotát és olvadáspontját is. Ennek megfelelően beszélhetünk zsírokról, vagy olajokról. Az állati eredetű zsírokban a telített zsírsavak aránya magasabb, ezek szoba-hőmérsékleten kenhető, szilárd halmazállapotúak. A növényi eredetű zsírokban telítetlen zsírsavak fordulnak elő nagyobb részben, ezért folyékony halmazállapotúak. Ilyen például az egészséges élethez szükséges  omega-3, vagy omega-6 zsírsavak. Ebből következik, hogy inkább növényi eredetű olajokat fogyasszunk.

Hasznos és csak ajánlani tudom, a tengeri halakat pl lazac, tonhal. Legjobb rágni valók a dió, diófélék , nem csak jó zsírsavakból van benne sok, hanem fehérje és magnézium forrás is. A sótlan változatot vegyétek és egyétek. A mindennapokban javasolt az olívaolaj, kókuszolaj, tökmagolaj, szőlőmagolaj,  stb. Valamint manapság az egyik  legnépszerűbb gyümölcs az avokádó, aminek szintén magas az esszenciális zsírsav tartalma, és változatosan felhasználható. Tehát a zsírokat sem felejthetjük el teljesen az étkezések során, fogyasszunk tudatosan.

Képek: https://pixabay.com/

György Friderika

György Friderika

Nem voltam sportos alkat, sem fitt. Viszont ahogy felnőttem, elvégeztem a főiskolát és biológusként kiszabadultam a világba: egészségorientált lettem. A... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​