Terep vs aszfalt – Miért szakadj ki néha a betondzsungelből?

A futás egy idő után monoton. Ugyanazok az útvonalak, körök ismétlődnek. Valami eltűnt belőle. Már nem hoz lázba annyira a dolog, mint az elején. Ha nem tudod folyamatos célokkal motiválni magad, vagy nem tudsz változatosan edzeni, unalmassá válik az egész. Pedig nem erről kell szólnia a futásnak. A legfontosabb, hogy élvezd a mozgást. Mivel lehet visszahozni a kezdeti „alig várom, hogy elinduljak” érzést? Talán segíthetek kicsit rávilágítani.

Ember és természet.

Hányszor is halottunk már a témáról. Azonban érdekes hogy mindig külön említik a két fogalmat. Mintha két különálló dolog lenne, amit sosem lehet egyként kezelni. Ember mint modern, haladó, fejlődő kontra természet, ami maradi, unalmas és veszélyes. Ismerős? Az ember egy természeti lény. Akármennyire is modern, vagy elkülönült, ott kezdődött az élet és ott is ér véget. Egyeseknek könnyű maguk mögött hagyni ezt az egyszerű tényt,  talán ez az írás most nem  nekik szól. De mit jelent a természetben lenni, létezni és ott sportolni?

Kijelenthetjük, hogy a kezdő aszfalt és a kezdő terepfutó fogalma nem azonos. Futni aszfalton, vagyis kemény talajon kezdünk el és az alakul át idővel tereppé. Miért próbáljuk ki? Pár felületes, ám egyszerű válasz: mert változatos, mert jobban megmozgat, mert jobban lefáraszt, mert sokkal-sokkal szebb!

Nehéz megtalálni manapság a nyugalmat (figyelem, közhely következik) ebben a rohanó világban. Ha keresed a csendet és azt a helyet, ahol olyan, mintha megállt volna az idő, akkor az erdő a te otthonod. Fejtsük is ki ezt a pár egyszerű választ:

Változatos, mert: Minden egyes lépésedre figyelni kell. A talaj nem egyenletes, ezért folyamatosan nézni kell hova lépsz, mert könnyen egy boka bánhatja.

Jobban megmozgat, mert: Általában több benne a szint. Több ritmusváltás kell majd, ami az állóképességedet is jobban fejleszti. A testtartás is többet változik.

Jobban lefáraszt, mert: Egyrészt szellemileg, amiért a terepviszonyok folyamatos figyelmet igényelnek, másrészt fizikailag, mert a szint nem egyenletes.

Sokkal-sokkal szebb mert: Bár a szépség fogalma szubjektív, de ha nyitott vagy az újra és érzel magadban elég erőt, biztos vagyok benne, hogy meg fogod szeretni az új futókörnyezetedet és a szépség fogalma is átfogalmazódik benned e téren.

Mint írtam, ezek inkább csak felületes dolgok, az igazi terepfutást nehéz lenne írásban kifejteni vagy elemezni, azt inkább átélni és érezni kell.

Mi a helyzet itthon?

A futással eltöltött éveim alatt érezhetően látni a terepfutás térhódítását. Egyre népszerűbb, egyre több ember kezd rendszeresen a természetben futni. Szerencsére a versenyszervezők is látják benne a potenciált és egyre több nívós terepfutó verseny kerül megrendezésre. Másik, ami szintén egy remek lehetőség, hogy egyes nagyobb teljesítménytúrák is indítanak már külön futós távokat, jobb ellátással, valamint a futók igényeit kielégítő frissítőpontokkal.

Mi kell ahhoz, hogy elindulj?

Egy terepfutócipő mindenképpen. Ennek a tapadásban és ezáltal biztonsági szempontból lesz szerepe. Mit értek biztonság alatt? Ne csússz meg és ha belerúgsz véletlen valamibe, legyen ami védi a lábujjaidat. A frissítés lehetőségére mindenképpen figyelni kell, mert nem nagyon vannak ellátva az erdők kis közértekkel, ahová könnyen be tudsz tévedni és venni egy palack vizet, vagy valami kis nasit, a rossz vércukorszinted miatt. Telefon legyen nálad! Bár nem jó dolog az ördögöt a falra festeni, de bármi megtörténhet. Rosszul lépsz, eltévedsz, vagy valami más bajba kerülsz… Tudj értesíteni valakit.

Summa summarum. Lehet, hogy elfogult vagyok a témában, ezt nem tagadom. De ha már egy embert rá tudok venni arra, hogy fedezze fel a körülötte lévő igazi értékeket és tegye ezt olyan tevékenységgel amit nagyon szeret, akkor nem hiába írtam meg ezt a kis irományt. Tehát terepfutásra fel!

Ami a legfontosabb: kapcsolj ki és élvezd!

Juhász Máté

Juhász Máté

2009 óta futok versenyszerűen. Az első versenyem egy 14km-es távú volt Tatán és azóta a futás az életem része. 2013-ban... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​