5 érv Zsocától, hogy miért is kezdj el futni!

Nem szeretnék innen-onnan szedett okosságokat puffogtatni, hogy miért is kezdj bele a futásba, miért is lesz ez életed döntése, mert az nagyon hajazna egy kezdő teleshopra. Még a fényezést, a futás oly szép, ragyogó és “szivárványos” mivoltát sem tárom fel a következő posztban. Mindössze, leírok 5 olyan tényezőt, amiért bátran vállon veregetheted magad, ha futócipőt ragadsz és kilépsz a komfortzónádból.

Szóval, ahogy a beharangozóban is megemlítettem, nem áll szándékomban Leonardo da Vinci-ként lefesteni a Futnod kell! című remekmű Mona Lisa-s negyvenegyedik másolatát, nyomtatva. Azért sem, mert rengeteg olyan cikk van a neten, ahol a futás jótékony és hasznos tulajdonságait leírják A-tól (olykor) Z-ig. Egyszerűen, fogom magam és kendőzetlenül “ötös fogatba” helyezem, hogy szerintem miért is lehet több az életed, ha futni indulsz.

  1. Egészség? Több annál.

Amit már most kiemelnék a sok közül (és tetszik), az az érrendszeri betegségek távolmaradása, valamint a boldogság – erre még a webbeteg is kitért egy olvasmányban. Vagy a Mitsportoljak link, ahol orvosi és civil szemszögből is olvasgathattok erről a témáról. A közérzeted, a stresszkezelő képességed javul, mikor a napi sok felgyülemlett feszkót egyszerűen kifutod magadból. Egy jó futás felér egy kamaszkori, megérdemelten kapott apai arconteremtéssel. Egy biztos, a sok jó mellett nem árt észben tartani, hogy ha túlhajszolod magad, akkor a jóból is megárt a sok, szóval csak fokozatosan! Hobbiszinten, a józan ész határain belül bátran legyinthetünk a “taccsra teszed az ízületeid” jellegű intelmekre. Mert a megfelelő hozzávalókkal és a recept betartásával hamar kisüthetünk egy kiváló futás- élményt! Tehát, ha tenni akarsz az egészségedért, próbáld ki a futást!

  1. Fogyni akarsz? Futás!

Hölgyeim és uraim, nem kertelek. Az a nagy helyzet, hogy aki a fogyáson agyal, álmodozik és nap mint nap emészti magát, hogy de nem jó így, tenni viszont nem tesz, annak a helyzete nem is fog változni. Tehát az induláshoz adok egy jelszót: FussNeki. Ha elégedetlen vagy a testsúlyoddal, ne rágd magad, hanem ragadj futócipőt és mutasd  meg a világnak, hogy igenis, megcsinálod! Igen, futással lehet. Még úgy is, ha azt mondod, megeszem azt a csokitortát, csak azért is. Hajrá!

  1. Menő leszek? Alap.

Az se humbug, hogy a mai közösségi média fellendülésének melegágyában úgy lehet nyugovóra térni, mint a Hilton szálló legkényelmesebb apartmanjának francia ágyában! Ezt kihasználva – mármint, akinek inge, az vegye magára – … a futásunk, annak fejlődése és mozzanatainak posztolása, kiválthatja a pozitív érzéseket másokból is. Nincs mese, néhanapján büszkeség megmutatni, hogy most mennyit, milyen terepen, hogyan tettem meg azokat a kilométereket. Irigylésre méltó tud lenni. Azonban nem elfelejteni, mértékkel, mert a futós posztokból is megárt a sok.

  1. Saját magad elleni harc? Győzelem!

Mi lehet annál jobb, mint amikor a tükör elé állva egy “megcsináltam” – arc mosolyog vissza rád, azzal a gondolattal, hogy “Egy éve azt sem hittem volna, hogy tíz km – t lefutok.” Puff. Lehet annál nagyobb győzelem, mint amikor az első fél-maratonod 17. kilométerénél nemet mond majdnem minden végtagod és te mégis végigcsinálod? Elkapod a képzeletbeli bowling golyót és borulnak a kifogások bábuk, csak futsz és futsz, akár Forrest! C’mon!

  1. Célok. Ahogy minden év végén megfogadod, na majd jövőre!

Legyünk bármilyen különbözőek, egy biztos: mindenkinek van célja az életben. Minden év utolsó napjaiban elhatározzuk, hogy akár magunkért, akár másokért, valami jó ügyért, leteszem a dohányt, nem iszom több colát, pénzt gyűjtögetek, hogy láthassam végre Izland fenséges gejzírjeit… Miért ne lehetne az egyik olyan, hogy lefutok egy félmaratont? Igaz, mértékkel,  ne úgy, ahogy a szarka, hiszen aki sokat akar… Határozd el, hogy elkezded! Elsőre legyen 5 km a cél, majd 10 km és év végére, akár jövő ilyenkor, a jól haladó felkészülés ölelésében futsz egy félmaratont. Lehetséges? Igen! FussNeki!

Szóval, nem csak kellemesebbnek érzem a közérzetemet a futástól, nem csak egyszerűen boldogabb vagyok tőle, hanem annál sokkal több – durva bevallani, de igaz. Ezt kívánom nektek is! Mindent bele, fussatok, mert #futniYO

Dimény Zsolt

Dimény Zsolt

Azért ragadtam képzeletbeli tollat, hogy leírhassam nektek Zsoca és a világ futásbirodalmának történeteit! Szeretném átadni a szaladásban megtalált sportélményeimet, tapasztalataimat... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​