Túrazsák – de milyen?

Ahogy az embert elkapja a gépszíj és rákap a sportra - főleg, ha mellette a Decathlonban dolgozik - akkor lassacskán szükségét érzi a felszerelése bővítésének is. Így történt, hogy nem csak a kutyás holmijaim szekrénye kezdett megtelni, hanem a sajátom is. Egy nőnek egy táska sosem elég, ha túrázós fajta, akkor ez igaz a zsákokra is. Nem szeretek a levegőbe beszélni, így közkinccsé teszem a saját gardróbom darabjait. Túratársaim és kollégáim tanúsíthatják, hogy mindegyiket keményen próbára tettem.

Legtöbbet használt zsákom, a kis Arpenaz 10-esem. Mint a neve is mutatja, ez a termék 10 literes, viszont meglepő módon, tényleg minden belefér! Először csupán munkába járós zsáknak szántam, de hamar kiderült, hogy kisebb túrák során, kényelmesen belefér az ivózsák. Bár a csövének kivezetése nincs, a zipzárat kell résnyire nyitva hagyni. Emellé befér még néhány szendvics, egy picire összecsomagolható esőkabát, iratok, madzagos labda, oltási könyvek, apróságok. Ráadásul a kis kapaszkodóba kitűnően belefűzhető a túrabotom. Ezeket a kis táskákat az áruházakban testre szabathatjuk, egyedi mintát, hímzést készítenek rá a műhelyes kollégák, ajánlom ezt a lehetőséget mindenkinek! 8-10 km-es, kényelmes tempóban lejárt rövidebb túrákhoz ez a zsák kitűnő választás!

Túraszett 5-10km-re

Túraszett 5-10km-re

Legkedvesebb hátizsákom egy Forclaz Air 40-es, régóta szolgál becsülettel. A Forclaz táskák már komolyabb technikai jellemzőkkel bírnak, ezek mindegyike rendelkezik merevítéssel, túrabot-tartóval, anyaguk szakadás-mentes, és a zippzár kétkocsis, tehát alulról és felülről is nyitható és van mell- illetve derékpántjuk. Az összes Forclaz táska tartalmaz kivezetést az ivózsákoknak és többségük karabíneres, elválasztott rekeszt is. Ebből a típusból egy 30 és egy 40 literesem is van otthon, még korábbi “air” szériából. (Nem csak azért van kettő, mert függő vagyok, hanem mert a 30-ast emberem elszerette előlem.) Ez a megnevezés arra utal, hogy a hát és a hátizsák között néhány centis “air cooling” hézag van, megelőzve a táska ráolvadását a túrázó testére. Ebbe a 40 literbe akár két napnyi holmit is be tudok zsúfolni, és a derékpánton lévő kis zsebek pont praktikusak a telefon/GPS, túlélőcsoki és papírzsepi tárolására.

A 40l-es Forclaz Air akár többnapos, kulcsosházas kalandokra is elegendő

A 40l-es Forclaz Air akár többnapos, kulcsosházas kalandokra is elegendő

A jelenlegi kínálatunkból ennek a táskának a megfelelője a Forclaz Air 30+, és a Forclaz Air 40+,  az előbbi terméket is volt szerencsém kipróbálni egy tesztelés során, és bár elég finnyás vagyok, jó barátok lettünk. A saját, “kifutott” zsákomat azért nem cserélném le rá, az új verzió kicsit szűkebb tárolóhely szempontjából, ugyanis a bőre szabott szellőzője miatt a rakodótér magas és keskeny lett, szemben a kényelmes, minden irányban pufi elődjével. Szerencsére alulról-felülről nyitható, és a táska elején található nyitott zseb is kárpótolt, nem beszélve a tényről, hogy valóban kiválóan szellőzik. Komolyabb túrákra, és kulcsosházas ottalvósakra bátran ajánlom mindenkinek!

20km, kb 5 óra, tökéletesen elegendő volt

20km, kb 5 óra, tökéletesen elegendő volt

Tematikailag most a több napra való zsákok következnének, de ilyennel nincs saját tapasztalatom, úgyhogy ugorjunk egyet és térjünk rá az ultrakönnyű kategóriára. Technikailag ezek is a Forclaz haladó szinten vannak, viszont nem a sétálós, kényelmes túrázásra, hanem speed hiking, mountain trail, raid célra készültek. Ebből a kategóriából egy 5 literes kis trail zsákba szerettem bele. Jelenleg hasonló típusból a Helium 10 kapható nálunk. Ezek a zsákok pillekönnyűek, egy mesh háló hivatott elősegíteni a jobb szellőzést, és felszerelték őket minden olyan extrával, amire egy teljesítménytúrázónak, vagy trail futónak szüksége lehet. Az egész táska origója az ivózsák, gyárilag el is helyeztek benne egyet, és nem csupán egyik, hanem mindkét oldalán található hozzá kivezetés, a zsák pántján pedig rögzíthető, így véletlenül sem fog lifegni futás közben és mindig a szánk környékén marad, csak rá kell harapni és megszívni. A térfogata az 5 literes táskának is elegendő ahhoz, hogy a minimálisan szükséges holmit belepakoljuk, elfér néhány energiaszelet, esőkabát, sőt, emellé még a fényképezőgépem is helyet szokott kapni. A trail zsák szinte eggyé válik az ember testével, mellkason és derékon is rögzíthető, nem ugrál, nem zötyög, és csak mérsékelten izzadunk alatta. Rendszeres teljesítménytúrázóknak, terepfutóknak, vagy kényelmet kereső kirándulóknak is kiváló választás.

A Quechua teljes kínálatában a táskákra 10 év garanciát adunk, a Forclaz és Bionassay modellek pedig rip-stop anyagból készültek, azaz szakadásmentesek. A zsákokon pici zsebeken jelzik, ha tartalmaznak gyárilag esővédő huzatot, ha pedig nem, akkor tudunk hozzá külön is vásárolni. További saját tapasztalat, hogy a zsákok bírják a 30 fokos kímélő mosást, az esőhuzatot kivettem természetesen. A hátizsákokat az áruházakban próbasúllyal is fel lehet próbálni, hogy megnézzük, pontosan milyen is viselni, ezt mindenkinek ajánlom, nagyon sokat segít a választásban!

12001012_10204916316178923_8623817420609436446_o

Ha tetszett a téma, akkor ajánlom figyelmetekbe kollégám és túratársam hasonló, kerékpáros vonatkozású opuszát.

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​