A téli futás örömei

Amióta beköszöntött a hideg – bár ez jelen helyzetben kissé túlzás – izgatottan vártam az alkalmat, hogy végre én is átéljem a téli futás örömeit. Miközben épp a jó meleg futónadrágomra vártam a kasszánál, az eladó hitetlenkedve kérdezte tőlem: „Te télen is kint futsz?” Akkor még én is kissé félve válaszoltam: „Hát igen, minden esetre igyekszem...”

Pedig a téli futás valójában semmiben sem különbözik a nyáritól, előbbi során a hideg, utóbbinál a forróság ellen küzdünk. Persze könnyű ezt kijelenteni a napsütéses, tavaszias tél közepén, de sok más sporthoz hasonlóan a futásnál is az öltözködésen múlik minden. Az elején azért sikerült belefutnom egy csípős, késő őszi délutánba, amikor meggondolatlanul fülvédő/sapka nélkül és mindössze egy vékony leggingben indultam el… Tulajdonképpen az egész testemet átjárta a metsző hideg, pár percnyi kocogás elteltével azonban kifejezetten jól esett a hűsítő szellő. Ez természetesen nem követendő példa és a sokszor emlegetett réteges öltözködést tényleg komolyan kell venni. Ezt Zsoca kollégám szuperül összefoglalta múltkori cikkében.

Téli futás az OMSZK-i tó körül

Hogy is néz ez ki nálam?

Kis fejméretemnek köszönhetően boldog tulajdonosa vagyok egy gyerek fülvédőnekbiciklis körsál védi a nyakamat, és az elvileg csapatsportokhoz ajánlott, szuper dizájnos aláöltözet gondoskodik az izzadság-elvezetésről. A belül bolyhozott futónadrág és a pulóver pedig kiváló hőtartást biztosít – így már jöhetnek a mínuszok. Elsőre nagyobb befektetésnek tűnik, de érdemes beruházni, mert télen is megéri kint futni!

És hogy miért?

Magányos futó vagyok, úgyhogy a jól ismert futópályák ilyenkor számomra a paradicsomot jelentik. Pénteken, ebédszünetben kipróbáltam az új, rekortán pályát az Omszki-tó körül, ahol a pecásokon és egy-két munkásemberen kívül egy lélek sem volt. A nekem szóló füttyök és talán biztatásnak szánt beszólás ellenére („Ne fuss, neked már nem kell, te jó vagy így!”) akkor is lefutottam a kitűzött három kört, nyújtás közben pedig a fáradságtól bódultan gyönyörködtem a fakó színekben tündöklő tájban és a víz felszínén megcsillanó halvány napsugarak fényében.

Téli futás - Rekortán pálya Budakalászon

Télen szinte üresek a futópályák

Sokan megrettennek az időjárástól, így az üres utak szinte visszhangoznak saját gondolataimtól, szuszogásom zajától és cipőm egyenletes dobbanásaitól. Ilyenkor lelassítok, kifújom magam, rendbe szedem a stressztől terhes gondolatfelhőimet, majd megállok egy pillanatra és csendes áhítattal egyszerűen csak magamra és a körülöttem lévő nyugalomra figyelek. Az egész csupán egyetlen pillanat műve, a fáról lehulló levelek apró neszei, a városból kiszűrődő mesterséges zajok, a közeli kutyák csaholása azonnal visszazökkentenek a valóságba. Az arcomra telepedő hideg eszembe juttatja hol vagyok, a lábaim maguktól indulnak útnak és róják újra a kilométereket.

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​