Végre elhatároztad, hogy beiratkozol egy edzésre… Így válassz stúdiót!

Végre elhatároztad, hogy beiratkozol egy edzésre, és olyan áldott nagy szerencséd van, hogy több stúdió is van a közeledben. Hogyan választasz?  Hogyan választasz fogorvost, fodrászt, iskolát? Sorra veszed azokat a bizonyos pontokat, amelyek amellett, hogy segítenek eljutni az áhított helyre, nem feltétlenül nehezítik meg az életed. Távolság, óratípusok, órarend kialakítása, magánóra lehetősége, tréner, társaság, árak, stílus, gyermekkel is látogatható órák, stb. Ezer és egy szemszögből nézhetjük a dolgot.

Az első benyomást ismerősök és az internet által alakítja ki a legtöbb ember, hiszen manapság, ha nincs kitől érdeklődni, egyből bepötyögjük a keresőbe, amire kíváncsiak vagyunk. A videók, képek, online értékelések által kialakul bennünk egy kép, ami alapján végül választunk. Na persze van, aki végigjárja eszerint az összes lehetőségét és egy-egy próba óra után dönti el, hová is húz a szíve. 

Találd meg a számodra megfelelő stúdiót

A mai modern világban nagyon egyszerű megtalálni a megfelelő helyet

Az óra ritmusa stúdiónként eltérő, ahogy a trénerek személyisége is ezerféle lehet. Mindenki a saját stílusában, tempójában tanít. Magyarországon kétféle tanítási rendszer van, két különböző tanítási módszerrel. Az a stúdió, ahová én járok, a Pirner Alma-féle szintrendszerrel dolgozik. Itt öt részre oszlik a tanulnivaló, amelyeket egy-egy vizsga választ el egymástól, ezeket mindenképpen le kell tenned ahhoz, hogy a következő szintre léphess. A vizsga azután kerül porondra, hogy a tanár meggyőződött arról, elérted a megfelelő technikai tudást és emellett megfelelő az erőnléted is a következő lépcsőfok meglépéséhez. A vizsgák során nem csak az adott szint anyagát kell bemutatni az erősebbik oldaladra, hanem visszamenőleg is kéri a tréner a gyengébb oldali elemeket, összekötéseket.

Fotó: Inhof András

Összességében véve, az első órák nagyjából ugyanarról szólnak mindenhol. Bemelegítés után az újak megismerkednek a sportszerrel, a rúddal. Jön az erőnlét felmérése: csak lógj és tartsd meg a saját súlyod. Elsőre nem is tűnik nehéz feladatnak, nem? Húzódzkodás, lógás, ezt van, aki tornaórán is meg tudja csinálni. De függőleges, kicsit sem csúszásmentes krómrúdon nem könnyű feladat. Az, hogy még a tenyered is izzad közben, csak hab a tortán. Na és persze garantált a másnapi irgalmatlan izomláz, hiszen olyan izomcsoportokat is megmozgatsz, amiről eddig nem is tudtad, hogy lehetséges.

Akárhol is kezded, akárkinél, azt tudd, hogy vannak időszakok, amikor minden sokkal nehezebbnek, távolibbnak tűnik, de ne gondold, hogy ezzel egyedül vagy! Minden rudas átmegy egy ilyen időszakokon. Szerencsére elég összetartó közösségünk van, így a támogatás, segítségnyújtás garantált! Szóval, ha ez a visszatartó erő ahhoz, hogy el merd kezdeni, ne félj! Csak válassz ki egy neked megfelelő helyet és indulj el ezen az izgalmas úton, mert mindig lesz valaki, aki támogat!

Ha kíváncsiak vagytok az én első órámra, előző blogbejegyzésemből megtudhatjátok, milyen volt! 🙂

Szép Alexandra

Szép Alexandra

Rúdsport, rúdtánc, rúdfitnesz... Az egyik legmegosztóbb sport hazánkban. Igen, sport, a maga nehézségeivel, kihívásaival, sikerélményeivel, kudarcaival. 2 és fél éve... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​