Terelő szeminárium Szaporcán

A Szaporca községben létesített Ős-Dráva Látogatóközpontban található génmegőrző cikta- és racka telep már egy ideje foglalkoztatta a fantáziámat, mint lehetséges terelőhely, de egészen idén októberig ez csupán kósza ábránd maradt. 22-23-án viszont megrendezésre került itt az első terelő szeminárium, méghozzá rögtön két stílusban, a border collie-k és az ún. "tradicionális fajták" számára. Nagy öröm, hogy két olyan trénert hívtak el, akik eddig is nagy megbecsülésnek örvendtek versenyzői és tréneri szinten egyaránt: Pintér Ágit és Leczki Sacit.

A központ Szaporcától még kb. egy kilométerre található, nagyjából a semmi közepén. Egy gyönyörű, igényes főépület, melléképület szállóvendégeknek, kültéri főzőhely, modern előadó és bemutatóterem található benne. Az Ormánság földrajzát, a helyi vadvilágot mutatják be, a telep mellől pedig indul egy 13km-es tanösvény, ami levezet egész a Dráváig. Van lehetőség a közeli Kémes településen kerékpárt bérelni és tekerni egyet a környéken, vagy éppen kenuzni a Fekete-vizen, ha éppen nincs kedvünk túrázni. Kicsit hátrébb fekszik a majorság, ahol új építésű, makulátlan istállókban és állásokban helyezték el az őshonos magyar fajta haszonállatokat. Mangalica, szürke szamár, hucul, gyöngytyúk, szürke marhák, és a szívünknek oly kedves – ám egyben rengeteg kihívást is tartogató – rackák és cikták.

Ez fogadja a látogatókat a "semmi közepén"

Ez fogadja a látogatókat a “semmi közepén”

A szemináriumot megelőzően a főszervező István Imre elindította a juhok “bekutyázását”. Először Pintér Ági “törte be” a nyájat és ezt a munkát sikerült folytatnom az elmúlt két hónapban nekem a kutyáimmal. Mikor lehetőségünk volt rá lenéztünk a hozzánk kellemesen közel eső Szaporcára és leválasztott karámban kicsit meghajtottuk a barikat. A juhok ezáltal rájöttek, hogy jobb nekik, ha az ember felé tartanak, illetve, hogy semmi félnivalójuk tőlem, és a sokadik “kezelésre” már sikerült a kutya által megállított nyájat a kezemmel megérintenem. Apró diadal volt ez, mégis, nagyon jól esett. A birkák természetes életciklusa miatt ilyenkor ősz végén már kevésbé terhelhetők, mivel az anyák ekkorra általában vemhesek. Nem célunk ártani az állatoknak, így igyekeztünk csak a racka ürüket dolgoztatni.

Puli a pályán

Puli a pályán

A szeminárium első napján a tradicionális stílusú kutyák kezdtek Leczki Saci vezényletével. Saci nevét a kutyás világban kicsit jártasabbak már biztosan hallották. A terelésen kívül a mentőkutyázásban is szaktekintélyként tartják számon és alig-alig akad olyan kutyás sport, amit ne próbált volna ki eddig. Terelésben malinois-kal és beauceronokkal versenyez, illetve border collie-ját is bevetette a hétvégén “assistant” kutyaként. Ez alkalommal főleg magyar pásztorokat oktatott, mudik, sinka és puli is részt vett a képzésen, rajtuk kívül pedig egy cattle dog és persze a mi beauceronos különítményünk.

Elméleti előadással kezdtünk a terelés alapjairól, az ösztönökről, a szükséges képességekről.

Felhő, a mudilány munkában

Felhő, a mudilány munkában

Később a nyájfelvételig és egyenes haladásig vettük az alapokat. Eztán mentünk ki a leválasztott juhainkhoz (5-ös csoportokban használtuk őket, hogy elegendő váltásunk legyen, hisz a barik is kifáradnak). A gyakorlat mindig izgalmasabb, és általában segít elfelejteni az embernek mindent, amit az elméletről próbált megjegyezni, így ennek végeztével visszatértünk kicsit ismételni 🙂

A két kör között kaptunk egy izmos marhapörköltet ebédre – igazán nem lehetett panaszunk semmire. A kutyák ügyesek voltak, a felvezetők sokat tanultak, igazán jó napot zártunk.

Ági és Skate

Ági és Skate

Másnap Pintér Ági foglalkozott a border collie-kkal. Ági éveket töltött Skóciában egy terelőkutya-képző farmon, és azóta is képzéseket tart Magyarországon ennek a fajtának. Az ő elméleti képzésükön nem vettünk részt, helyette inkább partizánkodtunk kicsit Sacival odakint a karámban. Szerencsére közel 40 állatot számol az állomány, így volt lehetőségünk stikában gyakorolni. A borderesek is váltogatták az elméletet és gyakorlatot, és szintén egy lelkes, fáradt csoporttal zárult a nap.

Imre nem vette félvállról a juhok igényeit :-)

Imre nem vette félvállról a juhok igényeit 🙂

A juhok is megfáradtak sajnos, de a képzők tanácsait követve néhány hét pihenő után újra elkezdjük az egzecíroztatásukat. Nekik is meg kell tanulniuk, miről szól a terelés, és rutinos kutyákkal erre lesz is lehetőségünk. A központ távlati tervei közé tartozik jövő tavasszal már újabb szemináriumot, vagy akár tábort is szervezni.

Nem tudom eléggé megköszönni Imrének, hogy lehetővé tette ezt a szemináriumot, és remélem igazi terelő bázissá növi ki magát ez a nagyszerű központ!

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​