Terelőkutya az alapoktól: elkezdjük a munkát

Rebelle kutyámat - mamájához hasonlóan - kifejezetten terelősportra választottam, e sportban megesett kalandjainkat pedig ebben a cikksorozatban gyűjtöttem össze.

Rebi első és második terelő tréningjéről már írtam korábban, nemrégiben pedig megtörtént a harmadik szeánsz is. Az előző kör óta nem találkozott jószággal, a szocializációra és az engedelmes képzésére fektettem a hangsúlyt. (Mivel a lányzó továbbra is hebrencs e témakörben nem értünk el átütő sikereket.) A tréning, amin jártunk elsősorban Jettának, a legidősebb kutyámnak, Rebelle nagymamájának szólt, vele versenyre készülök, és “ha már ott volt” alapon hoztam be Rebelle-t.

Jetta már magas szinten, 3-as osztályban versenyez

Jetta már magas szinten, 3-as osztályban versenyez

Azt már tudtuk, hogy stabilan előjöttek Rebi ösztönei, és azt is, hogy ritkán lassít, és még kevésbé áll meg, ezért maradtunk a körkarámban. A képzés kezdetén a stabil balansz a legfontosabb, ez alapozza meg a későbbi munkát, ezért annyi tréninget áldozunk erre, amennyit szükséges. A korábbi írásomban már fejtegettem, hogy ez a mutatvány valójában nem más, mint a kutya cikk-cakkolása a nyáj tőlünk legmesszebb eső oldalán (mármint gyűjtő munkánál, de egyelőre az elhajtásba nem mennék bele), ami arra irányul, hogy a birkák kivétel nélkül mindannyian kövessenek engem, a kutyavezetőt. Amikor 5-7 birkával gyakorlunk még egy kicsit vicces ez, hisz a nyáj összetart és a kutya egyetlen pont “nyomásával” is tudná hozni ránk a falkát, de ha egyszer van szerencsénk 40+ juhval dolgozni, akkor megértjük miért fontos ez.

Balansz közben tikk-takkol tőlem balra...

Balansz közben tikk-takkol tőlem balra…

... és jobbra

… és jobbra

Nyomásponton, a felvezetővel pont szemben

Nyomásponton, a felvezetővel pont szemben

A kutyák, miután bekapcsoltak hajlamosak – általában üdvözült vigyorral az arcukon – körbe-körbe rohanni a nyáj körül. Mikor elsőre lépnek a karámba és arra várunk, hogy felébredjen az ösztön, akkor ez még elmegy, de ezt csak addig hagyjuk, míg be nem kapcsolt, utána már szakítsuk meg! Alapvetően azon a nézeten vagyok, hogy túl sok durvulást ne hagyjunk a kutyának. Ha még túl pici az elvárásokhoz, akkor pihenjen, ne tréningezzük míg elég érett nem lesz. Ha pedig megfelelő mentális állapotban van a folytatáshoz, akkor egy új, friss alkalommal már támasszunk vele szemben követelményeket. A harapást még a picike kutyának se hagyjuk és ha állandóan szétveri a nyájat, az sem dicséretes mutatvány. Ennek a nevelésnek egyik megnyilvánulása a videó nyitómondata 🙂 máskor az ilyen hanghatások végett inkább zenét teszek a felvételek alá, viszont most oktatóanyagról beszélünk, hát bent hagytam.

Szép kutya szépen dolgozik, persze, hogy nagy a boldogság :)

Szép kutya szépen dolgozik, persze, hogy nagy a boldogság 🙂

Rebelle-el ezen a szeánszon kezdtük a konkrét tanulást, eddig csak a viselkedést fixáltuk. Itt már rákényszerítettem a balanszot, irányba küldtem, gátoltam, mikor rossz irányba haladt. Nagyon örülök, hogy a trénerünk, Patkó Gabi elkészítette nekem ezt a felvételt, ezen ugyanis gyönyörűen látszik mindez: amikor meg akar kerülni engem, akkor útját állom és a megfelelő irányba küldöm. Amikor elkezd szépen balanszolni, akkor pedig egyenesen haladok, ami számára a jutalmat jelenti. Ahogy az hallható, nem csak artikulátlan üvöltéssel kommunikálok a kutyámmal, hanem ennek kontrasztjával, magas hangon tutujgatással is, attól függően, éppen hogyan viselkedik.

A következő tréning során még egy “tesztüzemre” biztosan bejön Rebelle a kiskarámba, de ha tartja ezt a szintet, akkor kimerészkedünk a nyílt terepre is, akkor már irányba küldést, és – reményeim szerint – megállást is tanul majd. Már mindketten alig várjuk! 🙂

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​