Wizz Air – kicsit másképp

A budapesti Wizz Air félmaraton a rekkenő hőség és a több, mint 15 000 résztvevő ellenére is egyszerűen fantasztikus élmény volt! Kellett egy kis idő, mire sikerült elrendeznem magamban a friss tapasztalatokat és levonni a megfelelő, rám vonatkozó tanulságokat. Az egyik legfontosabb, amit megtanultam, hogy a verseny és a futás két külön dolog.

Vasárnap reggel a Városliget felé közelítve, az itt-ott felbukkanó, színes futócuccban, izgatottan készülődő emberek mellett elhaladva hirtelen engem is elfogott egyfajta izgalom, talán verseny előtti drukk.  Viszont a parkban, a hatalmas embertömeg közt bolyongva el is szállt a bizonytalanságom, mikor megpillantottam a Decathlon kék-fehér sátrai körül gyülekező munkatársaimat.

A váltófutásról

Miután trió csapatunk is összeállt, átvettük a rajtszámot, megbeszéltük az útvonalat, a váltóhelyeket, már sokkal nyugodtabbnak éreztem magam. Ráadásul a tudat, hogy nagyjából 70 sportos és mindenre elszánt kolléga ugyanazért van ott, amiért te, hihetetlen biztonságérzetet tud nyújtani! A csapatfotók elkattogtatása után útjaink szétváltak, kisebb csoportokba verődve megrohamoztuk a tömegközlekedési eszközöket és ki-ki a maga váltóhelyét vette célba. A nap már magasan járt, így a váltóponton, a Corvinus épületének árnyékában meghúzódva vártam csapattársam érkezését. Miután sikeresen megtörtént a rajtszám csere, csatlakoztam az emberáradathoz, hogy megküzdjek az utolsó 7,7 km-rel.

A negatív gondolatok szülte elkeseredettségemet szerencsére mindig időben váltotta fel a motiváció, elsősorban az út menti, lelkes szurkolóknak köszönhetően. Amikor az elviselhetetlen hőség okozta szenvedésből egy ismeretlen turista hajrázása ad új erőt, majd a következő utcasarkon egy noname együttes buzdító zenéjének hangjait elkapva sikerül újra felvenni a ritmust, végül a célegyeneseben a kollégáid őrült biztatásai közepette megtenni az utolsó lépéseket: felejthetetlen élmény.
Váltófutás - Wizz Air félmaraton

Felejthetetlen pillanatok

Felejthetetlen futva átszelni a fél várost, gyönyörködni a főváros csodás épületeiben, a Duna csillogó vizében… de talán a legnagyobb élmény egy csapat tagjaként részt venni a versenyen! Hihetetlenül büszke vagyok triónkra, két csapattársamra, akik még betegen, vagy épp egy betegségből kilábalva sem adták fel és minden erejüket összeszedve futották le a távot!!

A kocsiban hazafelé zötykölődve pont elég időm volt arra, hogy lepörgessem magamban az elmúlt hónapok célkitűzéseit és megfogalmazzam magamban újra, hogy miért is szeretek futni? Versenyezni jó, de arra jöttem rá, hogy számomra a versenyzés és a futás önmagában két teljesen más dolgot jelent. Fontos tudatosítani néha, hogy honnan indultunk és merre szeretnénk továbbmenni, ha kell, akkor az eddig elért eredmények függvényében átértékelni a céljainkat. Én nem azért veszek részt egy versenyen, hogy az első sorból indulva legyőzzek másokat. Nekem nem az számít, hogy egy adott napon épp milyen időeredményt érek el.

Azért kezdtem el futni, hogy magamat győzzem le – és ez sikerült is. Akár az utolsók közt is beérhetek a célba, a magam mögött hagyott időszakban elért eredményeimet nem ismeri senki, csakis én. A nagy filozofálás végén újfent elmondtam magamnak: amatőr futó vagyok!

Nem az a lényeg, hogy több ezer ember társaságában esetleg épp nem döntök egyéni rekordot – ezt meghagyom a hétköznapokra. Sokkal nagyobb elégedettséggel és büszkeséggel tölt el az, hogy sikerült a mindennapjaim részévé tenni a sportot, a futást. Ha pedig épp nincs kedvem futni menni, inkább kihagyok egy-két napot, hogy aztán sokkal nagyobb kedvvel mozduljak ki otthonról. Ha épp rosszabb passzban vagyok és csak 3 km-t sikerül lefutnom, akkor sem dől össze világ!

A verseny kiváló motiváció és nagy élmény… de más egy kora esti futás végén szinte teljesen egyedül gyönyörködni a naplementében…

Váltófutás - Wizz Air félmaraton

Ezekért a pillanatokért mindenképp megéri futni

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​