Kiskutyát szeretnék!

Felelős kutyatartók - és főleg a tenyésztők - világának legfeketébb szférája - a mi Mordorunk - a szaporítók, valamint azok követei: az ignorancia és az általános tudatlanság. Kutyás népség vagyok, így az én üzenőfalamon heti kétszer felbukkan egy "neszaporíts" poszt, de a tapasztalat azt mutatja, ilyenekből sosem elég. Hogyan vegyél kutyát okosan? Lássuk!

Tegye fel a kezét az, aki kiskutya vásárlás előtt ugyanolyan alapossággal körüljárta a témát, olvasott, kutatott, véleményeket keresett a neten, mint ahogy tenné azt egy gépjármű vásárlása esetén…! Sajnos manapság nagy divat ‘adjuramistendeazonnal’ kutyát venni, holott 10-14 éves “befektetésről” van szó, és egy olyan lényről, akiben a szerelő nem tud alkatrészt cserélni, ha a gyári hibás.

A tenyésztő segít kiválasztani a megfelelő karaktert

A tenyésztő segít kiválasztani a megfelelő karaktert

Először is: Döntsd el, mit szeretnél, és miért

Fontos a “miért”, ugyanis a kérdésre a leggyakoribb válasz, az, hogy xx fajtát szeretnék, mert “az tetszik”. Ha csak tetszik a golden retriever buci feje, vagy a border collie okos tekintete, akkor miért van szükségünk fajtatiszta kutyára? Ha nem célunk használni a fajta született képességeit sportra, sem pedig a küllemét kiállításokon, akkor tökéletes lehet egy örökbefogadott kutya is. A menhelyek tele vannak fajtatiszta kutyákkal, és a különböző fajtamentések is a segítségünkre lehetnek, hogy egy olyan kutyát találjunk, aki jellegében megegyezik a szívünk választottjával, és ráadásul ingyen van! Azt is vegyük figyelembe, hogy az örökbefogadással nem csupán azt a kutyát mentjük meg, aki elrabolta a szívünket, hanem egy másikat is: aki az ő helyére kerülhet.

A kölyköknek 8 hetes korukig az anyjukkal kell maradniuk!

A kölyköknek 8 hetes korukig az anyjukkal kell maradniuk!

Ha ragaszkodsz a fajtatisztasághoz, akkor miért érnéd be “hamisítvánnyal”?

A kutyák “eredetiségét”, fajtatisztaságát a törzskönyv igazolja, csak és kizárólag. Ezt a papírt a szülők törzskönyvei alapján lehet kiváltani, csak kölyökkorban, és a tenyésztő által. Nincs olyan, hogy megveszem és csináltatok neki. A törzskönyvön szerepelnek a felmenők, az ő eredményeik, minden, ami a kutya genetikai értékéhez hozzájárul! Aki ezt nem adja meg, az valami rosszban sántikál. Ezek a kutyák – bármennyire is hasonlítanak a szülők a fajtára – bizony hivatalosan keverékek lesznek. Nem indulhatnak versenyeken, nem tenyészthetünk velük, és az így vásárolt kutya közel sem biztos, hogy viseli majd a fajtajellegeket akár kívülről akár jellemében. Akkor hát miért adunk érte sokezer forintot? Egészen hasonlóakat találunk menhelyen is.

A szocializációjuk első lépcsőjét az alomban tanultak jelentik

A szocializációjuk első lépcsőjét az alomban tanultak jelentik

Miért vegyek horror áron kutyát, ha egyszer olcsóbbat is találok?

Jogos a kérdés, a tenyésztők java manapság európai árakkal dolgozik, ami azt jelenti, hogy az “olcsóbb” fajták is 100.000ft-nál kezdődnek, a felkapottak ára pedig akár 2000 Euro is lehet. Hallom is a következő kérdést: mit tud ennyiért? Nos, itt idézném vissza a tézismondatomat: “Döntsd el, mit szeretnél, és miért.” Jó kutya kell, sportolni szeretnél és fontos az egészsége, az ösztönei, az energiaszintje, motiválhatósága? Szép kutya kell, mert kiállításra járnál, vagy egyszerűen csak szeretnéd, ha a kutyád valóban olyan fajtájú, olyan jellemű és egészséges lenne, mint amilyet megálmodtál? Nos, akkor spórolni kell. Ez a gyűjtögetős időszak egyébként nagyon sok pluszt tud adni az embernek. Míg az első beauceronomra, Jettára vártam (másfél évet) volt időm összeszedni kollégista diákként a rávalót. Közben barátra leltem a tenyésztőjében, rengeteget olvastam a fajta után, megismertem a hazai állományt és azok gazdáit, és mire elhoztam a kiskutyámat már egy remek, segítőkész közösség tagja lettem. A pénzemért kaptam egy egészséges, genetikai betegségektől mentes kutyát, aki azóta számtalan kiállításon győzedelmeskedett. Megismertem vele a terelést, ami azóta is nagy szerelmem, megszerettette velem a futást, és a túrázást, no meg még egy csomó egyéb kutyás sportot, és kiváló alapítószukája lett a kennelemnek. Csak halkan jegyzem meg: eredetileg hobbikutyának vettem… 🙂

A puha, illatos kiskutyákba könnyű beleszeretni, de ha a kiválasztásról van szó, legyünk megfontoltak!

A puha, illatos kiskutyákba könnyű beleszeretni, de ha a kiválasztásról van szó, legyünk megfontoltak!

Ne hagyd magad átverni!

Első kutyásként nagyon könnyű belesétálni egy-egy haszonorientált kutyaszaporító hirdetésébe. Ezt elkerülendő, segít nekünk a mindenható Internet, oldalak százain található meg a “tenyésztő vs. szaporító” ismertető. A legegyszerűbb definíció az, hogy a tenyésztő javítja a fajtát, míg a szaporító csak növeli a létszámát. Vagyis az első és legfontosabb különbség az, hogy az állományon mennyiségi vagy minőségi változás történik azzal, hogy megszületik egy alomnyi kiskutya. Ha biztosra akarunk menni, akkor ne sajnáljuk az időt az utánajárásra! A szociális hálón rengeteg nyilvános kutyás csoport található, valószínűleg lesz a megálmodott fajtánkkal is. Ismerkedjünk, kérdezzünk a kutyákról, a személyes tapasztalatok sokkal többet el tudnak mondani adott fajta tulajdonságairól, mint a netes ismertetők, vagy épp a kutyás könyvek. Egyben azt is megtudhatjuk, hogy melyek azok a betegségek, amikre a kedvenc fajtánk hajlamos. A betegségek többsége szerencsére szűrhető, így ha megfontoltak vagyunk el tudjuk kerülni, hogy egy súlyos beteg kiskutyát vigyünk haza. Ha elég elhivatottak vagyunk, akkor egy idő után lesz egy képünk arról, hogy milyen típust keresünk és így tenyésztőt választani is könnyebb lesz majd. Fontos: a szaporítók manapság sokszor hirdetnek azzal, hogy a “szülőket rendszeresen visszük állatorvoshoz” ami nem egyenlő azzal, hogy elvégezték rajtuk (az egyébként drága) szűrést az örökletes betegségekre!

Rebelle 23 naposan :)

Rebelle 23 naposan 🙂

Vannak törvényi szabályozások!

Elmaradhatatlanul fontos még a mikrochip! Törvény írja elő, hogy kutya csak úgy cserélhet gazdát, hogy van benne egyedi azonosító! Saját tenyésztésű kiskutyát pedig 4 hónapos korig kötelező chippel jelölni. Sokan szeretik ezt félremagyarázni (“4 hónapos koráig nem kell chipezni” és egyéb sületlenségek), legyünk résen! Bárhonnan is veszünk kutyát, chip kell legyen benne! Hasonló törvényi előírás, hogy 8 hetes koráig az anyjával kell maradniuk a kicsiknek, tehát bárki magyarázza is, hogy “már önállóan esznek” ne dőljünk be neki! Csak meg akar szabadulni – az addigra jó sok tápot elfogyasztó – kiskutyáktól…

Egy hetes kölykök

Egy hetes kölykök

Ha tenyésztőtől vásárolunk (és utánakérdeztünk másoktól, beszélgettünk vele) akkor feltétlenül kérjünk adás-vételi szerződést és garanciát. Ezek tartalma a két megállapodó féltől függ, de – ahogy semmi mást sem – ezt se írjuk alá, ha a tartalmával nem értünk egyet. A tenyésztő ad még törzskönyvet, a kiskutya természetesen rendelkezik mikrochippel, legalább kétszer volt féreghajtózva és elkezdték az oltási programját.

Felsorolhatnék még a végére rengeteg olyan esetet, amikor a gazdik csúnyán pórul jártak. Sajnos a két kezem kevés ahhoz, hogy ezeket megszámoljam, de talán az is elég, ha értő szemmel megnézzük, hogy a kutyafutiban hány kutya néz ki úgy, ahogy valójában kellene neki… sokszor halljuk, hogy “így is szeretjük” ami természetes, de most őszintén… ha akkor is szeretjük, ha nem tökéletes egyede a fajtájának, akkor miért adjunk pénzt egy haszonorientált csalónak, miközben örökbe is fogadhatnánk?

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​