Vigyázz, kész, rajt!

Hatalmas célkapu alatt több száz ember egyetlen hangként számol vissza, majd amikor elhangzik az utolsó 1-es is, egyszerre indul meg a vidám színekben pompázó mezőny. Valahol a tömeg végén, elveszve a szinte egyenruhának minősülő Kalenji és Domyos pólók kavalkádjában, viszont annál elszántabban elstartol a 794-es számú versenyző is, hogy szembenézzen a 8 km-es távval egy festői környezetben, a Dunakanyarban. Nem nehéz kitalálni, hogy a 794-es rajtszám engem takar... az első futóversenyemen rengeteg élménnyel lettem gazdagabb, ezeket szeretném most megosztani veletek.

A futás számomra egy egyszemélyes sportot jelent, ilyenkor szellőztetem ki a fejem, levezetem a stresszt, a gondolataimba mélyedve élvezem a természetet hangjait vagy épp a légzésem egyenletességére koncentrálok. Egy versenyen való részvétel mindezeknek a szöges ellentéte, legalábbis sok mindenben. Ezért úgy gondoltam, hogy a Wizz Air félmaraton előtt bemelegítésként és tapasztalatszerzés gyanánt kipróbálom magam egy jóval kisebb volumenű versenyen, hogy mégiscsak szokjam ezt a szférát.

A verseny hangulata…

Egészen a rajt kezdetéig jobban izgultam, mint a saját esküvőm napján… A rajtszám átvételhez sorban állva fél füllel elkaptam egy-két szófoszlányt a 17 és 25 km-s indulók között. A bizonytalansági faktorom ekkor az egekbe szökött és már olyan rémképek pörögtek lelki szemeim előtt, miszerint magamat alig vonszolva, kifulladva és összeroskadva utolsóként kullogok majd be a célba! Felmerülő aggályaimat férjemnek sikerült eloszlatnia, aki mindvégig bátorított, a rajtnál majd a célnál is végig kísérte lépteimet, motivációt és lendületet adva ezzel.

Kellő önismerettel rendelkezve a mezőny vége felé foglaltam el kiinduló pozíciómat, a visszaszámlálást követően pedig még kicsit riadtan ugyan, de 250 futótársammal együtt, nagy hajrázások kíséretében én is nekiiramodtam. Az első 1 km után, miután hozzászoktam ahhoz, hogy kerülgetni kell a lassabbakat, vagy éppen nekem kell helyet adnom másoknak, kezdtem magam egészen jól érezni. Már nem az előttem futók ritmusára figyeltem, hanem sikerült megtalálnom újra önmagam és még a táj szépségét sem hagytam észrevétlenül elsuhanni magam mellett!

Frissítés

Majd jött az első frissítőpont… hogy én mennyit aggódtam ezen a verseny előtt! Meg kell majd állnom? És ha ezzel feltartok másokat? És ha dugó alakul ki? Mi történik, ha túliszom magam és végig lötyög majd a víz a hasamban? Most már nevetve gondolok vissza félelmeimre, hiszen az egész nem több, mint fél perc, egy-két üdítő korty és már szaladtam is tovább. Persze szerencsém volt, mert a kevés résztvevő miatt sehol nem volt torlódás (mi lesz a Wizz Air-en, inkább bele sem gondolok… ).

Futóverseny - Vigyázz, kész, rajt!

Kifulladva, de büszkén az első éremmel

Eufória a célban

Nem mondom, hogy zökkenőmentesen futottam végig a távot. Meg kellett állnom egyszer-kétszer, pár méter séta után viszont szinte automatikusan indultak útnak a lábaim, mintha a többiek mágnessel vonzottak volna előre. Az utolsó kilométer már-már gyilkos volt, de meg sem fordult a fejemben, hogy feladjam. Inkább összeszedtem maradék erőmet és fáradtan, izzadtan, kifulladva, de méltóságteljesen futottam be a célba.

És a cél…! Tényleg euforikus érzés kerített hatalmába, a magam mögött hagyott szűk egy óra összes „szenvedését” feledtette velem az a röpke pillanat, amikor átfutok a célkapu alatt a nézők tapsvihara közepette. A sikeres célba érést jelezve hangosan bemondott nevem hallatán pedig egészen meghatódtam: megcsináltam! És nem én voltam az utolsó! 🙂

Nem a legjobb időmet futottam, de nem is ez a lényeg (legalább megvan a következő célkitűzés…)! Pár hónap kemény munkájának gyümölcsét arattam le, részese voltam egy fantasztikus hangulatú versenynek és ezek után alig várom, hogy újabb kihívásoknak szaladjak neki!

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​