Terelőkutya az alapoktól: a “balansz”

E blog indulásával egy időben kezdtem el kinevelni saját terelőkutya-állományom harmadik generációját (saját tenyésztésből a másodikat) Rebelle kutyám személyében. Az ő kalandozásairól szóló sorozat második fejezetét osztom most meg Veletek.

Rebi első (komolyabb) birkás kalandjáról itt olvashattok. Akkor négy hónapos volt, most már elmúlt fél éves és idejét láttuk egy újabb “szeánsznak”. Ezúttal Patkó Gabi székesfehérvári tanyájára látogattunk el, és építettük a terelőmunkalapját, a balanszot.

Rebelle, a szélvész kisasszony

Gabinál akadályokkal szépen felépített pálya és mindig “friss” birka vár minket. A barik a túl sok egzecíroztatás hatására hajlamosak “automatává” válni, azaz többé-kevésbé immúnisak lesznek a kutyák fenyegetőzésére, illetve annyira megszokják, hogy az ember lábánál biztonságban vannak, hogy kutya nélkül is gyönyörűen követnek minket. (Egyszer egy tereléssel régóta foglalkozó ember mondta nekem, hogy ő a saját birkáival már kutya nélkül is megcsinálja a munkavizsgát.) A nyáj ilyen jellegű “frissen” tartása tehát nagyon hasznos a tréningek szempontjából. A falkában ezúttal bent marad néhány “kiképzett”, öreg juh is, ezeket a barikat tettük félre a körkarámba a kölyköknek.

13450078_783059095163450_3248341573206088187_n

Rebelle júliusban, 6 hónaposan

Rebelle az elmúlt néhány hónap alatt hatalmasat nőtt, elhagyta a 20kg-ot. Már nagyobb, mint az anyukája, ellenben szörnyen hebrencs, kapkod, igazi szélvész kisasszony, kettő darab agysejttel (kilégzés-belégzés). Mivel négy hónapos korában nagyon vehemensen ment a birkára, ezért úgy készültem, hogy ez mostanra akár fokozódhat is: vittem magammal a botot.  A juhászkutyák életében a fél éves kor a kora-kamaszkor kezdete. Ezt némelyek enyhe átmenettel, némelyek viszont teljes merevlemez-törléssel élik meg. Rebelle is ilyen teljes átfordulásban van jelenleg, konkrétan hitperérzékeny és a birkákkal kapcsolatos emlékei is lomtárba kerültek, a bot hát nem kellett.

13715987_797882897014403_6048201995897392262_n

Csak fut és fut, körbe-karikába

Úgy kezdtünk neki hát a körkarámos munkának, mintha még életében nem látott volna kiskérődzőket. Jól megnézte őket, vidáman futott egy kört, majd játszani hívta a barikat. Mikor az assistant kutya (külső segítő, ez esetben Gabi Omega nevű border collie-ja) mozgásba hozta a csapatot, akkor már felrémlett a lánynak, hogy itt más tennivalója van és el is indult szépen utánuk. Mikor felbátorodott elkezdte azt, amit ilyenkor a kutyák 99%-a: körbe-körbe rohant a nyáj körül. Ez az ösztönös terelő viselkedés origója, innen építünk fel mindent.

Első lépésben a balanszot tanítjuk (innen származik Rebike neve: Balance des Gardiens du Chaos). Ennek az a lényege, hogy a kutya a nyáj felvezetővel ellentétes oldalán mozog. Ezt egy nagyon profi ábrán mutatom be, hátha nehezen lennék követhető:  Tehát az egyenes haladás alapja a balansz. Ez az a viselkedés, amivel a kutya a felvezetőre “gyűjti” a birkát. Van, hogy ösztönösen felkínálják a balanszot (mint pl. Rebelle anyja, Pogo tette), van, hogy rá kell vezetni a kutyát erre a megoldásra. A legegyszerűbb az, ha a jó irányba biztatjuk, a rossz irányba gátoljuk a kutyát. A poszt alján található videóban jól látszik, hogy irányba indítom el a lányzót, majd mikor teljes kört akar futni, tehát el akar menni előttem vagy mögöttem, akkor a tréner segítségével az útjába állunk, és indítjuk ellentétesen.  Nem elég az, ha a kutya csak jobbről-balra futkos a köríven, lényeges, hogyha már a jó helyen van, “toljon” is egyet a nyájon.13707687_797882927014400_2466626189546998786_nEbben is tudunk neki segíteni, azzal, hogy ilyenkor távolodunk. Ennél a tanítási fázisnál jól jönnek az automata birkák, mert a kutya nyomásától függetlenül el fognak indulni. Ezzel a gyakorlatsorral lehet egy, vagy több tréning alatt felépíteni a megfelelő balanszot. Rebelle-nél már rögtön az irányokat is mondom, (“bal elé”, “jobb elé”), a nagyokkal sokat küzdöttünk azért, mert mindez kimaradt. A felvétel alatt is látszik (0:35) mikor a kutya végre elkezdi azt a viselkedést, amire várunk, majd ebből kezd kiteljesedni. Mikor egymás után többször láttam tőle ugyanezt, igazi balansz, nyomott a nyájon, hátul maradt, akkor kapta a folyamatos dicséretet és a lezárást.  A videó ezt is rögzítette, jól látszik, hogy feltolatunk a kerítésre. Erre azért van szükség, mert a birka így marad nyugalmi állapotban, és így a kutyát is könnyebb kivezetni.

13775453_797882913681068_8827975712119891947_n

Szörnyen büszke magára

Az első kalandok a nyáj körül mindig olyanok, mint az első randi, a kutya zavarban van, a birka méregeti, kivel van dolga és idő kell ahhoz, hogy valódi kapcsolatba kerüljenek és helyükre kerüljenek a szerepek.

 

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​