Első nap a suliban

Nemrégiben elkísértem testvéremet és boston terrierjét egy kezdő kutyasulis tanfolyamra, ez az élmény ihlette ezt a bejegyzést. Miután tizenéve kutyázok, néha elfelejtem a kezdeteket: nem születik mindenki kutyásnak, némelyeket póráz szippant be ebbe a világba. A gólyáknak szól tehát az alábbi gyűjtés arról, mire készüljünk, ha suliba mennénk a Fifivel.

Kezdő tanfolyamokat általában időszakosan indítanak a kutyasulik, szóval ha elhatároztuk magunkat, akkor először egy időpontot keressünk. Ha a Fifi nem járt kutyaoviba, akkor esélyes, hogy a kiképző először az alapvető tulajdonságait fogja felmérni. Ettől nem kell félni, a jó oktató semmilyen kutyát nem fog elküldeni, legfeljebb másképp – igényei szerint – fogja kezelni.

A kiképzők általában jó előre szokták jelezni, hogy szerelkezzünk fel könnyen csúszó jutalomfalattal. Erre legjobb az olcsó virsli vagy párizsi, vagy ha pénztárcánk engedi, akkor főtt sertésmáj, nyers csibeszív, csibenyak, tehát minden olyan finomság, amit a Fifi szeret és a lehető leggyorsabban le tudja nyelni. Nem cél, hogy rágjon! Nem feltétlenül evidens, ezért leírom: legyen éhes a kutya. Nem sokat ér a virsli, ha kifordul a finnyázó jószág szájából, a cél érdekében egy vacsorát is kihagyhatunk, nem lesz baja tőle.

Yuriy kedvence az apróra vágott parizer

Yuriy kedvence az apróra vágott parizer

A szaftos falatokat senki sem szereti a tiszta nadrágja zsebébe szórni (bár akadnak speciálisan varrott kutyás nadrágok, mellények, melyeknek erre kialakított zsebe van), ezért célszerű beszerezni

Szemkontaktus, és egy jutitartó

Szemkontaktus, és egy jutitartó

jutalomfalat-tartót. A piac e téren rengeteg lehetőséget nyújt. Ugyan nálunk a Decathlonban egyelőre még nem kapható jutitartó, van viszont hasonló funkciójú és árfekvésű “zia zsák”, amit a hegymászó-felszereléseknél találunk.  Egy foglalkozáson egy nagyobb méretű Fifi egészen sok falatot be tud termelni (bár ez a sokadik foglalkozás tapasztalata lesz majd), a mieink ebbe a kategóriába tartoznak ezért zárható műanyagvödrökbe szoktam előre felszelni a virsliket és onnan adagolom a derekamon lógó tartóba.

Mindig nyakörvvel induljunk sulizni! A hám nem alkalmas a kutya irányítására. Nyakörvből is a textil vagy egysoros fojtó a legjobb, ill. mindenképpen fix pórázt, ne öncsévélőt (“Flexi”) válasszunk. A póráz hossza legalább 1m legyen, legpraktikusabb az ún. kiképző póráz, ami állítható méretű, illetve a nálunk is kapható Solognac póráz, aminek a hossza könnyen szabályozható.

Textil nyakörv és póráz: praktikus és dekoratív

Textil nyakörv és póráz: praktikus és dekoratív

Ha a Fifi szeret labdázni, akkor vihetünk magunkkal a rágcsa mellett labdát is. Ebből a legpraktikusabb a madzagos kicsi labda, amit könnyen zsebre tudunk tenni, illetve onnan gyorsan ki is tudjuk rántani (jutalmazni gyorsan kell). Hasonlóan használhatók a huzakodós játékok, plüssből font csomózott játék, pici hurka, stb.

A ruházat legyen kényelmes és lehetőleg “játszós”, ugyanez érvényes a cipőre, a kutyasulik füves pályákon leledznek, a teljesen lapos talpú cipő megcsúszhat és persze előfordul, hogy nedves a fű.

Az óra végére Yuriy megvezetéssel szabályosan lefekszik

Az óra végére Yuriy megvezetéssel szabályosan lefekszik

Ha kutyasuliba megyünk – főleg ha első alkalommal – akkor fontos, hogy fejben “tiszták” legyünk, az oktatás elsősorban a gazdának szól. A kutya tud mindent, nekünk csak el kell érnünk, hogy meg is tegye értünk. Fáradtan, betegen nincs értelme kutyát nevelni. Figyeljünk az oktatóra, és jelezzük neki, ha valamit nem értünk, vagy elakadtunk.

Bár sulinak hívjuk, ne feledjük, hogy ez egy szolgáltatás, amiért fizetünk. Ha nem kielégítő, akkor váltsunk. Sajnos manapság minden második sarkon akad kutyaiskola, jó tréner viszont már ritkábban…

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​