Túrakutya – de milyen?

Egy kis segítség azoknak, akik az átlagember irányából közelítették meg a sportot és túrázáshoz szeretnének kutyát vállalni. Alapvetően a kutyák többsége alkalmas arra, hogy túrakutya legyen, de komolyabb teljesítménynél már számítnak a fajtafüggő adottságok is.

A trail-dog azaz túrakutya fajtájának kiválasztása legalább olyan kardinális feladat, mint a neveltetése később, hisz vannak adottságai, amiket genetikájában hordoz. A speciális feladatra a döntésben a legfőbb szempont az, hogy milyen távokat szoktunk túrázni.

0-15km-ig:

Bármilyen kutya megfelel, akinek a kora és egészségi állapota ezt megengedi. Kölyköket 8-9 hónapos korukig ne vigyünk 5km-nél hosszabb távra, óriás testű kutyákat pedig még ilyen hosszra se. “Turcsiorrú” fajták hajlamosak légzési problémákra, így hiába ugribugri és jó kondíciójú egy boston terrier, sajnos a nyári kánikulában nehezebben bírja a túrákat. Volt szerencsém együtt túrázni yorkie-val,boston terrierrel, havanese-vel is, mind a saját lábukon járták le a túrát (kivéve Yuriyt, a bostont, aki a 40°C-ban sztrájkot hirdetett).

Gyilkos és Mazsola kirándulnak

Gyilkos és Mazsola kirándulnak

15-50km-ig:

Az ölebek és társasági kutyák egy része nem alkalmas már ilyen távok túrázására, ahogyan néhány extrém nagy méretű fajta sem. A törpetorpedók közül a kicsi terrierek meglepően jól bírják a terhelést, ahogy a tacskók is. Ilyen távokra csak edzett, egészséges kutyát vigyünk, kölyköket ne! Ha esetleg nagyot vállalunk egy kétséges teljesítményű kutyával, gondoljunk bele, hogy készek vagyunk-e esetleg 20km-en át cipelni…?

Lemmy és Floki

Lemmy és Floki

50km fölötti több napos túrák:

Típusban és fajtában az előző kategória érvényes, azzal a kiegészítéssel, hogy itt már a szoktatás és a neveltetés is számít.

Lemmy & Pogo & Ozzy

Tapasztalt túratársaim: Lemmy, Pogo és Ozzy

A fajtaválasztásnál szempont a nevelhetőség is. A közhiedelemmel ellentétben nem minden nevelés kérdése, hiszen a fajták kialakulásának lényege, hogy a kutyát ne kelljen “nulláról” indítani, csak bizonyos, a fajta által meghatározott keretek közt vagyunk képesek egy kutyát megnevelni. Ilyenformán pl. egy német juhászkutya vagy border collie sokkal-sokkal könnyebb eset, mint egy basset hound. Ha póráz nélkül szeretnénk kutyával túrázni, akkor kétszer gondoljuk meg, hogy szeretnénk-e vadászkutyát venni e célra, főleg kopót… (basset hound, beagle, különböző véreb fajták, stb.). A vizslákat is komolyan kézben kell tudni tartani, hogy ne induljanak el egy-egy nyomon, és az északi szánhúzó fajták sem az engedelmességi versenyek sztárjai. Ha egy husky vagy német vizsla a szívünk csücske, akkor vagy kössük fel a gatyát engedelmesség szempontjából, vagy készüljünk rá lélekben, hogy a Fifi pórázon kísér majd utunkon. A társasági célra tenyésztett kis ölebek, ha megfelelő a kutya-gazda viszony, akkor kiváló túratársak, hisz gazdafüggők, és a vadászösztönük is olyannyira elkopott, hogy csekély kedvet éreznek a kóborlásra. A juhászkutya fajtákkal a legkönnyebb ilyen szemszögből, de természetesen ők sem kiképzetten jönnek a világra, sőt, ezek a fajták sokszor érzékenyek és hosszú, türelmes szocializációra van szükségük. A nagytestű nyájőrző kutyafajták, terrierek, agarak és összességében minden olyan fajta, ami önálló munkavégzésre lett szelektálva (tehát nem az ember irányította minden mozdulatát) a legnehezebben képezhetők (volt engedelmes vizsgát tett kaukázusi juhászkutyám, a tapasztalat mondatja ezt velem). Ezek a vagány, makacs kutyák igazi egyéniségek, de ritka az olyan köztük, akinek tényleg stabil a behívhatósága vagy épp a helyben maradása, ráadásul sokszor bizalmatlanok az idegenekkel.

Abba gondoljunk bele, hogy a társunknak kontrollálhatónak kell lennie idegen túrázokkal való találkozás, vagy vadállat hirtelen felugrása esetén is, nem beszélve a többi túrázó kutyájáról!

Két gazdához tartoznak a képen látható kutyák, ekkora falkánál már elengedhetetlen az engedelmesség!

Két falka sétája – két gazdával. Mikor egy gazda három-négy kutyát vezet, már elengedhetetlen az engedelmesség!

Ha igazán hosszú túrákra keresünk társat (50 km, vagy több), akkor már élesebbre kell állítani a szűrőt, ha pedig trail futás a cél, akkor alig néhány tucat fajta marad fenn a listán. Ezen ambíciókhoz kifejezetten sportos fajtát keressünk, ha lehet “munka vonalból” (sok fajta már kettévált kiállítási-, és munkára, sportra szelektált vérvonalakra). Fontos a jó hőleadó képesség (nagy szőr, turcsi orr ezt hátráltatják), a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy 40 kg felett már nemigen akad kutya, aki ezt teljesíteni tudná. A legnépszerűbbek a border collie-k, kelpie-k, különböző vizslák, malinois-k és alkalmas nagyjából az összes klasszikus sportkutya fajta, ide értve a dobermannokat, uszkárt, jack russel terriert, és persze szívem csücskeit, a beauceronokat is, természetesen a felsorolás messze nem teljes.

Pogo, Jetta, Lemmy

Pogo, Jetta, Lemmy

Bármilyen fajta mellett is döntünk, szánjunk időt a megismerésére és a megfelelő tenyésztő felkutatására. Nagyon sokan pusztán pénzgyárnak tekintik a kutyaszaporítást és ilyen emberektől százával kerülnek piacra beteg, keverék, idegileg instabil kutyák. A másik jó választás az örökbefogadás. A legtöbb szervezet nem csupán egészséges, rehabilitált kutyákat ad örökbe, de az illető jószág természetét, személyiségét is ismerik. Mivel a túrázáshoz/trailhez nem szükséges speciális ösztönkészlet, elegendő a könnyű vezethetőség (értem ez alatt a kezelhetőséget, engedelmességet, megfelelni akarást), és a fizikai paraméterek (az említett jó hőleadás, atletikus felépítés, lehetőleg rövid szőrzet) a fantáziánknak és egyéni elképzeléseinknek is teret adhatunk a fajtaválasztás során.

 

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​