Van értelme kalóriát számolgatni?

Fogyással kapcsolatban az első dolog, ami az embereknek eszébe jut, az a csökkentett, sőt, sokkal inkább a radikálisan alacsony kalóriatartalmú étrend. Ebből kifolyólag tehát a fogyás nem más, mint egyszerű matematika.

A fogyás egyszerű matek?

Nincs más dolgunk, mint keresni a neten egy szimpi kalóriakalkulátort, kitölteni a jelenlegi aktivitásunk adataival, és a kijött kalóriaértéket megfelezve összeállítunk egy étrendet zellerszárból és két kanál kefírből. Ilyen egyszerű lenne a matek?

Egy kg zsír =7000 kalória. Ennyit kéne elhasználnod egy hét alatt ahhoz, hogy egy kiló zsírt veszíts. Heti szinten az egészséges fogyás mértéke 0,5-1 kg, ha ennél többet fogysz, akkor már izmot is veszítesz. Viszont a csapda ott kezdődik, hogy a fogyáshoz szükséges kalóriamennyiséget be tudod vinni kacsazsíros málnapudingból is, de grill halfiléből, édesburgonyából és jégsalátából is.

Egészséges fogyás

Tehát ami a kalóriánál sokkal fontosabb dolog, az az, hogy miből visszük be a szükséges energiamennyiséget. Hiszen egy étrend összeállítható haszontalan, tápérték nélküli ételekből is és minőségi tápanyagokat tartalmazó finomságokból is. Előbbi esetén vesztünk vizet, izmot és minimális zsírt, és nyerünk egy tuti esélyt a yoyo effektusra, valamint végeredményben egy löttyedt, tónustalan testet kapunk. A szervezet ugyanis nem kapja meg az alapvető, szénhidrát-fehérje-zsír hármast, és a saját izomzatát kezdi lebontani azért, hogy kompenzáljon. Utóbbinál viszont feszesek leszünk és nem éhezünk, viszont a hiányzó kalóriamennyiséget a zsírraktárainkból fogjuk fedezni. És ez a cél.

Kalóriaszámolás

Van értelme számolgatni a kalóriát?

És hogy mik is azok a sokszor emlegetett hasznos tápanyagok? Lássuk.

A fehérje már csak azért is kiemelten fontos tápanyag, mert testünk hormonális, építő, megújuló folyamatainak esszenciális alapköve. Jó hír, hogy pont ezek miatt nagyon sok fehérjét kéne fogyasztanod ahhoz, hogy a többletből zsír legyen, vagy bármilyen kellemetlen hatása érvényesüljön, ezt a mennyiséget pedig egy átlag ember sem fizikailag, sem anyagilag nem tudja fedezni. A fehérjék megemelik a testhőt, ennek köszönhetően több kalóriát égetsz el és felgyorsul az anyagcseréd, úgy, hogy a tested alakját meghatározó izomzatodnak nem esik bántódása. Határozottan segíti a zsírégetést.

A telítetlen zsírok (főleg olajok) nagyon jó ellenpéldái annak, hogy magas kalóriatartalom ellenére valami lehet fogyást elősegítő étel is. Egy gramm zsír 9 kcal-t tartalmaz, ami elég soknak számít. Mégis érdekes, hogy a telítetlen zsírok fokozzák az anyagcserét, a vérkeringést, a metabolikus hormonok termelését, kiváló energiaforrások és kisebb eséllyel raktározódnak el zsír formájában. Takarítják az érfalakat és csökkentik a koleszterinszintet. Legfontosabbak az Omega3 és Omega6 tartalmú források. Nélkülözhetetlenek a fogyásban (is).

Összetett szénhidrátok jelenlétében gyorsabb lesz az anyagcsere és mivel lassabban szívódnak fel, nem váltanak ki gyors inzulinreakciót, mint a cukrok és a liszt. Szénhidrátmentesen táplálkozni nem túl bölcs döntés, hiába tény az, hogy elsősorban a többletszénhidrát rakódik le zsírpárnák formájában. A szénhidrátok az elsődleges energiaforrásaink, testünk motorjai, csak nem mindegy, hogy fehérkenyeret eszünk, vagy barnarizst.

Ha az elmélet után kíváncsiak vagytok arra, hogy gyakorlatban hogyan kell összeállítani egy diétás étrendet, amely rendszeres edzéssel kiegészítve látványos eredményeket hoz, kövessétek a blogot 😉

Tóth Szandi

Tóth Szandi

Tóth Szandi vagyok, 23 éves, a dunaújvárosi Decathlon csapat tagja, a vasak megszállottja. 20 éves voltam, amikor eldöntöttem két dolgot:... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​