Esőnap

A zaj nem kótyagos fülem zúgása: a menetrend szerinti, szabadságra időzített, két napja tartó eső szolgáltatja ébresztőm zenéjéhez a háttérvokált.

Hunyorogva próbálgatom a látásom ágyamban fekve, közben próbálom kiszűrni álomittas fülemmel, hogy a szaggatott sistergés-pattogás, amit hallok, még az ébredés utáni fehérzajnak  tudható-e be. Fél percen belül a szemközti polcon valami derengés kezdődik, sivatagi szél süvít a dűnék közt, majd andalító gitárakkordok adják a tudtomra, telefonom is úgy gondolja, elég volt a lustálkodásból. Az ablakhoz döcögve, a redőnyöket sem kell hatástalanítanom, hogy beigazolódjon sejtésem, a zaj nem kótyagos fülem zúgása: a menetrend szerinti, szabadságra időzített, két napja tartó eső szolgáltatja ébresztőm zenéjéhez a háttérvokált. Az égbolt összefüggő hangyafociját nem szakítja meg áttörő fénynyaláb.

Beletörődve töltöm a vizet a forralóba, rutinos mozdulattal merítek a teafüves dobozból, a szalámis-uborkás-majonézestormás szendvics behunyt szemes készítése közben az esélyeim latolgatom. Nem épp sáros talajra szánt gumimmal már a minap is volt pár necces pillanat a hegyen, mikor a kíváncsiságtól hajtva felmerészkedtem a szemerkélő esőben. Új kerékpárom betöretlen paripaként ágaskodik olykor alattam, meg kell még ismernünk egymás határait…

Reggeli a monitor előtt. Üzenetek, éjszakai baglyok életjelei, mai születésnapok értesítései, új videó egy kerékpáros csatornán. Az utóbbi mellett döntök, a digitális szórakoztatás passzív tárgyaként hörpölöm az istenek forró, édes, sárgás nektárját, mely a teljesen prózai Bio Earl Grey névre hallgat. Működik, 1 Up! „How to ride wet rocks like a pro” vezeti fel a műsort a két elvetemült rider, miután egy hegyi patak sziklás medrében lepattogva megérkeznek a kamera elé.
Nincs négy perc az epizód, a kötelező „subscribe to our channel” fordulatnál már a két napos sarat kaparom bringás cipőm talpáról, hogy kiszabadítsam a stoplit.

esonap-2

A megvilágosító szikrát a víz szolgáltatta, no nem az égi áldás… Cseregumi híján a hegy szóba sem jöhet, nem hiányzik sem a tarajos sziklák csókja a térdkalácsomra, sem a kitett utakról szakadékba sodródás. Viszont ott a tó… ami alapértelmezetten a futók, horgászok, nordic-nagymamák, babakocsi-flották, és egyéb, többé-kevésbé száraz időt kedvelő létformák birodalma. Normális tempóban kerékpározni nem vallana kifinomult modorra ezen a zsúfolt terepen, nem is különösebben izgalmas a zúzott kővel felszórt-beledöngölt part menti sétány, az egyetlen „letörést” egy valaha aszfaltozott, meredek kaptató végletekig leamortizálódott burkolata szolgáltatja.

Viszont ma… ma az enyém az egész. Kipróbálhatom, mennyire tartanak a fordulók kicsiny peremei, nem kell a rosszul belátható kanyarokban babakocsit sejtve gyök kettőre lassítani, talán a horgászok nagy része is otthon marad, hogy karban tartsák  felszerelésüket, nem fogják rosszalló tekintettel követni, ahogy átcsikorgok székük és botjaik közt….

Tényleg megfordult volna a fejemben, hogy otthon maradok? Teljes menetfelszerelés, zsákomban elsősegélykészlet technikai problémákra, pár mandulás energiaszelet, a tasakban másfél liter víz, szemüvegembe víztiszta lencse került… mégis hiányérzetem van, mikor kilépek a kapun, és kesztyűben igyekszem életre kelteni telefonom sportalkalmazását. Mi maradhatott el? Mindegy, nem akarom túlgondolni, általában „túlkészülök”, a miniműhely, mely csak húzza a hátam, többnyire használatlan marad.

Aztán, a kapumtól induló lejtő végén a tükörsima felületű tócsát átugratva széles vigyorral bólogatva nyugtázom hogy semmi más nem hiányzik, csak az arcomat szurkáló esőcseppek érzése.

 

Nagy Gábor

Nagy Gábor

Gyermekkoromban megérintett a forgó kerekek giroszkópikus hatása , a kétezres évek közepe óta pedig inkább életmódnak tekintem a bringákhoz fűződő... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​